Nyheter

NRKs supermåling: Rødgrønn trio ett mandat unna flertall

SUPERMÅLING: En rødgrønn trepartiregjering er kun ett fattig mandat unna flertall i Stortinget på NRKs siste supermåling – der alle partier er over sperregrensa.

Over 11.500 personer fra samtlige valgdistrikter har deltatt i NRK-målingen, som dermed er langt sikrere enn vanlige meningsmålinger. Feilmarginen er oppgitt til mellom 0,5 og 1 prosentpoeng.

Arbeiderpartiet er størst, men går tilbake fra forrige supermåling i august med 0,8 prosentpoeng til 24,7 prosent. Det er også godt under valgresultatet fra 2017, da 27,4 prosent av velgerne stemte på Ap

Sp faller mest

Størst fall av alle har imidlertid Senterpartiet, som går tilbake hele 4,3 prosentpoeng fra forrige måling til 11,9 prosent.

SV går på sin side fram 2 prosentpoeng til 8,9 prosent.

Et slikt resultat vil gi de tre partiene 84 representanter i Stortinget, ett mandat unna flertall.

En eventuell trepartiregjering blir dermed avhengig av støtte fra enten Rødt eller MDG, som begge får en oppslutning på 4,9 prosent, noe som vil gi dem 8 mandater hver. Det er en liten framgang for MDG, mens Rødt står på stedet hvil.

Høyre: Kan miste 11 representanter

På borgerlig side har Venstre den største framgangen på 1,6 prosentpoeng til 4,9 prosent sammenlignet med augustmålingen. Også Frp og KrF går litt fram til henholdsvis 12 og 4,2 prosent.

Høyre må derimot tåle et fall på 0,7 prosentpoeng til 20,4 prosent. Det er 4,6 prosentpoeng lavere enn i 2017-valget og betyr at partiet kan miste elleve av dagens 45 stortingsrepresentanter.

Dersom valgresultatet blir i tråd med målingen, vil den borgerlige blokken ende opp med 69 folkevalgte mot 100 til venstresiden.

Da vil valget også bli historisk: Aldri før har alle de ni stortingspartiene kommet over sperregrensa.

Flertall i annen måling

I en annen måling fra Respons Analyse for Bergens Tidende og VG torsdag får den rødgrønne trioen flertall med 86 mandater.

I målingen bykser Arbeiderpartiet fram til 26,6 prosent, en oppgang på hele 3,4 prosentpoeng.

Høyre faller på sin side med 2,1 prosentpoeng til 18 prosent. Det er partiets dårligste enkeltmåling siden mars i fjor og 7 prosentpoeng lavere enn valgresultatet i 2017.

En av grunnene til de to partienes fram- og tilbakegang er at Høyre har lekket 90.000 velgere til Ap, viser bakgrunnstallene til målingen, der 1.000 respondenter har deltatt. Feilmarginen er på mellom 2 og 3 prosentpoeng.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter