Nyheter

Urfolksaktivister drepes daglig i Amazonas

BRASIL: Volden mot urfolksaktivister øker i Amazonas, der det ifølge den katolske organisasjonen Adveniat i gjennomsnitt ble drept én aktivist daglig i fjor.

Brasil

Skogsdrift, jordbruk, ulovlig gruvevirksomhet og vannkraftutbygging gjør stadig større innhogg i verdens største regnskog og truer i økende grad urbefolkningen som lever der.

Urbefolkningen i Amazonas kjemper en intens kamp for å bevare regnskogen, som også trues av klimaendringene. Mange må bøte med livet når de tar opp kampen mot kriminelle og mektige næringsinteresser.

Siden 2014 er rundt 600 urfolksaktivister drept i Amazonas, og det siste året er det i gjennomsnitt drept én aktivist daglig, ifølge en rapport fra Adveniat.

– Dersom de ikke slutter å drepe miljøvernaktivister fra urbefolkningen, vil vi aldri lykkes med å beskytte regnskogen og på den måten også klimaet, sier Adveniats leder Michael Heinz.

Forverring under Bolsonaro

Etter at Jair Bolsonaro overtok som president i Brasil i 2019, har avskogingen i den brasilianske delen av Amazonas økt kraftig. Bolsonaro har gjort det klart at han vil satse på landbruk og annen næringsvirksomhet i regnskogen, ikke miljøvern.

De siste tolv månedene er 8.712 kvadratkilometer med skog, et område som nesten tilsvarer Rogaland, rasert i Amazonas, ifølge det brasilianske forskningsinstituttet INPE.

Bolsonaro fikk nylig også gjennom en lovendring der de som på ulovlig vis tar seg inn i områder som tidligere tilhørte urbefolkningen, kan få papirer fra myndighetene på at de er rettmessige eiere.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

NTB

NTB

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter