Nyheter

Miniparti-kampen: Partiet De Kristne kaprer flere enn partiet Sentrum

VALGKAMP: Stor-gallup peker både Sentrum og Partiet De Kristne (PDK) langt under 1-prosenten fire uker før valget. Sentrum kaver mest.

I «supergallupen» fra NRK før helgen, er det bare Demokratene som når rundt prosenten i oppslutningen. For nykommeren Sentrum synes det å stå stille. PDK er promillen foran. Også nystartede Nærings- og industripartiet, Pensjonistpartiet er forbi Sentrum og PDK før valget.

For NRK har Norstat intervjuet 10.400 personer og fått svar fra 8640 av dem. 24 av dem oppgir at de vil gi sin stemme til PDK. Bare 15 oppgir Sentrum. NRKs stormålinger er de mest omfangsrike før valget og Vårt Land har fått tilgang til bakgrunnstallene.

Strever med promiller - men trues KrF i Rogaland?

PDKs oppslutning kan anslås til 0,3 prosent – Sentrums til 0,2. På tilsvarende måling i juni var Sentrum ørlite større enn kristenpartiet godt ut til høyre i det politiske landskapet.

Fra Trøndelag og nordover har ikke meningsmålerne funnet noen som oppgir at de vil velge Sentrum i høst. Der er PDK i sum sterkere.

Men Rogaland peker seg ut: Sentrum samler etter Vårt Lands beregninger rundt én prosent i oppslutning. Selv om materialet er lite, kan partiet øynes som en stemmetyv hos KrF i fylket.

NRKs gallup viste at nettopp i Rogaland er det gruppen «andre» partier som KrF avgir flest velgere til. KrF fikk bare 4,6 prosent i oljefylket, nær halvparten av oppslutningen i 2017. Partiet De Kristne favner på sin side mest støtte i Møre og Romsdal og i Sør-Trøndelag.

---

Minipartier vokser

  • På både Norstats målinger for Vårt Land og på andre galluper har gruppen av andre partier vokst i størrelse. Eksempelvis ville partiene i mai i sum ha ligget over sperregrensen.
  • På en rekke målinger har Demokratene - i sin tid en avskalling fra Frp - ligget rundt én prosent i oppslutning.
  • Partiet Sentrum ble stiftet i fjor høst og stiller til valg for første gang. Partiet De Kristne er «veteran»: Fikk 0,6 prosent ved stortingsvalget i 2013, men ble halvert til 0,3 prosent i 2017.

---

Valgforsker: Småpartiene «har oddsene mot seg»

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning har ingen tro på at PDK og Sentrum skal få noe løft i sluttspurten av valgkampen:

– Disse partiene har oddsene mot seg. Det er svært lite sannsynlig at de kan vinne noe mandat og i så fall må det være en solid velgermobilisering til i bunn. Ikke minst trenger de et momentum eller en helt avgjørende sak som kan bidra til at de løfter seg.

På enkeltgalluper har både PDK og Sentrum fått lysere tall. Som på VGs i slutten av forrige uke, der PDK ble målt til 0,7 prosent og Sentrum til 0,4. Og i målingen Bergens Tidende publiserte i helgen ble PDK målt til 0,9 prosent, mens Sentrum ikke hadde noen notering.

Geir Lippestad fotografert ifb. med det nye partiet Sentrum.

Men småstemmer kan gi «store» drama

Selv om partiene har minimal oppslutning og fortsatt langt igjen til å nå én sikker prosent i oppslutning, kan de skape drama for KrF i en tenkt situasjon:

Ved tidligere stortingsvalg finnes det eksempler der gjerne noen hundre stemmer har avgjort om et parti skaffer seg direktemandat fra fylkesvalgkretsen. Selv om hverken PDK eller Sentrum bare sanker stemmer fra KrFs grunn alene, er faren for at de rapper avgjørende stemmer fra partiet stor nok til at enkelte KrF-profiler i leserinnlegg den siste tiden har advart mot å stemme spesielt PDK.

Dette er minipartiene

  • Dette er landets små rikspartier, som samlet velgere i NRKs supermåling:
  • Demokratene: Størst på målingene av de små, én prosent på supermålingen. Plassert på høyre kant av Frp. Ledes av Geir Ugland Jacobsen, ekskludert fra Frp.
  • Pensjonistpartiet: Stiftet 1985. Bestenotering var 0,9 prosent i ved stortingsvalget i 1993. Ledes av Kurt Johnny Hæggernæs.
  • Nærings- og industripartiet: Stiftet i fjor - ikke stilt til valg tidligere. Owe Ingemann Waltherzøe er partileder og grunnlegger. Kaller seg «sentrumsorientert», med parolen «utvikling, ikke avvikling».
  • Partiet Sentrum: Ble stiftet i fjor høst og stiller til valg for første gang. Ledes av Geir Lippestad. En rekke tidligere røde KrF-profiler i stallen.
  • Liberalistene: Ledes av Ronny Skjæveland. Grunnlagt i 2014. Kjemper for klassisk liberalistme, frihet og en minimumsstat. Eks-Frp-nestleder Per Sandberg topper Liberalistenes liste i Oslo.
  • Helsepartiet: Startet i 2016 av programlederen Lise Askvik. Ledes nå av Erik Hexeberg. Jobber for systemendringer i helse- og omsorgssektoren.
  • Partiet De Kristne: ledes av Erik Selle. Klart til høyre i landskapet for KrF. Fikk 0,6 prosent ved stortingsvalget i 2013, men ble halvert til 0,3 prosent i 2017.
  • Piratpartiet: Ledes av Svein Mork Dahl og stiller lister i alle fylker. Stiftet i kamp mot Datalagringsdirektivet. Fikk 0,3 prosent ved stortingsvalget i 2013 og 0,1 prosent i 2017.
  • FNB: Parti med utspring i Folkeaksjonen Nei til mer bompenger. Ledes av Frode Myrhol og Cecilie Lyngby.
  • Kystpartiet: Stiftet i 1999, med basis i Tverrpolitisk Folkevalgte og profilen Steinar Bastesen. Han ble innvalgt på Stortinget i 1997. Senere har partiet tapt oppslutning.
  • Alliansen: Omstridt antiglobalt parti på ytre høyre kant som ledes av Hans Jørgen Lysglimt Johansen.


Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter