Nyheter

LHBT-frie soner i Polen: Norge strupte pengesekken. Da var det noen som snudde

POLEN: Han protesterte mot «homofrie» byer i Polen. Nå bruker han høsten på å møte i rettssaker, og takker Norge for at de kuttet pengestøtte.

Bart Staszewski er ikke i tvil: Da Norge kuttet EØS-midler til polske regioner, var det rene sjokkterapien. Han roser den kontante beskjeden fra norske myndigheter: – Det å erklære seg som LHBT-ideologifri sone er uforenlig med å motta pengestøtte gjennom EØS-midlene, fastslo utenriksminister Ine Eriksen Søreide i september i fjor. Og stanset utbetalingene.

Politikere i den polske byen Kraśnik er blant dem som snudde etter at EØS-midlene fra Norge ble stanset. Byen hadde erklært seg som homodieologi-fri sone».

Pengene rår

– Hvis trusselen om å miste pengestøtte er den eneste måten, så er det greit, sier Bart Staszewski til Vårt Land. Han bor i Warszawa, er fotograf og filmskaper – og homofil. 31-åringen er en av de mest kjente aktivistene i Polen, og er av magasinet Time utropt som en av 100 i en liste over fremtidens ledere i Europa.

Denne høsten går imidlertid med til å reise rundt i Polen og møte i retten. Der skal han både møte som tiltalt, men han skal også forberede en rettssak etter at han selv anmeldte det polske, statlig fjernsynsselskapet.

The names of young LGBT people who have died from suicide are shown spray painted on the Education Ministry building, an act of protest by LGBT activists, in Warsaw, Poland, Wednesday, Sept. 30, 2020. LGBT rights are the focus of a culture clash in Poland. A growing LGBT rights movement has been met with a backlash from the conservative government, church and many local communities. While President Donald Trump sees an ally in Poland on many issues, his ambassador this week said Poland's conservative government is on the "wrong side of history" on this issue.(AP Photo/Czarek Sokolowski)

Årsaken til det er et skilt i gult og svart hvor det står: «LHTBT-fri sone» på fire språk. Han satt skiltet opp ved siden av bynavn-skiltet, tok bilde, og delte det på nett. Så fjernet han skiltet igjen. Det skapte bråk i Polen og oppmerksomhet langt over landegrensene. Og mye mer enn Staszewski hadde ant, han hadde aldri sett for seg at bildene hans ville nå så mange. EU-parlamentet vedtok som svar at EU er en LHBT-frihet-sone.

– Myndighetene ble så sinna, for det var første gang de måtte lytte til oss, for bildene var overalt på sosiale medier. Det ble pinlig for Polen, sier Staszewski i dag.

De byene som har gått til sak, mener at han forfalsker virkeligheten, fordi skiltene ikke er satt opp av byene selv, og at de aldri har hevdet å være «homo-frie».

Syndebukker

Rundt 100 byer, provinser, fylker og kommuner erklærte seg som såkalte «LHBT-ideologifrie soner», hovedsakelig sørøst i Polen. Denne delen av landet er kjent for å være mer konservativ og ha flere PiS-supportere enn i de mer liberale vestlige delene av landet. Her skulle «tradisjonelle, kristen verdier» forsvares.

In this Oct. 5, 2019, photo, Polish Catholics pray at an anti-gay event in Warsaw, Poland. About 200 people marched holding rosaries and crucifixes and praying to apologize for what they say is the “desecration” of pride parades. (AP Photo/Czarek Sokolowski)

---

EØS-midlene

• Gjennom EØS-avtalen er Norge en del av det indre marked i Europa.

* Avtalen om EØS-midlene har en målsetting om å redusere sosiale og økonomiske ulikheter i Europa og styrke samarbeidet mellom landene.

• EØS-midlene er givernes frivillige bidrag til dette.

• EØS-midlene utgjør 2,8 milliarder euro (rundt 30 milliarder kroner) for perioden 2014–2021 og er fordelt på 15 mottagerland. Polen er største mottaker av EØS-midler.

• Norge finansierer over 95 prosent av midlene. Island og Liechtenstein står for resten av bidraget.

• Både Polen og Ungarn har lenge vært EUs «problembarn». Ungarn mister 2,3 EØS-milliarder, fordi Orbans regjering ikke godtok at EØS-midler som skal gå til sivilsamfunnet, skal forvaltes uavhengig av myndighetene i mottagerlandet.

---

Regjeringspartiet PiS, «Partiet for lov og rettferdighet» er et polsk konservativt og nasjonalistisk parti, med sterke anti EU-holdninger.

– LHBT-ideologi, hva er nå det? Jeg er ikke en ideologi, jeg er bare meg selv, sier Bart Staszewski.

Fenomenet dukket først opp i 2019, og er symbolske vedtak og ikke juridisk bindende. Det blir brukt for å få støtte og stemmer fra konservative og religiøse velgere. Symbolsk, eller ei: undersøkelser viser at homofile føler seg redde og utrygg disse stedene.

I en del byer ble det hengt opp skilt og klistremerker om at LHBT-personer ikke var velkomne der.

Det var parlamentsvalg høsten 2019, og aktivister Vårt Land snakket med da, var fortvilet over hvordan LHBT-miljøet fikk gjennomgå.

– Vi er syndebukkene. Det er en strategi som fungerer. Bare se på flyktningkrisen og hvor lett det var å sette en hel gruppe foran seg og si: Se her, her er de som truer Polen og polsk levemåte.

Det sa Hubert Subecki til Vårt Land da. Han ledet den frivillige organisasjonen «Kjærlighet utelater ingen».

Hyrdebrev fra biskopen

I byen Lublin ble det utdelt priser til lokale ansatte som har motsatt seg «LHBT-ideologi, som går mot familien, nasjonen og den polske staten», erkebiskop Tadeusz Wojdas hyrdebrev ble lest høyt i alle kirker i Bialystok og i provinsen Podlasie: Landet trenger å «beskyttes mot LHBT-ideologi» og at slike arrangementer er blasfemi, het det blant annet.

Da mente aktivister at 30 lokalsamfunn hadde kommet med homofobiske erklæringer. Dette skjedde etter en antidiskrimineringserklæring vedtatt av bystyret i Warszawa, og konservative krefter svarte med å gjøre det motsatte i andre polske byer.

– Et direkte angrep på Polens familieverdier, sa landets mektigste mann, partileder i PiS, Jaroslaw Kaczynski om Warszawa-vedtaket.

Antallet anti-LHBT-deklarasjoner økte altså til over 100. De lokale myndighetene i Nowa Dęba, en by med rundt 11.000 innbyggere sørøst i Polen, vedtok en resolusjon der de lovet å forsvare innbyggerne mot «aggressiv og skadelig LHBT-ideologi og homopropaganda.»

Denne byen var også den første som trakk det tilbake, i februar i år.

Andre byer har adoptert et såkalt «familie-charter», ført i pennen av den ultrakonservative organisasjonen Ordu Juris. I charteret snakkes det ikke direkte om homofili, men om familien, definert som mellom mann og kvinne. De ville skape et «trygt sted for ekte familier», og å «beskytte barn fra moralsk forfall», som ofte blir brukt for å antyde at LHBT-bevegelsen er en trussel mot polsk ungdom.

Krasnik

Noen angrer seg

I Krasnik er erklæringen om at byen er fri for LHBT-ideologi, blitt en kostbar affære. Millioner i norsk EØS-støtte er uteblitt, og de merker konsekvensene. Ordfører Wojciech Wilk har sagt at «byen er blitt et synonym for homofobi», som han insisterer på ikke stemmer.

– Vi blir gjort til latter i Europa og det er innbyggerne, ikke lokalpolitikerne, som har lidd mest under dette, sa han.

Bart Staszewski sier til Vårt Land at hans tanke var å vise fram dette fryktelige som skjer midt i Europa. Men hvordan? Visualisering, var svaret han kom opp med.

– Jeg tenkte, ok, hvis disse politikerne og byene er så «modige» at der er stolte over bo i en by «fri for homoideologi», så la oss speile den homofobien, sier han.

Det var da han kom på ideen med skiltene, i gult og svart, som ser offisielle og ekte ut.

Etter at bildene – han besøkte 42 steder – ble spredd på nett, eksploderte det, minnes Bart Staszewski.

Begrepet «LHBT-fritt» er sensitivt fordi uttrykket bærer med seg en assosiasjon til språk brukt av nazistene for å beskrive et område med ingen jøder – Judenrein eller Judenfrei – etter at de var drevet fra området de bodde og drept under Holocaust.

Men uttrykket ble brukt før Staszewski: En regjeringsvennlig avis, Gazeta Polska, la sommeren 2019 ved et klistremerke som erklærte «LHBT»-fri sone. EU-parlamentet brukte uttrykket i desember 2020 i en resolusjon som fordømte handlingene.

Bart Staszewski, an LGBT activist, walks with a sign he uses to protest anti-LGBT resolutions, in Wilko?az, Poland on March 11, 2020. Staszewski has carried out a protest in some 40 Polish towns that have passed resolutions declaring themselves opposed to "LGBT ideology." Staszewski's protest involves photographing a sign he made with the words "LGBT-Free Zones" alongside the town's official signage. As international pressure mounts on Poland over its treatment of LGBT people, the prime minister has accused Staszewski of falsifying Poland's image. (AP Photo/Monika Bryk)

– Jeg hadde aldri forventet den enorme reaksjonen. Men det var kanskje dette som skulle til – og at homofobien ikke var så synlig for andre før, spør han og fortsetter:

– Konservative politikere sier Polen er det beste landet i verden, og at ingen skal bli diskriminert, og at ikke finnes homofobi. Og de hater å bli beskyldt for å være homofobe, sier han.

ATLAS OF HATE, POLAND

Prisen å betale er høy

Men det kostet for Bart Staszewski, og andre aktivister. Blant annet er flere saksøkt for ærekrenkelse etter å ha laget et virtuelt kart som viste hvor de 100 byene og områdene er. De kalte det «Atlas of hate».

Bart er roligere nå enn han var i fjor høst, da han følte seg som en fiende av landet. Han var redd for å gå ut på gata.

– Heldigvis var det påbud om munnbind, og vi var ikke så lette å kjenne igjen, sier han.

Han fikk dødstrusler på Facebook, og har fått skylda for at EU- og EØS-penger ikke kommer til landet. Statsminister Mateusz Morawiecki har beskyldt Staszewski for fake news. På nyhetene var det stor sak om at han laget en falsk kampanje. Eksperter var invitert til å kommentere.

– Men de inviterte ikke meg. Og neste kveld var jeg hovedpersonen i et satireprogram, hvor de verste vitsene ble fortalt om meg. Sånn går det. Jeg er ikke politiker, jeg får ikke penger, og man må bli hardhudet for å tåle dette.

Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter