Nyheter

Muren skal stoppe afghanske flyktninger

MUR: Bulgaria og Hellas bygger gjerde mot Tyrkia, vil stoppe flyktninger. Tyrkia bygger mur mot Iran. Afghanere skal holdes ute.

I Europas hovedsteder frykter man en repetisjon av 2015. Da kom det vel en million flyktninger og migranter til Europa, flest fra krigsherjede Syria.

Nå ser stats- og regjeringssjefer mot Afghanistan, og forbereder seg på at Talibans maktovertagelse skal sende afghanere på flukt vestover – inn i Iran, så videre til Tyrkia og til slutt inn i EU, inn i Hellas, Bulgaria, Kroatia, Ungarn.

Østerrike: Nei

I Wien varsler Østerrikes statsminister Sebastian Kurz at landet ikke gi opphold til flyktninger fra Afghanistan. Det er allerede mer enn 40.000 afghanere i Østerrike. Landet har dermed tatt imot nest flest i Europa, sett i forhold til befolkningstallet.

– Jeg synes ikke at vi burde ta flere folk inn i Østerrike, snarere tvert imot, sier Kurz til nyhetsbyrået DPA. Han mener afghanere er «særlig vanskelig» å integrere.

CDU-leder Armin Laschet, som kan bli ny regjeringssjef i Tyskland, sier flyktningkrisen i 2015 ikke må gjentas, mens Frankrikes president Emmanuel Macron forkynner at landene i Europa må beskytte seg «mot ulovlige migrasjonsstrømmer».

gjerde

Vern mot Tyrkia

To EU-land gjør akkurat det; bygger fysiske vern mot øst – mot Tyrkia, som allerede huser fire millioner flyktninger, hovedsakelig syrere.

Bulgaria har snart fullført byggingen av et piggtrådgjerde langs den 269 kilometer lange grensen mot Tyrkia. Langs grensen mot Hellas har Bulgaria plassert ut soldater som skal bistå politiet med å holde flyktninger og migranter unna.

Hellas har nå forlenget grensegjerdet mot Tyrkia, så nå er det 40 kilometer lang ved grenseelven Evros.

– Vi kan ikke vente passivt på den mulige innvirkningen, sier sikkerhetsminister Michalis Chrisochoidis til BBC.

Grekernes gjerde er også utstyrt med et høyteknologisk, automatisert elektronisk overvåkingssystem.

hellas

Flere afghanere

2.000 kilometer øst for Evros bukter den nye grensemuren mellom Tyrkia og Iran seg ut som en hvit slange som snor seg gjennom åsene.

Hittil dekker muren en tredel av den 540 kilometer lange grensen. Dermed er det rom for flyktninger og migranter som vil snike seg inn i Tyrkia i nattemørket.

Trafikken på denne sentrale fluktruta fra Sentral-Asia til Europa har vært relativt stabil i år. Men Tyrkia og EU frykter at gjenreisingen av Taliban-regimet i Afghanistan vil endre på det.

Observatører sier at det foreløpig ikke er noen tegn til massebevegelse over grensen. Tyrkiske myndigheter oppgir å ha stanset rundt 35.000 afghanere som har krysset grensen ulovlig, så langt i år, mens det i hele fjor var over 50.000 og i 2019 over 200.000, melder NTB.

Flyktninghjelpen advarer

630.000 afghanere har søkt om asyl i EU-land de ti siste årene, fleste i Tyskland, Ungarn, Hellas og Sverige, ifølge EU-statistikk. I fjor var det 44.000 afghanere som søkte om asyl i de til sammen 27 EU-landene.

Generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland sier at det ikke er gitt at Talibans maktovertakelse vil føre til en ny flyktningbølge.

– Jeg vil advarer mot selvoppfyllende profetier, sier han til nyhetsbyrået AP.

Egeland mener mye avhenger av om Taliban vil tillate fortsatt utviklingsarbeid i landet, og at giverlandene fortsatt vil finansiere det.

– Hvis du får et sammenbrudd i offentlige tjenester, og hvis det kommer en stor matkrise, vil det helt sikkert bli en massebevegelse, tror Flyktninghjelpen leder.

Tyrkiske sikkerhetsstyrker anholder migranter og flyktninger som har tatt seg over grensen ulovlig. Foto: Emrah Gurel / AP / NTB

Frykter å bli drept

Den delen av Iran-grensen som ikke dekkes med muren, blir patruljert av tyrkisk politi døgnet rundt. Lørdag ble 25 personer, flest afghanere, arrestert ved Van, helt øst i Tyrkia

– Vi vil tjene penger for å støtte foreldrene våre, forteller en av dem, 20 år gamle Zaynullah, til nyhetsbyrået Reuters.

– Der, sier han og peker østover, der er Taliban, og de vil drepe oss.

Zaynullah sier at han har brukt 80 dager på å gå gjennom Iran for å komme til Van.

Seyyed Fahim Mousavi og kona Morsal forteller Reuters at frykten for Taliban sendte dem på flukt, også de har for det meste gått til fots til Van.

– Taliban skader kvinner. Først voldtar de dem, så dreper de dem. Mennene halshogger de, sier Morsal.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter