– Fantastiske tall. Det kan gå mot et veldig godt valg for SV, sier Audun Lysbakken.
På Norstats nye augustmåling øker SV til et nivå partiet ikke har hatt på Vårt Lands galluper siden de satte seg ned for å bli med i en rødgrønn regjering i 2005. Ti prosent er 1,6 prosentpoeng opp fra juni.
SV og Rødt ville kapret 28 mandater på Stortinget. Det ville gitt rekord i antall representanter til venstre for Ap etter krigen.
– Dette er ved å bli et protestvalg mot klimakrisen og Forskjells-Norge. Det er valgkampens to store tema. Derfor gjør SV det bra, tror jeg. Mange ønsker en skikkelig forandring i fordelings- og klimapolitikken, sier Lysbakken.
Målingen er tatt opp 24.–29. august. Det er før regjeringen gikk inn for å fjerne leterefusjonsordningen og legge om oljeskattene.
[ Opptur for småpartiene: Venstre gjør byks og MDG dobles ]
Sp er månedens gallup-taper
Vårt Lands forrige måling var i juni. Da ble Senterpartiet notert til høye 17,5 prosent. I august har derimot Trygve Slagsvold Vedum fått valgvindene mot seg.
Hos Vårt Land er fallet stygt: Sp stuper 4,9 prosentpoeng og er målingens desiderte taper. 12,6 prosent er verste notering siden januar 2019. Under to uker før valget ville Sp bare fått tre flere mandater enn i 2017.
Det ville fortsatt vært et sterkt valg for Sp, men langt unna nivået tidligere i år. Trøsten kan være at ingen Støre-regjering ville vært mulig uten Sp på målingen.
[ Ropstad tar stort oppgjør med venstresiden – her er hans egne løfter ]
Ap lekker til SV, Rødt og MDG
Overtaket til opposisjonen til venstre for regjeringen er fortsatt massivt: 102 mandater mot de borgerliges 62. Men den rødgrønne trioen av Ap, Sp og SV får nå bare 82 mandater og er tre unna flertall. De trenger støtte fra Rødt eller MDG.
Og i innspurten til valget synker Arbeiderpartiet med 1,2 prosentpoeng til 23,7 prosent på Vårt Lands måling. Dermed svekkes det største partiet i en ny rødgrønn konstellasjon.
Selv om Ap henter nær 60.000 velgere samlet fra Høyre og FrP, lekker partiet i valginnspurten stort til røde konkurrenter og MDG.
Anslagsvis 132.000 Ap-velgere fra forrige valg ville nå foretrukket mer radikale partier. Og siden april har antallet lojale velgere dalt.
Dramatisk endring i styrke på rødgrønn side
– Hvis dette varer til valget, kan det bidra til den største systemendringen i norsk politikk på lenge. Det kan skje en forskyvning fra et svekket sentrum og over til en styrket venstrefløy. Det er i så fall et annet politisk landskap, sier valgforsker Bernt Aardal ved Institutt for samfunnsforskning.
For mens Ap svekker seg er Rødt og Miljøpartiet De Grønne nå godt over sperregrensen. MDG mer enn dobler størrelsen og er månedens vinner. Une Bastholm og co. går fram tre prosentpoeng til 5,8 prosent. Rødt faller ørlitt, men holder stand midt på femtallet.
Hvis gallupen var valgresultatet ville styrkeforholdet mellom Ap og resten av de rødgrønne blitt radikalt endret også i mandater:
- Valget 2017: Ap fikk 49 mandater, resten av de rødgrønne 32.
- Augustmåling: Ap får 42 mandater, resten av de rødgrønne 60.
Skjæran: – Må stemme Ap for rødgrønn flertallsregjering
På spørsmål fra Vårt Land om hvor vanskelig det vil være for Ap å styre med en så oppsplittet venstreside, svarer nestleder Bjørnar Skjæran:
– Dersom folk vil ha en rødgrønn regjering som har flertall og som kan få ned forskjellene, føre en rettferdig klimapolitikk, sikre arbeid til alle og ha en sterkere velferdsstat over hele landet, da må de faktisk stemme Ap.
Valgforsker Aardal tror formaninger som dette kan bli hyppigere fra Ap inn mot valgdagen:
– Det er ikke et lystig scenario for en Ap-statsminister å overta med en så krevende konstellasjon. Partiets mantra har lenge vært: Ønsker du stødig styring, må du stemme på Ap. Trolig vil de betone det fremover, men det kan være litt sent. For mange kan ha forhåndsstemt på de mindre partiene.
Blant endringene på Vårt Lands måling er Sp og Høyre sine fall, samt Venstre og MDGs vekst, utenfor feilmarginen.
[ Lover Bondevik-tatovering hvis Sentrum havner på Stortinget ]
SV er Ap sin største velgertyv
SV tapper Ap mest på månedens måling: Hele 70.000 Ap-velgere fra forrige valg går til SV. Overgangen er rekordhøy i Vårt Lands galluper.
SV påfører også Sp et stikk: Nær 20.000 velgere går fra Vedums til Lysbakkens leir. En så stor lekkasje den veien er nytt på Norstats målinger i denne stortingsperioden.
Audun Lysbakken synes derimot ubekymret for utsiktene til en mer fragmentert rødgrønn blokk:
– Vi må bare ta det flertallet vi får. Vi trenger et sterkt SV, fordi vi er en samlende kraft på rødgrønn side, som kan samarbeide med alle fem partiene.
[ Vil redde klimaet gjennom kirkene ]
Fortsatt borgerlig misære
Selv om Venstre er over sperregrensen og FrP vokser 1,9 prosentpoeng til 11,5 prosent, er Solberg-regjeringen langt fra en valgseier.
Høyre faller hele 3,1 prosentpoeng fra juni. 19 blank er Høyres svakeste notering siden februar 2020, måneden før korona-håndteringen begynte å løfte partiet.
Bare 65 prosent av Høyre-velgerne fra 2017 er lojale mot Erna Solbergs. Fortsatt lekker partiet til Sp. Selv Rødt henter 18.000 velgere over streken fra de tre regjeringspartiene.
Forøvrig er det verdt å merke seg at de to største partiene, Ap og Høyre, ikke ville fått flertall på Stortinget slik de pleier.