Religion

Kommune stusser over medlemsbyks i Den katolske kirke

MEDLEMSTALL: – Overraskende at antall medlemmer har steget så mye, skriver Eigersund kommune til Statsforvalteren.

– Vi har ingen direkte mistanke om nytt medlemsrot i Oslo katolske bispedømme, men jeg synes det er betimelig at vi stiller spørsmål ved den store og markerte økningen i antall medlemmer, sier Tore L. Oliversen, kommunalsjef for finans og analyse i Eigersund kommune.

Han stusser over at medlemstallene til Oslo katolske bispedømme (OKB) har gjort et voldsomt byks i Eigersund kommune. I et ferskt brev til Statsforvalteren i Oslo og Viken, viser han fram tallene som han undrer seg over:

Mens medlemsmassen til OKB i Eigersund talte 177 i 2015, steg tallet med 110 prosent i 2016 – til 372 medlemmer. Medlemstallet i kommunen har dermed blitt høyere enn årene med medlemsrot i OKB, viser Oliversen til.

Det er OKB som håndterer medlemsregisteret for hele Den katolske kirke i Norge.

I 2014 ble det avdekket at Den katolske kirke i Norge i flere år hadde krevd tilskudd for personer som ikke var lovlig registrert som medlemmer av kirken. I perioden 2011 til 2014 hadde OKB brukt telefonkatalogen til å melde inn personer med katolsk-klingende navn inn i bispedømmet.

Eigersund var en av kommunene som ble rammet av rotet. I 2014 var 339 personer registrert som medlemmer av OKB i kommunen. Etter at saken ble offentlig kjent, ble medlemstallet i 2015 betydelig nedjustert – til 177. Men i 2016 gjorde altså medlemstallet et kjempehopp, påpeker kommunalsjefen.

Som en del av kommunens internkontroll har Oliversen bedt Statsforvalteren se nærmere på tallene for å vurdere om de er korrekte.

Ikke beroliget av forklaring

Medlemstallene for OKB har kommunen fått fra Statsforvalteren, som igjen har fått sine tall fra trossamfunnet.

«Vi som kommune får tallene fra sentralt hold og kan ikke annet enn stole på disse tall, MEN jeg stiller likevel spørsmål om tallene er korrekte for vår del», skriver Oliversen til Statsforvalteren.

Økonom i Oslo katolske bispedømme, Sindre-Jacob Bostad, forklarer svingningene i tallene slik:

– Ser man på årene 2014, 2015 og 2016, var tilskuddsberettiget medlemstall i Eigersund kommune i 2014 339, i 2015 177 og i 2016 372. Grunnen til lave tall i 2015 var at vi registrerte katolikker på en måte som ikke var riktig. Myndighetene godkjente dermed ikke de tallene vi hadde sendt inn, skriver han i en e-post til Vårt Land.

Han opplyser at medlemstallene for 2016 ble godkjent etter OKBs gjennomgang og opprydding i registreringspraksis i 2015.

– Derfor er det mer naturlig å sammenligne 2016 med 2014. Da ser vi at økningen fra 2014 til 2016 er på 33 personer, en medlemsvekst på 9,7 prosent, skriver Bostad.

Det har ikke vært store svingninger i medlemsmassen etter 2016.

En liknende redegjørelse har OKB også gitt Eigersund kommune, ifølge kommunalsjef Tore L. Oliversen. Men forklaringen deres klarer han ikke å slå seg til ro med, all den tid antall medlemmer var høyere i 2016 enn i perioden det ble påvist feil i medlemsregisteret.

Antall medlemmer har steget fordi det fortsatt er arbeidsinnvandring til Norge og fordi vi stadig registrerer flere

—  Sindre-Jacob Bostad, økonom i Oslo katolske bispedømme,

Overrasket over økning

Oliversen har vært inne på tanken om det faktisk kan ha kommet et betydelig antall katolikker til Eigersund i 2016. Kommunen har en stor andel arbeidere som kommer fra katolske land, det vil si fra Øst-Europa, viser han til, «men flertallet av disse er ikke formelt bosatt i Norge, men er på arbeidsoppdrag. Det er derfor noe overraskende at antall medlemmer har steget så mye», skriver han.

Bostad i OKB mener økningen har en naturlig forklaring:

– Antall medlemmer på landsbasis har steget fordi det fortsatt er arbeidsinnvandring til Norge og fordi vi stadig registrerer flere. Det er riktig at mange er på korte arbeidsoppdrag i Norge, men de har vi ikke oversikt over. Vi registrerer og søker tilskudd kun for dem som er katolikker, har bopel i Norge, har fødselsnummer og som gir samtykke til å bli registrert, skriver han.

Etter at den nye trossamfunnsloven trådte i kraft ved årsskiftet, blir det nå gitt kun ett offentlig tilskudd, og det er statlig. Det er Statsforvalteren i Oslo og Viken som utbetaler tilskudd til trossamfunnene og som har oversikt over hvor mange medlemmer de har i de ulike kommunene.

På landsbasis talte Den katolske kirke 67.039 tilskuddsutløsende medlemmer i 2010. I 2020 hadde medlemsregisteret 165.254 medlemmer, ifølge OKB. Det reelle antallet katolikker i Norge er høyere.

Statsforvalteren i Oslo og Viken opplyser til Vårt Land at «har ingen grunn til å tro at ikke økningen i medlemstall er korrekt».

– Saken med OKB er avsluttet, og vi ser ingen grunn til å undersøke nærmere, ut over de vanlige rutinene våre, skriver kommunikasjonssjef Liv Asta Ødegaard.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion