Nyheter

Dunker til mot nye familieformer - med flere foreldre

SOMMERINTERVJU: Sylvi Listhaug vil kjempe for en konservativ familiepolitikk og langer ut mot å tillate flere foreldre enn to. Barna som er med på valgturne i bobil, skal få en barnetro.

– Utviklingen skal ikke bare fare videre. Jeg er konservativ i familiespørsmål og spørsmålet om å tillate flere foreldre er viktig for meg, sier Frp-lederen.

Det er sommerkveld på en campingplass i Kragerø og bær på bordet der den blå bobilen er parkert. Pranget med tydelige slagord er bilen en rullende valgplakat for Listhaugs Frp. I forkant av stille ferieuker var Vårt Land med partilederen på tokt.

Snakker ut - her er Listhaugs meny

De to minste barna er med på ferden i feriedelen av Listhaugs valgkamp. Etter taco-mat tar ektemann Espen Espeset dem med for å bade mens Frp-sjefen i sommerintervju snakker om:

  • Å dele statsrådsbord – med Sp-Vedum?
  • Det hun kaller feighet fra KrF.
  • Klimatiltak hun ønsker dit pepperen – og sine egne favorittgrep.
  • Og lønnen til dagens prester?

Sp har rappet – hva er det som butter?

Tre måneder har Listhaug nå bak seg som partileder når valgkampen tikker mot den intense sluttfasen.

– Carl I. Hagen bygde partiet, Siv Jensen tok dere inn i regjering. Hva skal bli ditt merke?

– Målet er å bygge Frp videre. Det handler både om oppslutningen og organisasjonen, slik at vi kommer tilbake i maktposisjon for å forandre Norge.

– Men målinger viser at Sp har rappet rundt 50.000 Frp-ere fra forrige valg. Hva er det et fristilt Frp ikke har fått til?

– Vi må bare jobbe på og vise god Frp-politikk. For stemmer du Sp, får du sosialistisk politikk når dette partiet jo skal samarbeide med Ap og SV – potensielt Rødt og MDG. Velgerne deres kan få seg en overraskelse: Sp lover lavere avgifter, men det vil jo ikke bli slik når man jo samarbeider med partier som vil øke dem.


Leder i Frp, Sylvi Listhaug på valgkamp i Kragerø.

Innta samme statsrådsbord med Vedum?

Mange Frp-politikere vil heller at Sp skal bli en kompis med nettopp dem i kampen mot høye avgifter. Og ber Trygve Slagsvold Vedums parti skifte side.

– Kunne du blitt statsråd i en regjering der Vedum var statsminister?

– Posisjoner måtte man jo forhandlet om. Et samarbeid mellom Sp og Frp kunne absolutt være noe.

– Da måtte dere jo delt statsrådsbord?

– Vi har jo invitert dem, og det står ved lag.

Fra svarte biler – til bobiler

Men mer enn å få seg statsråder igjen er det å vinne tillit blant hverdagsfolk som gjelder akkurat nå.

– Fra svarte regjeringsbiler til bobil er vel både symbolikk og politiske signaler?

– Ja, ikke bare er det en fantastisk måte å drive valgkamp på, men også måten å jobbe på fremover: Være ute, snakke med folk. Som på campingplasser, der man treffer folk og kan høre hva de er opptatt av.

Leder i Frp, Sylvi Listhaug på valgkamp i Kragerø.

Spiser is – så dukker fans opp

Men noen oppsøker henne spontant når følget har en stopp: Mens Listhaug, mannen Espen Espeset, barna og fylkets Frp-slugger, Bård Hoksrud, har ispause på Lasses Kro i Bamble, farer en kvinnelig bussjåfør bort til bordet og øser av begeistring fordi partiet sa nei takk til fortsatt regjeringsmakt da IS-kvinnen ble hentet.

Blir partiet stort nok, vil de altså ha makt igjen.

– Men hvordan vil Norge forandre seg hvis Frp igjen styrer?

– Da skal Norge bygges. Det skal prioriteres og investeres i infrastruktur, skoler, sykehjem. Og så skal vi slutte med all den sløsingen på alt mulig som ikke bør være kjerneoppgave.

Og så skal vi slutte med all den sløsingen på alt mulig

—  Sylvi Listhaug

– Hvilken sløsing sikter du til?

– Det handler om bistanden, integrering, symbolske klimatiltak og byråkrati. Vi våger – og vi vil. Det er masse penger å spare.

Overfor Vårt Land er Listhaug tydelig: Kampen for å kutte ned bistandsbudsjettet skal fremover få høyere prioritet.

---

Et variert politisk liv

  • Sylvi Listhaug (43) er fra Ørskog i Møre og Romsdal, har tre barn og er gift med Frp-rådgiver Espen Espeset
  • Hun er utdannet adjunkt og første post som heltidspolitiker var som helsebyråd i Oslo.
  • Kom inn i Solberg-regjeringen i 2013 som landbruks- og matminister. Hun har også hatt statsrådsposter på justisfeltet, helsefeltet og olje- og energifeltet.
  • Fra posten som nestleder ble hun tidlig i mai Siv Jensens etterfølger som Frp-leder.

---

«Svi av» 40 milliarder? Heller medisiner hjemme

– Norge skal bidra ute, men uten å svi av nesten 40 milliarder kroner, uten styring med hva penger går til. Dessuten trenger vi ikke vise Norge som verdensmester i å finansiere FN-organisasjoner, den ene mer ineffektiv enn den andre.

Særlig ett felt skal få et kjempeløft om Frp får kuttet: Hjelp til syke som i dag ikke får tilgang til moderne medisiner.

– Det er helt forferdelig å se på at vi ikke kan sikre medisiner, som til cystisk fibrose, der slike finnes og kan gi pasienter bedre lungekapasitet. Det har vi ikke råd til i dag.

Stortinget. Ny bioteknologilov. Sylvi Listhaug

Hun var mot - måtte stemme for i dramaet

I fjor vår – og Listhaug sto selv i et sjeldent drama om et ganske annet felt av helsepolitikken: Slaget om bioteknologiloven i Stortinget, 26. mai 2020.

I kristelig presse hadde hun måneder i forkant bekreftet at hun var motstander av blant annet eggdonasjon og assistert befruktning. Det var omstridte punkter som Frp sammen med Ap og SV da ville skape flertall for.

Da thrilleren der enkeltstemmer kunne avgjøre var over, viste det seg at Listhaug hadde fulgt Frps hovedkurs. Og stemt ja til alt.

– Førte du velgerne bak lyset den gang?

– Partiet hadde vedtatt et syn. Da måtte jeg som nestleder stemme for. Når vi i ettertid ser hva vedtaket faktisk betyr, så lever jeg godt med det. Hadde det vært «fritt frem» og «tut og kjør», hadde det vært vanskelig å støtte den delen av loven.

– Å stemme for eggdonasjon som du var mot, var altså ikke krevende?

– Det handlet om personer som har vært syke, blant annet dem som er 25 og hadde hatt kreft i eggstokker i ung alder og da ikke hadde mulighet til å bli mor. Det må være helt skrekkelig. Jeg forstår at de blir glade for å få den muligheten.

Å åpne opp for muligheten til å ha flere – opp til fire eller fem foreldre – er jeg sterkt imot.

—  Sylvi Listhaug

Lover «konservativ familiepolitikk». Hvorfor?

Da pressefolkene stimlet rundt henne i Stortingets vandrehall etter avgjørelsen, forsikret hun at hun fortsatt sto for en «konservativ familiepolitikk» og tok kraftig avstand fra surrogati.

– Men hva legger du egentlig i «konservativ familiepolitikk»?

– At vi ikke skal slippe alt løs, svarer Listhaug og dunker ned noen grensepåler:

– Debatten om du kan ha mer enn to foreldre er alt i gang. Å åpne opp for muligheten til å ha flere – opp til fire eller fem foreldre – er jeg sterkt imot. Barn skal ha mulighet til å kjenne sitt opphav. Dette var en stolpe i Frps arbeid med bioteknologi.

– Du varsler altså kamp mot at familiebegrepet blir redefinert?

– Det er jo en grunn til at en million nordmenn sitter og ser Tore på sporet – gjerne med tårer i øyekroken – der man følger hvordan barn leter etter sitt opphav i andre verdenshjørner. Vi som politikere må ikke frata folk muligheten til å vite om opphavet sitt.

Leder i Frp, Sylvi Listhaug på valgkamp i Kragerø.

Bobil-tid til barna – men hvor var korset?

For å få valgkamp og familieliv til å gå i hop var bobilturneen grepet for å oppleve deler av Norge – og å være sammen.

– Hvor altoppslukende er politikken for deg?

– Altoppslukende. Derfor er det så kjekt å ha barna med på tur. Du får tid med dem, selv om man er på jobb hele tiden. Innimellom kan jeg kose litt med dem og slappe litt av. Skulle jeg reist rundt i valgkampen i tre måneder uten dem, hadde det vært vanskelig.

I hektiske forberedelser før bobil-turneen var det litt hjemlig kaos om Listhaugs hyppig omtalte halssmykke med kors. Hun skulle pakke, forteller hun. Men korset, som så oftest er med, var borte.

– Panikken kom, men jeg fant det heldigvis.

Derfor vil Listhaug oppdra for barnetro

– Men hvis vi sier tro, hva sier du?

– Barnetroen er med meg – og betyr veldig mye. Den gir jeg videre til barna. Vi ber aftenbønn sammen på kveldstid og følger dette opp tett. Med barna også.

– Fordi du vil gi dem en kristen oppdragelse eller bare for å gi kjennskap til kristen kulturarv?

– Jeg vil at de skal ha med seg sin barnetro. Så får de bestemme selv hva de vil gjøre med den.

– Du er ikke der at du føler et sterkt behov for å gå i religiøse forsamlinger?

– Nei, det gjør jeg ikke. Mitt forhold til tro går «rett opp» og troen styrker meg.

Leder i Frp, Sylvi Listhaug på valgkamp i Kragerø.

Bort med trosstøtte – ikke statspenger til prestelønn

Men statsstøtte til organisert trosliv vil Frp ha bort. I det nye programmet loves det å «fjerne tilskuddsordningen for trossamfunn». Listhaug minnet om dette i en større artikkel i Vårt Land i forrige uke.

– Dagens driftsbudsjett til Den norske kirke skal altså bort?

– Ja, vi vil fjerne all statsstøtte til trossamfunn. Men det å ta vare på kirkebygningene må det offentlige finansiere, pluss offentlige oppgaver som gravferd, forklarer hun.

– Så prestene må Den norske kirke og andre trossamfunn finansiere selv?

– Det må de ordne selv, ja gjennom de som er medlemmer. Mange trossamfunn lever jo svært godt uten statsstøtte i dag.

Har pirket i KrF - nå smeller hun til

Utenfor regjeringen har Frp siste halvår pirket i KrFs kristenprofil, slik som før regjeringstiden: Stortingsforslag om å flytte den norske ambassaden i Israel fra Tel Aviv til Jerusalem, forsvare forrang for «kristne kvoteflyktninger og små finter mot KrF-lederen om at han heller bør følge kursen til det mer høyreorienterte søsterpartiet sitt.

– Å forsvare Israels rett til eksistens har vi alltid gjort. Landet er omgitt av fiender som vil utslette det fra kartet. Vår jobb er å få frem at konflikten har to sider. Der har vi alltid vært tydelige – og der er KrF direkte feige.

– Hvorfor feige?

