Nyheter

Valgforsker: Ropstads bolig-sak gir høydrama for KrF

VALGSPURT: Valgforsker anser oppslagene om KrF-lederens bolig-sak som så farlige at de kan avgjøre i partiets kamp mot å falle under sperregrensen.

– Forskningen tilsier at en slik mediesak ikke vil ha en kjempestor effekt. Men marginene for KrF så små at den aktuelle saken kan ha betydning. Kanskje også en avgjørende betydning, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.

Oppslagene etter at Aftenposten avdekket at Kjell Ingolf Ropstad i en årrekke har tjent på å være folkeregistrert hos foreldrene, smeller inn i KrFs valgkampinnspurt. Partiet kjemper for livet for å komme over sperregrensen.

En beregning av fylkesmålinger som gallupnettstedet Pollofpolls publiserte søndag formiddag, tilsa at KrF nå lå på 3,98 prosent i oppslutning. I så fall ville det manglet fattige 528 stemmer på å komme over sperregrensen.

Men nå rystes altså KrFs innspurt.

Dramatisk - tidspunktet gjør saken farlig

Valgforskere påpeker oftest at «skandale-oppslag» om enkeltpolitikere sjelden gir akutte utfall i oppslutning.

– I de fleste tilfeller har omtale lite å si. Saker blåser over, særlig hvis det er snakk om en engangshendelse i mediene og ikke et tema som går igjen over tid. Men problemet for KrF nå er at det er så kort tid til valget.

Da tar nemlig oppfølgingen av nyhetssaken plassen til politikk. Og hovedpersonen selv – blir utfordret med spørsmål om saken.

– Da faller det negativt lys på KrF – noe som for dette partiet er veldig uheldig i en valgkampinnspurt. Hadde partiet hatt et par uker ekstra å gå på, kunne en slik sak gått over, påpeker valgforskeren.

Oslo 20210812. 
Valgforsker Johannes Bergh
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

«Det er farlig» – kan være dråpen som avgjør

Bergh peker på at KrFs gjennomsnitt på gallupene i forrige uke lå nettopp på 4 prosent – altså på den avgjørende sperregrensen for utjevningsmandater. Da er marginer små.

– Alt av endringer kan gjøre utslag. Negativ medieomtale kan være en dråpe som skal til for at KrF gjør det dårligere enn man ellers ville gjort, sier han.

– En farlig situasjon?

– Det er farlig. Selv om det ikke handler om så veldig mange velgere, ligger jo KrF akkurat nå i en utfordrende posisjon.

---

12 år på Tinget

  • Kjell Ingolf Ropstad er 36 år gammel og har siden 2009 vært fast innvalgt på Stortinget for KrF. I perioden før var han vararepresentant.
  • I januar 2019 ble han statsråd i Erna Solbergs regjering. KrF gikk inn i den etter opprivende retningsstrid.
  • Har vært KrFs leder siden april 2019.

---

Verdivelgere kan bli mer skuffet enn andre

At KrF også rommer velgere som tradisjonelt er verdiorienterte og anti-materialistiske av holdning, kan spille inn i den aktuelle saken om Ropstads boligfordeler.

– Kan slike velgere bli mer skuffet av andre velgergrupper?

– Det tror jeg. Det største problemet med slike saker er om man oppfatter av det er stor avstand mellom liv og lære. Det kan ramme mer i et parti der det er mer kultur for nøysomhet, svarer Bergh.

For harde angrep? Det kan gi sympati

– Men slike avsløringer i en valgkamp kan kanskje også virke motsatt: Gi sympatieffekt hos kjernevelgere?

– Ja, skulle det bli et hardkjør de nærmeste dagene, kan dette slå motsatt vei. Oppleves det at mediene slår for hardt til og opptrer urimelig, kan velgere reagere med sympati for partilederen.

Arendalsuka 2021

Innenfor regelverk – men ga fordeler

Søndag kveld publiserte Aftenposten nyheten om at Ropstad har hatt store fordeler av å være folkeregistrert hos foreldrene fram til i fjor høst. Han var selv etablert i Oslo og fikk gratis bolig av Stortinget.

Ropstad har handlet innenfor gjeldende regelverk, men har tjent økonomisk på dette. KrF-lederen ble innvalgt på Stortinget i 2009 og har hatt inntekter fra utleie av bolig, fritak for skatt av fordelen ved gratis bolig og hatt anledning til å få dekket hjemreise til foreldrene.

Ropstads boligsak dominerte nyhetsbildet mandag morgen. Aftenpostens artikkel er også publisert i samarbeidsaviser i kjernefylkene til KrF.


Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter