Nyheter

SSB: Fødselstallet stiger etter koronaen

NORGE: 14.578 barn ble født mellom april og juni i år. Det er 575 flere enn på samme tid i fjor, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

I løpet av årets tre første måneder ble det født 13.690 barn i Norge, noe som er nesten 700 flere enn i samme periode i 2020. Illustrasjonsfoto: Paul Kleiven / NTB

I 2020 ble det født 14.003 barn i andre kvartal. Økningen er dermed på 4,11 prosent.

Fødselstallet i siste kvartal er det høyeste siden tredje kvartal i 2019, skriver SSB.

– Økningen i antallet fødte begynte allerede i desember 2020 og har fortsatt gjennom både 1. og 2. kvartal, sier Ane Margrete Tømmerås i SSB.

Størst økning i Nordland

I nesten alle fylker, med unntak av Innlandet og Vestfold og Telemark, har fødselstallet gått opp fra i fjor. Nordland er fylket med den klart største økningen.

Mellom januar og juni økte antallet fødsler i Nordland med nesten 20 prosent, ifølge tall NTB hentet inn tidligere i år. Lofoten sykehus hadde nesten dobbelt så mange fødsler i første halvår i år som på samme tid i fjor.

SSB har tidligere uttrykt overraskelse over de stigende fødselstallene – etter et år med koronapandemi.

– I økonomisk usikre tider og i krisetider er det heller slik at folk ofte utsetter å få barn, sa demograf Astrid Syse til NTB i juli.

Ikke overraskende er det kvinner i alderen 30–34 år som føder flest barn. Det er også i denne gruppa økningen er størst.

Færre døde

Samtidig døde 9.475 personer i andre kvartal. Det er 248 færre enn i samme periode i fjor.

Fødselsoverskuddet ender dermed på 5.100, noe som er det høyeste i et andrekvartal siden 2017, ifølge SSB.

I alt teller befolkningen nå over 5,4 millioner.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter