Nyheter

Politikere i MDG og KrF får refs fra FHI: «gale påstander» om koronavaksine

KORONA: KrFs førstekandidat i nord, Truls Olufsen-Mehus, er blant initiativtakerne til et opprop om vaksinasjon av barn som nå får kritikk.

«COVIDVAKSINER – LA BARNA VÆRE I FRED.»

Det er overskriften på oppropet, som en rekke politikere fra Kristelig Folkeparti og Miljøpartiet De Grønne står bak.

Den mest profilerte på listen med initiativtakere, er KrFs førstekandidat i Troms og Finnmark ved høstens valg, Truls Olufsen-Mehus.

Opprop: «Vi har ingen barn å miste»

Hovedbudskapet står med store bokstaver øverst i oppropet: «Ingen barn må utsettes for alvorlige bivirkninger fra covidvaksiner. Vi har ingen barn å miste. La barna være i fred.»

Oppropet tar til orde for «stans av alle generell covid-vaksinering av barn». De 28 initiativtakerne vil i stedet rette innsatsen mot «styrking av immunforsvaret» og å tilgjengeliggjøre «velprøvde medikamenter til forebygging og tidlig behandling av Covid-19».

Budskapet står i skarp kontrast til debatten som har gått den siste uken. Der har flere debattanter reist spørsmålet om myndighetene tar for lett på konsekvensene av at barn smittes av koronaviruset.

Smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet seier det ville sendt feil signal å anta at AstraZeneca-vaksinen ikkje blir teken i bruk igjen.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB / NPK

FHI-Bukholm: – De fremmer påstander som er gale

Smitteverndirektør i Folkehelseinstituttet (FHI), Geir Bukholm, reagerer på oppropet:

– Det er ikke faglig grunnlag for påstander om at man kan miste barn av dette – ei heller om at det finnes velprøvde medikamenter som forebygger eller behandler Covid-19. Det er problematisk at de fremmer påstander som er gale, og det ligger et ansvar på oss alle å ikke spre falske nyheter eller feilaktig informasjon som kan skade andres helse, skriver han i en e-post til Vårt Land.

Oppropet ble publisert torsdag 2. september. Det er samme dag som FHI leverte sin vurdering om vaksinasjon av barn ned til 12 år, Helsedirektoratet anbefalte å tilby én vaksinedose til barn mellom 12 og 15 år, og regjeringen gikk inn for dette.

– Vi har brukt tid på vurderingen, der vi har høstet erfaringer og kunnskap fra mange land som har gått før oss. Det har vært viktig for å gi en balansert og grundig vurdering av både de positive og negative effektene av koronavaksiner for barn, og det mener vi at vi har gjort, skriver Bukholm.

Truls Olufsen-Mehus, fylkesleder i Troms og Finnmark KrF

Truls Olufsen-Mehus svarer: – Alvorlig å vaksinere barn

Vårt Land har forelagt Truls Olufsen-Mehus kritikken fra FHI og Bukholm. Vi har blant annet spurt om han som førstekandidat ved valget bør være med på et opprop, som FHI mener «fremmer påstander som er gale» om et så alvorlig tema.

«Jeg står som avsender fordi jeg synes det er et alvorlig tema å vaksinere barn som i all hovedsak ikke blir alvorlig syke av korona, dette ifølge FHI. Og de 0,4% som blir innlagt av alle i aldersgruppen 0-19 blir i snitt utskrevet etter 2 dager», svarer han i en tekstmelding.

«På den andre siden er det registrert 26 alvorlige bivirkninger av vaksinering i samme aldersgruppe før massevaksinering av barn og ungdom er satt i gang for alvor. Jeg står som avsender fordi jeg husker FHIs Preben Aavitsland sin uttalelse at svineinfluensa vaksinen Pandermix, var ‘en vaksinekatastrofe’ med 300 alvorlige bivirkninger», skriver han videre.

«Tverrpolitisk opprop» fra politikere i MDG og KrF

På listen over initiativtakere står åtte politikere fra MDG og seks fra KrF, så godt som alle på lokal- eller fylkesnivå.

Det var KrFs gruppeleder i Rælingen, Simon Friis Larsen, og MDGs fylkespolitiker i Rogaland, Susanne Heart, som først fant sammen for å lage et «tverrpolitisk opprop».

Det forteller Simon Friis Larsen selv til Vårt Land. Susanne Heart var i medias søkelys tidligere i sommer, da hun i et åpent brev til statsminister Erna Solberg ba om at vaksinasjonen settes på pause.

Lokalpolitiker fra KrF: – Hvor er Ropstad?

Simon Friis Larsen i Rælingen KrF var ute hos TV2 tidligere torsdag og advarte mot å vaksinere barn. Overfor Vårt Land kritiserer han egne partifeller i regjeringen:

– Vi lurer på hvor Ropstad er? Hvor er familieministeren? Dette er snakk om barna våre, fremtiden vår. At det ikke er tema i valgkampen, er for meg helt ubegripelig. Jeg kan ikke forstå at å støtte covidvaksinering av barn er representativt for KrF.

Simon Friis Larsen sier det er åpenbart at flere utnytter skoler for å få opphold i Norge. Han var rektor ved Oslo International Bible College, som bare hadde utenlandske studenter.

KrF-Larsen: – Ikke barnas kamp

I likhet med Truls Olufsen-Mehus viser han til at korona ikke utgjør en stor risiko for barn. Med barn sikter han til alle under 18 år.

– At barn da skal massetestes og vaksineres, er galt. For det setter barn inn i en kamp som ikke er deres. Barna skal da altså være potensielle smittebærere, som kan gjøre at andre blir smittet og så verste fall omkomme av det. Det mener jeg er å dytte barn i en posisjon som de ikke er ment å være i, sier Friis Larsen.

– Jeg er ikke helseekspert, men folkevalgt og ombudsperson. Men man kan vite at et barn som ikke har behov for en vaksine, som det potensielt kan ta skade av, ikke bør få den vaksinen. Vi må være varsomme.

Han mener FHI-Bukholm ikke svarer på deres viktigste bekymring:

Det er bivirkningene og potensiell skade for barnet som er vårt hovedanliggende. Det har han ikke svart på, sier KrF-politikeren.

FHI-Bukholm: – Vaksinasjon er frivillig

Smitteverndirektør i FHI, Geir Bukholm, understreker overfor Vårt Land at vaksinasjon er er frivillig i Norge.

– Vår oppgave er å gjør en grundig vurdering, gi et tydelig råd, og deretter sørge for at både foreldre, barn og helsepersonell får den informasjonen de behøver for å ta det beste valget for seg og sine, skriver han.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter