Nyheter

Opptur for småpartiene: Venstre gjør byks og MDG dobles

GALLUP: Venstre gjør sin beste måling på nær fire år og hever seg godt over sperregrensen. Men KrF står fortsatt foran thriller.

– Halleluja! Er det ikke det man sier i Vårt Land?

Venstre-leder Guri Melby har grunn til å være glad. På Norstats ferske august-gallup nær dobler partiet oppslutningen fra Vårt Lands forrige måling sent i juni. Den viste sjokk-lave 2,6. Nå får Venstre 4,9 og ligger altså over sperregrensen.

Ekstra glad er Melby ovrer at fremgangen føyer seg inn i en trend. Snittet av medienes galluper så langt i august viser 4,1 prosent – 0,6 prosentpoeng fram fra juli.

– Mitt inntrykk er at det handler om klima og miljø. Mange borgerlige velgere ønsker et parti som er tydelig om klima. Det får de i Venstre, sier Melby.

KrF mangler rundt 9.000 stemmer

Like lystig er det ikke for KrF. Selv om partiet rykker ett prosentpoeng frem, er noteringen på 3,7 fortsatt under sperregrensen.

KrF trenger anslagsvis 9.000 stemmer mer for å kunne bikke over den viktige grensen for tildeling av utjevningsmandater, under to uker til valgdagen.

KrFs bakgrunnstall viser imidlertid svak bedring: Antallet lojale velgere fra 2017 – de som igjen ville stemt KrF også i høst – øker. Samtidig krymper andelen usikre.

– Men tallene gir ikke KrF en stor oppmuntring: Endringene er små. KrF står fortsatt foran en thriller i innspurten, sier valgforsker Bernt Aardal ved Institutt for samfunnsforskning.

– Rødt og MDG ligger best an

Både Rødt og MDG har draget på tidligere Venstre-velgere. MDG alene henter 12.000 av velgerne fra 2017.

Alt før sommeren var rivalene i sperregrensekampen – Rødt og Miljøpartiet De Grønne – i ferd med å dra i fra.

– Nå synes både Rødt og MDG å være på tryggere grunn enn Venstre og KrF, påpeker Aardal.

Også på Norstats august-måling er begge partiene trygt over grensen. Rødt synker ørlite til 5,4, mens MDG rykker hele tre prosentpoeng frem til oppslutning på 5,8. Dermed er MDG månedens vinner. Nivået hos Norstat speiler oppslutningen på andre målinger.

MDG: – Håp om klimavalg

– Det føles veldig bra. Det gir oss et klart håp om at dette blir tidenes klimavalg, sier MDG-nestleder Arild Hermstad.

Han har tro på at unge og andre som frykter for «livsgrunnlaget vårt» vil løfte MDG over sperregrensen denne gangen. Ved valgene i 2017 og i 2013 endte partiet litt lavere enn augustsnittet sitt.

– Nå har veldig mange sett at klimakrisen er i en annen divisjon enn andre politiske saker. Vi har så utrolig dårlig tid. Det har fått mange til å innse at valget kan bli tungen på vektskålen for om Norge tar ansvar for klima eller skal være en bremsekloss, sier Hermstad.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter