Nyheter

Aftenposten: Ropstad fikk stortingsbolig fordi han var registrert på gutterommet

Kjell Ingolf Ropstad har tjent godt på å være folkeregistrert hos foreldrene fram til i fjor, selv om han var etablert i Oslo, skriver Aftenposten.

KrFs partileder Kjell Ingolf Ropstad avbildet i forbindelse med at han avla forhåndsstemme i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

– Selv om jeg har holdt meg til reglene, forstår jeg at dette oppleves negativt. Jeg var selv usikker på om jeg kunne benytte meg av pendlerbolig i Oslo sentrum etter at jeg ble stortingsrepresentant i 2009, men har hatt åpen dialog med Stortingets boligkontor om dette, skriver Ropstad i en SMS til NTB.

Ettersom KrF-lederen på papiret bodde hjemme hos mor og far på Sørlandet, fikk han gratis bolig av Stortinget, skriver Aftenposten.

Flyttet ut som 35-åring

Først i november i fjor, da Ropstad var 35 år, statsråd og etablert med kone og barn, meldte han flytting fra foreldrenes bolig.

Han bodde i Oslo før han ble stortingsmann i 2009. Samme år kjøpte Ropstad en halvdel av en tomannsbolig i Lillestrøm. Han flyttet aldri inn der, men tok i stedet over en bolig som ble betalt av Stortinget.

Det hadde han krav på etter Stortingets regler om pendlerbolig siden han var folkeregistrert hos foreldrene. Regelverket åpnet for at alle som er folkeregistrert mer enn 40 kilometer unna Oslo kan få gratis bolig. Flere toppolitikere har benyttet seg av disse godene.

Erna Solberg: – Han burde vært mer varsom

På Politisk Kvarter mandag morgen får Ropstad kritikk fra sjefen sin, statsminister Erna Solberg.

– Jeg forstår det sånn at det han har gjort er innenfor reglene, men jeg mener at som politiker så må vi være varsomme med å bruke ordninger på en annen måte enn de var tiltenkt, sier Solberg.

Statsministeren har selv vært på besøk hjemme i boligen til Ropstads foreldre i Moisund i Agder, men sier at hun ikke var klar over at hun da også besøkte det som på papiret også var KrF-lederens eget hjem. Reelt sett hadde ikke Ropstad bodd i barndomshjemmet siden han ble student tidlig på 2000-tallet.

Statsminister Erna Solberg (H) møter Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (Krf) i Arendal

Får ikke konsekvenser

Statsministeren gjentar flere ganger hva hun mener er intensjonen med ordningen med stortingsleiligheter. Representanter som er bosatt langt utenfor hovedstaden skal ha anledning til å beholde sitt bosted der de kommer fra, samtidig som de skal kunne bo i Oslo når Stortinget er i sesjon.

Til tross for at Ropstad siden 2009 og helt frem til i fjor har bodd gratis i en stortingsleilighet, åpenbart i strid med denne intensjonen, så mener ikke statsministeren at dette bør få konsekvenser for Ropstad, heller ikke økonomisk.

– Så lenge det er innenfor reglene så kan det være kritikkverdig, men det skal ikke få noen konsekvenser.

Ber om revidering av reglene

Ropstad har ikke brutt noen regler ved å gjøre dette. Finansdepartementet har slått fast at representanter som er folkeregistrert hos sine foreldre, kan få pendlerfordelene. Ropstad sier han fremdeles har et eget rom i foreldrenes hus, og har fri tilgang der.

Ved å være folkeregistrert på gutterommet har Ropstad fått gratis bolig for seg og familien, fritak for skatt av fordelen ved gratis bolig og hatt mulighet til å få dekket hjemreise til foreldrene en gang i uken.

I tillegg har Ropstad tjent på leieinntektene og fortjenesten ved salg av tomannsboligen i Lillestrøm.

Aftenposten skriver at Guttorm Schjelderup, professor i samfunnsøkonomi ved NHH, mener reglene bør revideres. Ropstad sier han ikke har noe imot en gjennomgang av reglene.


Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter