Bart Staszewski er ikke i tvil: Da Norge kuttet EØS-midler til polske regioner, var det rene sjokkterapien. Han roser den kontante beskjeden fra norske myndigheter: – Det å erklære seg som LHBT-ideologifri sone er uforenlig med å motta pengestøtte gjennom EØS-midlene, fastslo utenriksminister Ine Eriksen Søreide i september i fjor. Og stanset utbetalingene.
Politikere i den polske byen Kraśnik er blant dem som snudde etter at EØS-midlene fra Norge ble stanset. Byen hadde erklært seg som homodieologi-fri sone».
Pengene rår
– Hvis trusselen om å miste pengestøtte er den eneste måten, så er det greit, sier Bart Staszewski til Vårt Land. Han bor i Warszawa, er fotograf og filmskaper – og homofil. 31-åringen er en av de mest kjente aktivistene i Polen, og er av magasinet Time utropt som en av 100 i en liste over fremtidens ledere i Europa.
Denne høsten går imidlertid med til å reise rundt i Polen og møte i retten. Der skal han både møte som tiltalt, men han skal også forberede en rettssak etter at han selv anmeldte det polske, statlig fjernsynsselskapet.
Årsaken til det er et skilt i gult og svart hvor det står: «LHTBT-fri sone» på fire språk. Han satt skiltet opp ved siden av bynavn-skiltet, tok bilde, og delte det på nett. Så fjernet han skiltet igjen. Det skapte bråk i Polen og oppmerksomhet langt over landegrensene. Og mye mer enn Staszewski hadde ant, han hadde aldri sett for seg at bildene hans ville nå så mange. EU-parlamentet vedtok som svar at EU er en LHBT-frihet-sone.
– Myndighetene ble så sinna, for det var første gang de måtte lytte til oss, for bildene var overalt på sosiale medier. Det ble pinlig for Polen, sier Staszewski i dag.
De byene som har gått til sak, mener at han forfalsker virkeligheten, fordi skiltene ikke er satt opp av byene selv, og at de aldri har hevdet å være «homo-frie».
Syndebukker
Rundt 100 byer, provinser, fylker og kommuner erklærte seg som såkalte «LHBT-ideologifrie soner», hovedsakelig sørøst i Polen. Denne delen av landet er kjent for å være mer konservativ og ha flere PiS-supportere enn i de mer liberale vestlige delene av landet. Her skulle «tradisjonelle, kristen verdier» forsvares.
---
EØS-midlene
• Gjennom EØS-avtalen er Norge en del av det indre marked i Europa.
* Avtalen om EØS-midlene har en målsetting om å redusere sosiale og økonomiske ulikheter i Europa og styrke samarbeidet mellom landene.
• EØS-midlene er givernes frivillige bidrag til dette.
• EØS-midlene utgjør 2,8 milliarder euro (rundt 30 milliarder kroner) for perioden 2014–2021 og er fordelt på 15 mottagerland. Polen er største mottaker av EØS-midler.
• Norge finansierer over 95 prosent av midlene. Island og Liechtenstein står for resten av bidraget.
• Både Polen og Ungarn har lenge vært EUs «problembarn». Ungarn mister 2,3 EØS-milliarder, fordi Orbans regjering ikke godtok at EØS-midler som skal gå til sivilsamfunnet, skal forvaltes uavhengig av myndighetene i mottagerlandet.
---
Regjeringspartiet PiS, «Partiet for lov og rettferdighet» er et polsk konservativt og nasjonalistisk parti, med sterke anti EU-holdninger.
– LHBT-ideologi, hva er nå det? Jeg er ikke en ideologi, jeg er bare meg selv, sier Bart Staszewski.
Fenomenet dukket først opp i 2019, og er symbolske vedtak og ikke juridisk bindende. Det blir brukt for å få støtte og stemmer fra konservative og religiøse velgere. Symbolsk, eller ei: undersøkelser viser at homofile føler seg redde og utrygg disse stedene.
I en del byer ble det hengt opp skilt og klistremerker om at LHBT-personer ikke var velkomne der.
Det var parlamentsvalg høsten 2019, og aktivister Vårt Land snakket med da, var fortvilet over hvordan LHBT-miljøet fikk gjennomgå.
Det sa Hubert Subecki til Vårt Land da. Han ledet den frivillige organisasjonen «Kjærlighet utelater ingen».
Hyrdebrev fra biskopen
I byen Lublin ble det utdelt priser til lokale ansatte som har motsatt seg «LHBT-ideologi, som går mot familien, nasjonen og den polske staten», erkebiskop Tadeusz Wojdas hyrdebrev ble lest høyt i alle kirker i Bialystok og i provinsen Podlasie: Landet trenger å «beskyttes mot LHBT-ideologi» og at slike arrangementer er blasfemi, het det blant annet.
Da mente aktivister at 30 lokalsamfunn hadde kommet med homofobiske erklæringer. Dette skjedde etter en antidiskrimineringserklæring vedtatt av bystyret i Warszawa, og konservative krefter svarte med å gjøre det motsatte i andre polske byer.
– Et direkte angrep på Polens familieverdier, sa landets mektigste mann, partileder i PiS, Jaroslaw Kaczynski om Warszawa-vedtaket.
Antallet anti-LHBT-deklarasjoner økte altså til over 100. De lokale myndighetene i Nowa Dęba, en by med rundt 11.000 innbyggere sørøst i Polen, vedtok en resolusjon der de lovet å forsvare innbyggerne mot «aggressiv og skadelig LHBT-ideologi og homopropaganda.»
Denne byen var også den første som trakk det tilbake, i februar i år.
Andre byer har adoptert et såkalt «familie-charter», ført i pennen av den ultrakonservative organisasjonen Ordu Juris. I charteret snakkes det ikke direkte om homofili, men om familien, definert som mellom mann og kvinne. De ville skape et «trygt sted for ekte familier», og å «beskytte barn fra moralsk forfall», som ofte blir brukt for å antyde at LHBT-bevegelsen er en trussel mot polsk ungdom.
Noen angrer seg
I Krasnik er erklæringen om at byen er fri for LHBT-ideologi, blitt en kostbar affære. Millioner i norsk EØS-støtte er uteblitt, og de merker konsekvensene. Ordfører Wojciech Wilk har sagt at «byen er blitt et synonym for homofobi», som han insisterer på ikke stemmer.
– Vi blir gjort til latter i Europa og det er innbyggerne, ikke lokalpolitikerne, som har lidd mest under dette, sa han.
Bart Staszewski sier til Vårt Land at hans tanke var å vise fram dette fryktelige som skjer midt i Europa. Men hvordan? Visualisering, var svaret han kom opp med.
– Jeg tenkte, ok, hvis disse politikerne og byene er så «modige» at der er stolte over bo i en by «fri for homoideologi», så la oss speile den homofobien, sier han.
Det var da han kom på ideen med skiltene, i gult og svart, som ser offisielle og ekte ut.
Etter at bildene – han besøkte 42 steder – ble spredd på nett, eksploderte det, minnes Bart Staszewski.
Przedstawiam mój projekt fotograficzny z mieszkańcami ze stref wolnych od LGBT na tle znaków z ich miast i tabliczki ostrzegającej przed wjazdem. pic.twitter.com/DFdMb7OfJG
— Bart Staszewski 🏳️🌈🇵🇱 (@BartStaszewski) January 23, 2020
Begrepet «LHBT-fritt» er sensitivt fordi uttrykket bærer med seg en assosiasjon til språk brukt av nazistene for å beskrive et område med ingen jøder – Judenrein eller Judenfrei – etter at de var drevet fra området de bodde og drept under Holocaust.
Men uttrykket ble brukt før Staszewski: En regjeringsvennlig avis, Gazeta Polska, la sommeren 2019 ved et klistremerke som erklærte «LHBT»-fri sone. EU-parlamentet brukte uttrykket i desember 2020 i en resolusjon som fordømte handlingene.
– Jeg hadde aldri forventet den enorme reaksjonen. Men det var kanskje dette som skulle til – og at homofobien ikke var så synlig for andre før, spør han og fortsetter:
– Konservative politikere sier Polen er det beste landet i verden, og at ingen skal bli diskriminert, og at ikke finnes homofobi. Og de hater å bli beskyldt for å være homofobe, sier han.
Prisen å betale er høy
Men det kostet for Bart Staszewski, og andre aktivister. Blant annet er flere saksøkt for ærekrenkelse etter å ha laget et virtuelt kart som viste hvor de 100 byene og områdene er. De kalte det «Atlas of hate».
Bart er roligere nå enn han var i fjor høst, da han følte seg som en fiende av landet. Han var redd for å gå ut på gata.
– Heldigvis var det påbud om munnbind, og vi var ikke så lette å kjenne igjen, sier han.
Han fikk dødstrusler på Facebook, og har fått skylda for at EU- og EØS-penger ikke kommer til landet. Statsminister Mateusz Morawiecki har beskyldt Staszewski for fake news. På nyhetene var det stor sak om at han laget en falsk kampanje. Eksperter var invitert til å kommentere.
– Men de inviterte ikke meg. Og neste kveld var jeg hovedpersonen i et satireprogram, hvor de verste vitsene ble fortalt om meg. Sånn går det. Jeg er ikke politiker, jeg får ikke penger, og man må bli hardhudet for å tåle dette.