– Det var ikke et kvekk da stridighetene igjen oppsto tidligere i år. Ikke en kjeft var ute. Det var rett og slett ingenting. Det var feigt. Jeg ville forventet at de sto opp.

– Men KrF bindes jo av regjeringsansvar i utenrikspolitikken?

– Ja – men når det gjelder er de ikke der, sier hun bestemt.

Leder i Frp, Sylvi Listhaug på valgkamp i Kragerø.

Likevel: Mer felles med KrF enn Venstre

Mer regjeringssamarbeid med KrF – og Venstre – er parkert. Men da KrF etter veivalget tok plass i Solberg-regjeringen sammen med Frp, var det flust av godord om og forventninger til Kjell Ingolf Ropstad.

– Tok dere feil av KrF? Ble Ropstad og KrF for mye «kristensosialister»?

– Jeg føler meg hjemme blant svært mange i Frp som mener vi på en rekke punkter har mer til felles med KrF enn med Venstre. Det er ikke noe galt med Ropstad, han er hyggelig. Men grensen var nådd da man tok inn terrorister til landet. Flere terrorister banker på døren.

«Klimaet har uansett endret seg til alle tider»

På et digert anleggsområde i Bamble prøver Listhaug seg ved spakene i en av landets største gravemaskiner. Frp-toktet inkluderer også møte med utbygger som har fått knust enorme arealer med fjellknauser for å bygge en diger nærings- og handelspark.

Nedenfor suser biler forbi på fersk motorvei – både med og uten utslipp. For få år tilbake uttalte Listhaug at hun for sin del mener klimaendringene «også er menneskeskapt».

– Hvor mye er menneskeskapt?

– At klimaet endrer seg, er selvfølgelig en utfordring vi må håndtere og gjøre alt for å begrense. Men klimaet har uansett endret seg til alle tider, svarer Listhaug som mener verdenshistorien har vist nettopp det.

Leder i Frp, Sylvi Listhaug på valgkamp i Kragerø.

Listhaugs klimakamp: Skog, billigere nybiler.

Men hvilke Frp-grep kan virke mot hetere klode? Vårt Land ber partilederen servere tre tiltak hun virker bedre enn de «symbolske» partiet refser.

– Satsing på skogplanting – skogen binder masse CO2, starter hun.

– Og så må vi kjøpe klimakvoter ute og senke prisen på nye bensin- og dieselbiler. For nye biler har lavere utslipp enn gamle.

– Hvilke tre tiltak ønsker du dit pepperen gror?

– Å forby diesel og bensinbiler er noe stort sludder. Dessuten er det å svi av 40-50 milliarder kroner på elektrifisering av sokkelen galskap. Det samme gjelder det å bruke milliarder av skattekroner på karbonfangst og lagring.

– For Norge kan ikke redde hele verden ved å kutte av oss haka, stenge ned oljeproduksjon og sende produksjonen rett til Russland og Saudi-Arabia, smeller det fra Frp-sjefen.


---

FIRE SPØRSMÅL

  • Hva har vært din viktigste seier i siste periode?
  • – Forbedrede pakker under koronakrisen og de 100 millionene vi fikk gjennomslag for til å utprøve nye medisiner. Mangelen på slike midler rammer mange allerede.
  • Hvilken av dine egenskaper får du mest bruk for?
  • – Utholdenhet. Politikk er jo et race. Mye skal skje, men i motsetning til for fire år siden har jeg ikke noen baby. Det blir mye reising, mye jobbing nå, men det er veldig kjekt.
  • Hvilke av dine motstandere setter du mest pris på?
  • – De fleste. Men det er alltid artig å møte Trygve Slagsvold Vedum. Vi har det moro i lag. Vi har samme bakgrunn fra gård.
  • Hvordan samler du krefter i sommerferien?
  • – På fjellturer, blant annet. Men når vi reiser i USA, er det dag der når det er natt her. Det gir ordentlig avslapning.

---


Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter