Nyheter

Ropstad-byks på hjemmebane. Stor-gallup løfter KrF over sperren

VALGSPURTEN: Supergallup med vekst til 4,2 prosent gir KrF styrket håp om å berge seg i sperregrense-kampen. Men ingen småpartier er sikret i thrilleren.

På Norstats ferske storgallup for NRK måles KrF altså til nøyaktig det samme valgresultatet partiet fikk for fire år siden. Det er mobilisering og rapping av Høyre-velgere i tre kjernefylker som nå gir partiet en «førvalgs-gave».

• I Vest-Agder, partileder Kjell Ingolf Ropstads krets, vokser KrF til 14,1 prosent. Det er halvannen prosent høyere enn forrige valg.

• I stemmerike og viktige fylker som Hordaland og Rogaland har KrF hentet inn tilbakegang.

Men KrF er fortsatt «minstemann» av de fire små partiene. Selv om Venstre, MDG og Rødt er over sperregrensen og alle får 4,9 prosent, kan valgnatten by på overraskelser.

Valgkampens største måling – sterkere KrF

Norstats såkalte «supermåling» for NRK er gjort blant hele 11.556 spurte og 9797 av dem har oppgitt parti. I hvert fylke er 600 velgere intervjuet, de siste frem til onsdag denne uken.

Ingen andre av valgkampens galluper er så omfattende. Vårt Land har fra NRK fått tilgang til bakgrunnstallene – og gjennomgår KrFs stilling spesielt før mandagens stortingsvalg.

Tallene kan tyde på at KrF i valgkampen har lykkes med å få et økt antall velgere fra 2017-valget ned fra gjerdet. I Hordaland oppgir 90 prosent av dem at de vil stemme KrF på nytt, i Vest-Agder 70 prosent, mens Rogaland «henger etter» med 65 prosent.

For å komme over den viktige fire-prosents grensen som gir tilskudd av ekstra utjevningsmandater, er gode resultater i nettopp disse tre fylkene avgjørende. Sammen med Møre og Romsdal sørget fylkene for hele 53,5 prosent av KrFs velgere på landsplan.

Arendalsuka 2021.

KrFs partitime i Arendal.

Slik er KrF-dramaet i avgjørende fylker

Rundt 6.000 stemmer holder KrF over sperregrensen. Stillingen før innspurtshelgen er hos NRK denne:

Vest-Agder: KrF måles til å være fylkets tredje største parti. Det skiller fem prosent opp til Ap. Lokalt er lekkasjen til Sp tettet og partiet vinner 2.000 velgere fra Høyre. Ropstads direktemandat synes svært sikkert.

Hordaland: KrF ligger 0,4 prosent over resultatet fra 2017. Det ville gitt Dag Inge Ulstein direktemandat og stortingsplassen etter Knut Arild Hareide. Partiet henter 2.400 Høyre-velgere og taper ikke til rivalen Sp.

Rogaland: Får 8,4 prosent – som ved forrige valg. Partiet nær dobler seg etter katastrofe-tall på forrige supermåling midt i august. Men KrF har fortsatt mange usikre velgere i oljefylket – og lekker stort til Sp. Olaug Bollestads direktemandat synes solid.

---

Kampen mot sperregrensen

  • Ved forrige stortingsvalg karret KrF seg så vidt over sperregrensen og samlet 4,2 prosent av velgerne.
  • Kommer et parti over sperregrensen, blir det tildelt et knippe utjevningsmandater. Etter forrige valg kom fem av KrFs åtte representanter fra utjevningsordningen.
  • Norstats supermåling for NRK er tatt opp i tidsrommet 31. august til 8. september.

---

Om supergallupen var valgresultatet, ville den også gitt direktemandat til Ida Lindtveit Røse i Akershus. To utjevningsmandater ville kommet fra andre fylker.

Hverken Sentrum eller Partiet De Kristne ser ut til å tappe KrF for avgjørende stemmer. I NRK-målingens bakgrunnstall avgir KrF anslagsvis 100 stemmer til gruppen «Andre». Med et så stort antall intervjuer, er det nær for ingenting å regne.

Oslo 20210810. 
Partileder og 1. kandidat i Oslo, Guri Melby og stortingsrepresentant Ola Elvestuen åpner Venstres valgkamp ved Venstres valgbod på Karl Johan tirsdag ettermiddag.
Foto: Fredrik Hagen / NTB

Venstre løfter seg – med tidligere Høyre-velgere

En hovedårsak til at regjeringsmakker Venstre løfter seg til 4,9 prosent, er voldsomt tilsig av Høyre-velgere. Nær prosenten av partiets oppslutning – 25.000 velgere – kommer fra Høyre.

Nær halvparten av Venstre-velgerne fra 2017 ville stemt på partiet på nytt. Å hente flere kan avgjøre sperregrense-thrilleren for partiet. I enkelte av distriktsfylkene er oppslutningen fortsatt på to-tallet.

Det er spesielt velgere i Oslo og Akershus som løfter partiet over sperregrensen. I Oslo måles Venstre til 9,8 prosent.

Ikke bare opptur for MDG og Rødt

Miljøpartiet De Grønne (MDG) vil i følge målingen ligge an til åtte stortingsrepresentanter. Men i enkelte fylker svekkes partiet litt. I Hordaland ville ikke MDG fått inn nestleder Arild Hermstad, slik det har ligget an til. Partiet synker også ett prosentpoeng i Oslo, som er viktig for landsresultatet.

For alle fire småpartiene er avstanden ned til sperregrensen fortsatt så liten at feilmarginer ved målingen fortsatt kan gjøre valgkvelden til en nervethriller.

Bergen 20210831. 
Rødts partileder Bjørnar Moxnes  under partilederdebatten på TV2 tirsdag kveld.
Foto: Marit Hommedal / NTB

Rødt ligger an til et historisk resultat – og oppbrudd fra rollen som miniparti på Stortinget. Men partiet synker i velger-tette Akershus og Rogaland.

Nær prosenten av Røds oppslutning kommer fra velgere som ikke stemte sist. Den gruppen er erfaringsvis ikke sikre stemmegivere. Også fra borgerlige partier har Rødt hentet velgere, som ikke kan være like sikre på selve valgdagen.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

VL anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter