Nyheter

Urfolksaktivister drepes daglig i Amazonas

BRASIL: Volden mot urfolksaktivister øker i Amazonas, der det ifølge den katolske organisasjonen Adveniat i gjennomsnitt ble drept én aktivist daglig i fjor.

Skogsdrift, jordbruk, ulovlig gruvevirksomhet og vannkraftutbygging gjør stadig større innhogg i verdens største regnskog og truer i økende grad urbefolkningen som lever der.

Urbefolkningen i Amazonas kjemper en intens kamp for å bevare regnskogen, som også trues av klimaendringene. Mange må bøte med livet når de tar opp kampen mot kriminelle og mektige næringsinteresser.

Siden 2014 er rundt 600 urfolksaktivister drept i Amazonas, og det siste året er det i gjennomsnitt drept én aktivist daglig, ifølge en rapport fra Adveniat.

– Dersom de ikke slutter å drepe miljøvernaktivister fra urbefolkningen, vil vi aldri lykkes med å beskytte regnskogen og på den måten også klimaet, sier Adveniats leder Michael Heinz.

Forverring under Bolsonaro

Etter at Jair Bolsonaro overtok som president i Brasil i 2019, har avskogingen i den brasilianske delen av Amazonas økt kraftig. Bolsonaro har gjort det klart at han vil satse på landbruk og annen næringsvirksomhet i regnskogen, ikke miljøvern.

De siste tolv månedene er 8.712 kvadratkilometer med skog, et område som nesten tilsvarer Rogaland, rasert i Amazonas, ifølge det brasilianske forskningsinstituttet INPE.

Bolsonaro fikk nylig også gjennom en lovendring der de som på ulovlig vis tar seg inn i områder som tidligere tilhørte urbefolkningen, kan få papirer fra myndighetene på at de er rettmessige eiere.

Les mer om mer disse temaene:

NTB

NTB

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter