– Det er en så helt definerende hendelse i vår nasjons historie og vår nasjons selvbilde, at en stormarkering må på plass, sier Sp-lederen til Vårt Land.
I 2030 er det tusen år siden Hellig Olavs fall i slaget på Stiklestad, et vendepunkt i Norsk historie. Vedum mener jubileet fortjener en like stor plass som grunnlovsjubileet i 2014 og bør involvere folk i hele landet.
– Som ved grunnlovsjubileet bør man bruke en slik markering til å lære, å diskutere og skape en større forståelse av vårt eget land og kristen historie, sier Vedum.
[ Historisk sterk venstreside gir Støre makt ]
Bør stå i regjeringserklæringen
Selv om det alt er initiativ for feiring av et slikt nasjonaljubileum, blant annet fra Stiklestad Nasjonale Kultursenter, vil Vedum gjøre arbeidet med feiring av kristenarven til en regjeringssak.
Derfor vil han også sørge for at dette blir et forpliktende punkt i en ny rødgrønn regjeringsplattform:
– Det bør varsles i regjeringserklæringen som en kulturpolitisk målsetting, og regjeringen må legge frem en rammeplan om dette for Stortinget. Det bør dessuten settes ned en nasjonal jubileumskomité, sier han.
Noe arbeid pågår – Vedum vil ha løft
Ved grunnlovsjubileet i 2014 var det Stortinget som var ansvarlig for markeringene. Vedum finner det naturlig at regjeringen har et forpliktende, øverste ansvar for en storstilt feiring av 1000-års jubileet. Det kan bygge videre på arbeid som alt gjøres på Stiklestad nasjonale kultursenter, påpeker han.
– Og det bør være en stor nasjonal hovedmarkering på Stiklestad den 29. juli 2030, sier Vedum.
Grunnlovsjubileet sto sentralt i skoleundervisning ukene før hovedmarkeringen. Det ble feiret med en rekke markeringer året i forkant, det ble avduket en ny statue foran Stortinget og spesielle jubileumsmynter ble gitt ut.
---
Regjeringsrogram
- Før en regjering av flere partier overtar etter valg, forhandles det en regjeringsplattform.
- Det er et program for arbeidet i stortingsperioden – med en rekke forpliktende punkter.
- Det er i et slikt dokument Sps leder vil ha føringer om et nasjonaljubileum for slaget ved Stiklestad i 2030. Det anses som en milepæl for innføring av kristendom i Norge.
---
Gave til Norge: Redde 159 steinkirker
Egen undervisning i skolene bør også inngå i 2030-jubileet. Likeså en rekke arrangementer landet rundt. I tillegg vil Vedum ha grep for «en stor gave til landet»:
– Vi har 159 middelalderkirker av stein i Norge. Når vedtak gjøres foran et nasjonaljubileum, bør et av dem være istandsetting av disse kirkene. Dette kan bli en stor nasjonal gave til oss selv, sier han.
For tiden reiser Vedum landet rundt på valgkamp. Hvis de rødgrønne seirer mandag 13. september, skal regjeringen ha hånd på rattet foran markeringene av innføring av kristendommen i Norge.
«Verdier for landet kom med dette skiftet»
– Hvorfor er det viktig for deg og Sp at 2030-markeringene får et stort format?
– Skal man forstå sin samtid, må man forstå sin historie og referansene til det kristne verdisynet. Kristendommens inntredelse fikk betydning for menneskesynet. Verdier for landet kom med dette skiftet, svarer Sp-lederen.
– Du frykter ikke trøbbel fra røde partnere når du vil ha storslått feiring av kristningen inn i en regjeringserklæring?
– Nei, det tror jeg ikke. Om enkeltpartier kan være mot, vil nok det brede flertallet på Stortinget se en slik markering som bidrag til kunnskap hos kommende generasjoner.
Stortinget ønsket markering «på en god måte»
I en budsjettinnstilling fra høsten 2018 poengterte Familie- og kulturkomiteen på Stortinget betydningen av å forberede et nasjonaljubileum i 2013 på «en god måte». Komiteen påpekte at markeringen bør være et «samlet nasjonalt løft» og at regjeringen burde servere Stortinget aktuelle forslag. Det grepet mener altså Vedum at en ny regjering nå må ta.
I et sommerintervju med Vårt Land nylig lovet KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad millioner til finansiering av finansiell støtte til 1000-årsjubileene, både på Stiklestad i 2030 og Moster i 2024. Han lovet også satsing på verneverdige kirker i kommende år.
Bør bli en stor, nasjonal hendelse
– Ropstad fremstår som en alliert, Vedum?
– Et slikt jubileum bør ikke være kirkesamfunnene sitt ansvar. Dette må være en stor nasjonal hendelse.
– En milepæl for hele landet?
– Ja, alle av oss må ha kunnskap om hvordan hendelsen på Stiklestad i etterkant preget oss. Man må forstå det landet man er en del av, svarer Vedum.