Nyheter

Ber menn si at de er glade i barna sine

UTFORDRINGER: Å være mann og far idag er ikke det samme som for 50 år siden. Kjell Kvamme diskuterer den moderne mannsrollen sammen med Kristoffer Whittaker og Lars Ole Gjermundbo i Vårt Lands sommerpodkast.

Er det synd på mannen?

Slik lyder det første spørsmålet Kjell Kvamme stiller samlivsekspertene i ukas episode av Vårt Lands sommerpodkast. Psykolog Kristoffer Whittaker og familieterapeut Lars Ole Gjermundbo, begge ansatt ved Modum Bad, mener det i all hovedsak ikke er grunn til det.

– Jeg tenker vi skal være forsiktige med å si at det er synd på mannen, for historisk sett har det jo ikke vært det, sier Whittaker.

Han understreker at det på mange måter heller ikke er synd på mannen nå heller.

– Men det som skjer er at menn i større grad må tilpasse seg et samfunn i endring, hvor det ikke er så opplagt at mannen er den som tjener penger og tar avgjørelser i familien.

---

Vårt Lands sommerpodkast

  • I en serie på syv podkaster snakker Vårt Lands Kjell Kvamme med psykologer og samlivsterapeuter ved Modum Bad.
  • Lars Ole Gjermundbo er familieterapeut.
  • Kristoffer Whittaker er psykolog og stipendiat. Han er også en del av Vårt Lands faste Samlivspanel.
  • Podkasten tar opp aktuelle tema – blant annet ferieforventninger, sorg, traumer og mannsrollen. Hva gjør vi med dette i sommerferien?
  • Podkasten finner du på Spotify, Apple sin Podkast-app – og der du finner podkaster

---

Den oppvoksende generasjonen

I tillegg til i hjemmet, har mannsrollen også endret seg i arbeidslivet og i akademia. Fra å være tilnærmet enerådende i arbeidslivet og på universiteter og høyskoler, er det nå kvinner som utgjør den største andelen av dem som studerer.

– Hvis du ser på statistikk for inntak til høyere utdanning, så er det helt klart at menn ikke har den dominante posisjonen de hadde tidligere.

Kristoffer Whittaker mener dette også er noe menn må tilpasse seg, ettersom det er den nye realiteten.

– Samtidig må samfunnet tilpasse seg menn, så det ikke blir en slik skjevfordeling i kvinnens favør som det var i mannens favør før i tiden.

Han understreker at det ikke nødvendigvis er dette som skjer akkurat nå, men sier samtidig at han er opptatt av at barn som vokser opp i dag skal få ha de samme mulighetene.

Samlivspanelet, sommerpodkast

– Vi må tørre å si at vi er glade i dem

Når et barn går fra å være baby til etter hvert å bli et voksent menneske, endrer også foreldrerollen seg. Lars Ole Gjermundbo mener det gjennom oppveksten er viktig å dele tid med barna sine, men at det også gjelder når de blir voksne.

Han trekker fram hvor viktig det har vært for ham selv å dele opplevelser med sine voksne sønner, og forteller at han plutselig bestemte seg for at de alle skulle ta jegerprøven sammen.

– Da fikk vi disse gode møtene rundt bålet i skogen, og det er helt rått, altså.

– I tillegg tenker jeg på det med å tørre å si at du er glad i barna dine. Det skulle jeg gjort enda mer enn det jeg har gjort. Det kjenner jeg er et viktig element i å være en god far.

Les mer om mer disse temaene:

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter