Nyheter

Myndighetene jobber med å plukke ut afghanere som har jobbet for Norge

Forsvarsdepartementet jobber med å plukke ut tidligere afghanske forsvarsansatte som potensielt får asyl i Norge. Det skjer for sent, mener Sp.

Antallet svensker som søker norsk statsborgerskap har økt med over 3000 prosent siden januar 2020, viser tall fra UDI.
Foto: Terje Pedersen / NTB

Departementet har levert en liste til Utlendingsdirektoratet (UDI) med navn på rundt 400 personer som har jobbet for Norge de siste tjue årene, skriver Klassekampen.

Det er også registrert 466 søknader om opphold i Norge fra Afghanistan.

– Noen har søkt flere ganger. Mange er fortsatt i prosess. Tallene og listene må derfor kvalitetssikres, og vi jobber kontinuerlig med dette, skriver departementet i en epost til avisa.

UDI vil behandle alle søknadene etter en ny søknadsordning, som bygger på en tidligere ordning for Forsvarets tolker fra 2015.

Senterpartiets forsvarspolitiske talsperson Liv Signe Navarsete mener prosessen har tatt for lang tid, og viser til at andre land er lenger framme i løypa.

– USA og Canada var tidlig ute og sa de skulle ta ut alle som hadde jobbet for dem. Danmark hadde en gjennomgang av dette og var positive til å ta ut tidlig i august. Vi var sinker, sier Navarsete.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter