Nyheter

Gjenforening kan ta år

BARN: Det kan flere år å oppspore familier til barn som blir skilt fra sine under konflikt og krig. For en afghansk gutt tok det seks år. 25 av de 28 barna som kom til Norge er allerede identifisert.

En afghansk familie på flukt ble stanset på grensa mellom Tyrkia og Iran. Foreldrene og de yngste barna ble sendt tilbake til hjemlandet. Men familiens seksåring ble ikke tatt, han forsvant fra familien.

Og han var alene.

Det eneste mor og far visste da de kom tilbake til Afghanistan, var at han antageligvis var sammen med en gruppe som skulle til Nord-Europa. Det, og et lite bilde av gutten sin som liten, var alt de hadde da de tok kontakt med Røde Kors.

Seks år etter ble gutten funnet i Frankrike, gjennom Røde Kors sitt oppsporingssystem. Han hadde fått opphold av franske myndigheter, og har nå snakket med familien sin.

An U.S. soldier plays guitar for recently evacuated Afghan children at the Ramstein U.S. Air Base, Germany, Tuesday, Aug. 24, 2021. (AP Photo/Matthias Schrader)

Ivar Stokkereit i Røde Kors forteller denne historien fordi den viser både at det går an å finne familiemedlemmer – at det er historier som ender godt til slutt.

Men det er også en fortelling på hvor ekstremt vanskelig og tidkrevende dette arbeidet er.

Kripos: Vet hvem barna som kom til Norge er

Tirsdag meldte NRK at Politiets utlendingsenhet (PU) med hjelp fra Kripos har klart å identifisere 25 av de 28 barna som er kommet til Norge, men i tre av sakene står politiet med få spor.

– Hovedmetoden vår er informasjonsinnhenting. Vi har også benyttet oss av ansiktssammenligning. Vi har selv tatt bilder av disse barna og sammenlignet med bilder vi har fått fra de vi tror er foreldrene. De barna som er gjenforent med foreldre, har vi tatt DNA-test av, sier politiinspektør Håvard Bekk.

Han kan ikke svare på om disse barna får møte foreldrene sine igjen, og sier at hva som skjer videre, må avklares med utlendingsmyndighetene og barnevernet.

Røde Kors: – Et puslespill

Ivar Stokkreit i Røde Kors sier det er et puslespill,

– Særlig når barn og voksne kommer bort fra hverandre under flukt – og vi ikke aner hvor vi skal lete, sier han.

Stokkereit leder Folkerettsenheten i Røde Kors. Denne enheten har også ansvar for oppsporingstjenesten.

De har allerede fått mange henvendelser fra Afghanistan etter at evakueringen startet for en halvannen uke siden. Fortvilede mennesker forsøker å finne igjen sine kjære i kaoset som har oppstått.

Røde kors og Redd barna

– Siden regimet falt, har vi fått mange spørsmål om å gjenopprette kontakt mellom familiemedlemmer som ble splittet i kaoset, sier Brita Liholm, ansvarlig for oppsporingstjenesten i Røde Kors i Norge.

Kritisk når de krysser landegrenser

Det er ekstra krevende for barn som er alene.

Generalsekretær i Redd Barna, Birgitte Lange, er bekymret for som hva skjer med de afghanske barna som har kommet alene til Norge og andre land.

– I det øyeblikket et barn krysser en landegrense alene, banker det en hel rekke andre utfordringer på døra, mye verre enn folk flest kanskje tenker over. Når vi kjenner identiteten til barnet, kan byråkratiske hindre likevel gjøre det komplisert med gjenforening, sier hun.

Redd Barna peker på at Norge derfor må å ta med seg kunnskap vi har fra tidligere kriser når barn blir skilt fra sine foreldre eller foresatte. Lange nevner både flyktningkrisen i 2015 og konflikten i Sør Sudan hvor de har jobbet iherdig for å gjenforene familier.

Røde Kors: Blir spurt om å lete

Når Røde Kors leter etter folk, skjer det etter forespørsel av familiemedlemmer. De tar kontakt med organisasjonen – som legger informasjonen inn i sine globale databaser.

– Vi har frivillige på landsbygda som banker på dører og spør om de kjenner personen på bildet – hvis det er det som skal til, sier Ivar Stokkereit.

Han understreker imidlertid at de samtidig må ivareta sikkerheten til den eller dem de leter etter.

In this image provided by the U.S. Marine Corps, children wait to be evacuated, at Hamid Karzai International Airport, Monday, Aug. 23. (Gunnery Sgt. Melissa Marnell/U.S. Marine Corps via AP)

– Det kan være farlig å bli funnet, det kan være farlig å vite om noen som er savnet. Vi tar våre forholdsregler for ikke å sette folk i fare, sier han.

Røde Kors sin tjeneste er konfidensiell, og det er ingen statlige organer som har innsyn i virksomheten. Jobben handler i utgangspunktet om å gjenopprette kontakt. Det er enkelte myndigheters oppgave å legge til rette for gjenforening og verifisering av identitet og så videre.

Afghanske kvinner og barn forsøker å komme seg unna kampene i Herat-provinsen vest for Kabul. Foto: Hamed Sarfarazi / AP / NTB

De som kom til Norge: Vet hvem 25 av 28 er

De fleste av de 28 barna ble satt på flyet fra Kabul til Norge uten at identiteten deres var avklart, og uten at politiet hadde informasjon om hvem foreldrene var.

Fire av barna har blitt gjenforent med foreldrene sine i Norge, og i to av disse sakene var foreldrene allerede i Norge. I de fleste sakene er foreldrene andre steder i verden: 15 har foreldre i Afghanistan, to brødre har foreldre i USA og et barn har en forelder i Qatar og en i Afghanistan.


Saken er oppdatert med at identiteten til barna som kom alene til Norge fra Kabul er kjent

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter