Nyheter

Tidlig ultralyd utsatt over hele landet

Tilbudet om tidlig ultralyd til gravide over 35 er utsatt på ubestemt tid, har nettverket for fostermedisinere over hele Norge blitt enige om.

Etter vurderingar av internasjonale data tilrår Folkehelseinstituttet at gravide bør ta vaksine mot covid-19. Foto: Lise Åserud / NTB / NPK

De etterlyser klarere føringer fra myndighetene og vil vite om det fins en overordnet plan for når de skal starte, skriver NRK.

– Vi savner sentral styring, sier overlege Vasilis Sitras ved avdeling for fosterdiagnostikk ved Oslo universitetssykehus (OUS).

I fjor vedtok Stortinget at alle gravide i Norge skal få rett på tidlig ultralyd. For å ikke overbelaste helsevesenet skal de først begynne med gravide over 35 år, noe som skal skje «i løpet av året», ifølge Helsedepartementet.

Det er spesielt om alle helseforetakene skal starte opp med tilbudet samtidig, de ønsker avklaring på. Ikke alle regionene er klare til å tilby tidlig ultralyd.

I en epost til NRK slår Helse- og omsorgsdepartementet fast at føringene har vært klare:

– Føringene har vært klare: Tidlig ultralyd og NIPT til alle over 35 år skal være tilgjengelig fra høsten 2021, sier kommunikasjonsrådgiver Elisabeth Johansen.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter