Nyheter

Partiet De Kristne omfavner konspirasjonsteorier

KONSPIRERER: Flere kandidater for Partiet De Kristne deler konspirasjonsteorier på Facebook-veggene sine. Konspirasjonsteoriene dreier seg blant annet om at koronapandemien er planlagt, og at mikrochiper i vaksiner kan brukes til å overvåke oss.

«'Svindelmi’ Det handler om å kontrollere deg – ikke om å gi deg trygghet.» Dette skrev Øystein Bjøndal Lund, styreleder for Partiet De Kristne i Rogaland, på Facebook 10. mai i år.

Samme dag sammenlignet han koronasertifikat med den gule stjernen jøder ble tvunget til å gå med i Nazi-Tyskland. Et annet sted deler Bjøndal Lund en status som beskriver koronasertifikat som «det mest groteske politiske grepet vi har sett i Norge siden jødeforfølgelsene ledet av en annen statsmakt.»

PDK - korona

Bill Gates vil mikrochipe mennesker

På veggen til Bjøndal Lund ligger flere artikler, videoer og memer som uttrykker skepsis til vaksiner og antyder at pandemien var planlagt. En artikkel fra konspirasjonsnettstedet Nyhetsspeilet delt 2. mars hevder at det er planer om å drepe mennesker ved hjelp av vaksiner, for å få ned befolkningen. En artikkel fra et svensk nettsted hevder at Microsoft-gründeren og milliardæren Bill Gates vil implantere «digital identifikasjon» gjennom vaksiner, og at det snart kan bli innført tvangsvaksinering.

En post delt 10. april 2020 beskylder Bill Gates for å både eie patent på koronaviruset og koronavaksiner, og for å være deleier i laboratoriet i Wuhan der noen mener covid-19-viruset oppstod. Ingen av påstandene er riktige, ifølge faktasjekkside.

Også andre kandidater fra partiet deler artikler som antyder forbindelse mellom Gates og pandemien. Bill Gates har donert mye penger til vaksineprosjekter, inkludert koronabekjempelse. De siste to årene har det dukket opp konspirasjonsteorier om at han er medansvarlig for pandemien. Ting som går igjen er planer om mikrochiping, og «The great reset».

Forestillingen om mikrochiper i vaksiner bygger på et forskningsprosjekt støttet av Bill Gates, om muligheten for å lagre vaksinehistorie i huden. Det kan ikke brukes til overvåking. «The great reset» er egentlig et forslag om å bruke gjenoppbygging av økonomien etter pandemien til å få til en mer bærekraftig økonomi. Konspirasjonsteoretikere har tolket det som at pandemien var planlagt på forhånd av blant andre Bill Gates, for å innføre en verdensregjering.

Korona /Bill Gates

Representerer ikke partiet

Øystein Bjøndal Lund sier til Vårt Land at han legger ut ting på Facebook som privatperson.

– Politisk står jeg for det som er vedtatt i partiprogrammet, sier han.

– Tror du at pandemien er planlagt, eller at Bill Gates vil implantere mikrochiper i oss?

– Jeg har ikke grunnlag for å tro hverken det ene eller det andre. Noen sier en ting, andre sier noe annet. Men jeg vil ikke utelukke at noen har baktanker. Hva Bill Gates står for, skal jeg ikke uttale meg om. Jeg tror ikke det går an å implantere mikrochiper som sådan, men jeg tror på at man kan lagre informasjon på materiale som sprøytes inn i kroppen og kan leses av.

Finn Larsen

Et forvarsel om Antikrist

5. mai i år la Finn Henrik Larsen, 3.-kandidat for PDK i Akershus ut en video der han spekulerer om koronasertifikatet også skal brukes «i andre sammenhenger». Larsen legger til at «det er fristende å snakke om Dyrets merke i Åpenbaringsboken, men det skal jeg ikke gjøre i denne sammenhengen». Videoen er delt på den offisielle Faceboksiden til partileder Erik Selle.

Finn Henrik Larsen har tidligere omtalt koronasertifikat som «et forvarsel for det som kommer», med henvisning til Åpenbaringen 13.17, der det står at «ingen kan kjøpe eller selge uten den som har merket: dyrets navn eller tallet for dets navn». I november i fjor delte han en artikkel om at mikrochiper kan bli en del av koronavaksinen, også med henvisning til Åpenbaringen.

PDK - FB

Hevder at tre bekjente døde av vaksine

10. juni i år delte Larsen en video med den amerikanske pastoren John Hagee. Her blir korona omtalt som en «generalprøve på New World Order», et uttrykk fra amerikansk konspirasjonskultur som viser til en hemmelig plan om en autoritær verdensregjering. Ifølge Hagee vil store deler av eliten i USA erstatte kristendom med sosialisme. Kontanter skal erstattes med kort for å gjøre det lettere å kontrollere folk. Hagee sier også at Donald Trump ble motarbeidet fordi han bekjempet dette.

---

Konspirasjonsteorier

  • Konspirasjonsteorier forklarer det som er galt i verden med at mektige grupper i hemmelighet har sammensverget seg for å fremme sin egen, skjulte agenda.
  • Eksempler på slike grupper kan være jøder, frimurere eller en udefinert «maktelite».
  • Som regel er konspirasjonsteorier feilaktige, eller umulige å bevise.

---

Hagee er en nær støttespiller for Donald Trump, og har vært omtalt i Vårt Land tidligere i vår. Larsen sier at han ikke går god for alt Hagee sier, selv om mye av det er bra.

– Poenget mitt med å vise til ham, er at det nå er slik i flere land at man ikke får jobbe i offentlig sektor uten å være vaksinert. Man blir tvunget til noe man ikke vil, ellers får man ikke gå på restaurant eller i butikken. Det er et forvarsel for det som kommer under Antikrists regime, sier Larsen.

Larsen har også omtalt koronavaksine som «denne livsfarlige sprøyta», men sier han ikke er vaksineskeptiker.

– Jeg har tre bekjente som er døde på grunn av vaksinen. En i nærområdet mitt ligger på sykehus på grunn av blodpropp. Når vaksinen ikke er godkjent, er den farlig. Vi har heller ingen garanti for at det blir utbetalt livsforsikring hvis vi dør av den. Derfor kaller jeg den livsfarlig, sier Larsen.

Ifølge Faktisk er staten ansvarlig for eventuelle skader etter koronavaksine.

Vil stoppe strømmålere og 5G-nett

PDKs partiprogram inneholder punkter som ligger nært konspirasjonsteorier og pseudovitenskap. Partiet vil stoppe utbygging av 5G-nett til vi vet mer om konsekvenser for folkehelsen og miljøet, og er skeptisk til «tvangsinstallering» av digitale strømmålere av hensyn til personvern og helseplager. Ifølge Helsedirektoratet ligger strålingen fra slike målere godt under grenseverdiene til Statens strålevern. Det er heller ikke dokumentert skadelige effekter. Også helseskader fra 5G-nett avvises av forskning.

Flere kandidater, inkludert partileder Erik Selle, deler også artikler fra de innvandringskritiske nettstedene Document, Resett og Rights. I et intervju med nettstedet The Herland Report fra 2020 sa Selle at norske universiteter og medier er finansiert av myndighetene og dermed underlagt «nymarxistisk og sosialistisk» kontroll. Den eneste uavhengige journalistikken fantes ifølge Selle hos nettsteder som The Herland Report.

PDK - FB

Hevder det var valgfusk i USA

Flere kandidater fra partiet deler også innlegg og videoer som hevder det var valgfusk under presidentvalget i USA. Blant dem er Erik Selle, etter eget utsagn fordi det er nødvendig å «fjerne enhver tvil slik at alle har tillit til systemet». Flere deler også påstander om at Antifa- og Black Lives Matter-medlemmer var med å storme Kongressen 7. januar. I USA har påstander om at stormingen var organisert eller infiltrert av Antifa og BLM blitt fremmet av flere TV-kommentatorer og republikanske politikere.

De avvises av FBI.

---

Partiet De Kristne

  • Partiet De Kristne er et norsk politisk parti som ble stiftet i 2011.
  • Partileder fra 2013 er Erik Selle.
  • Partiet bygger på et kristenkonservativt verdigrunnlag, og ble stiftet som en reaksjon på at Kristelig Folkeparti ifølge initiativtakerne gradvis hadde fjernet seg fra de tradisjonelle kristne verdiene.
  • Partiet er motstandere av andre samlivsformer enn det tradisjonelle ekteskapet.
  • Retten til liv fra unnfangelse til naturlig død er også en av partiets hjertesaker.
  • Partiet gir også helhjertet støtte til staten Israel.
  • Kilde: Store Norske Leksikon

---

Ønsker åpenhet og debatt

PDK-leder Erik Selle presiserer til Vårt Land at partiet ikke står for noe annet enn programmet sitt, men at han er for åpenhet og debatt rundt alle spørsmål.

– Begrepet konspirasjonsteori brukes i økende grad for å avfeie debatter. Det bekymrer PDK mer enn at folk kan ha feilaktige eller korrekte oppfatninger av ting, sier Selle.

På spørsmål om hvordan partiet stiller seg til påstander om at koronatiltak er et forvarsel om Antikrist, sier Selle at dette er Finn Erik Larsens synspunkt og ikke partiets, og at partiet forholder seg til politikk og ikke teologi.

– Men i en offentlig debatt hvor folk stadig føler de må sensurere seg selv, er PDK enig med Jens Stoltenberg i at det trengs mer åpenhet, mer debatt, mer demokrati. Det er essensen i det liberale demokratiet, og derfor vil vi at folk skal føle at de kan sette ord på det de tenker. Så må tanke slipes mot tanke, og påstander prøves.

Når det gjelder uttalelsen om «nymarxistisk og sosialistisk kontroll» av universiteter og media, sier han at det han ville få frem, er at det er en ensretting på universitetene der de som mener noe annet må kjempe mot folk som vil ha dem sparket. Av samme grunn vil ikke PDK være med på å «delegitimere» Resett, Document og andre.

– De reiser ofte debatt rundt kontroversielle temaer som hovedmediene ikke vil ta, med perspektiver som ellers ikke kommer til orde. PDK deler fra mangfoldet i mediefloraen i Norge, og det er bra. Det er behov for mangfold i media, og det blir et demokratisk underskudd når de ensrettes.

Selle står ved at valget i USA bør granskes.

– Med så mange uregelmessigheter og innmeldte bekymringer, burde det vært gransket. Stater og politikere som ba om gransking ble avvist. Det var ikke bra for demokratiet, mener Selle.

Bjørn Are Davidsen

– Et barn av USA

Det siste året har Vårt Land og Filter Nyheter skrevet om konspirasjonsteorier i kristne miljøer, inkludert forkynnere som hevder at pandemien var planlagt og at vaksiner kan inneholde mikrochiper og være Dyrets merke fra Åpenbaringen. I februar advarte flere nordiske pinseledere mot slike teorier i deler av det pinsekarismatiske landskapet.

Bjørn Are Davidsen er sivilingeniør og tilknyttet tankesmien Skaperkraft. I mars publiserte han et notat om konspirasjonsteorier blant norske kristne. Her blir dette blant annet forklart med at konservative kristne kan føle seg stigmatisert for det de mener er sant. Dermed kan noen omfavne «stigmatisert kunnskap», det vil si andre teorier som går på tvers av storsamfunnets. Inkludert konspirasjonsteorier.

Davidsen er kjent med at flere av PDKs kandidater har fremmet konspirasjonsteorier, og bekrefter at det er en understrøm blant norske kristne.

– Hvor stor den er, er jeg usikker på. Men jeg vil tro den er ganske godt representert blant PDKs velgere, sier Davidsen.

Davidsen mener det også handler om en lesning av Bibelen der endetidstanker kobles til konspirasjonsteorier, som får enkelte til å se etter tegn på en stor konspirasjon når de leser nyhetene. Her har både frykt for det kontantløse samfunnet og for mikrochipping av mennesker røtter langt tilbake.

– Pinsevenner hevder at Antikrist skal lede verdensstat

– Et bestemt syn på de siste tidene har lenge spilt en viktig rolle, særlig i pinsebevegelsen. Et grunnelement som har vært der hele tiden, er at Antikrist skal lede en kommende verdensstat. All ny teknologi som tilsynelatende åpner for dette, blir betraktet med stor mistenksomhet.

Davidsen mener interessen for konspirasjonsteorier i enkelte kristne miljøer også er «et barn av USA»: Man følger med på amerikansk politikk og media, og på fundamentalistiske amerikanske predikanter på YouTube. Flere slike predikanter har også vært på besøk i Norge.

– De siste årene har det også kommet ut mange profetiske bøker, med blant annet profetier om fire nye år for Trump. Trump oppfattes som en som snakker til folk flest, noe eliten ikke gjør. I tillegg har flere predikanter gitt ham et profetisk ferniss, som redskap for Gud. På en måte har man bundet seg til masten her.

Ifølge Davidsen har også flere amerikanske predikanter vært skeptiske til vaksiner og lockdown.


MERK: I en tidligere versjon av denne artikkelen skrev vi at en av partiets politikere, Leif Lohne, har talt på demonstrasjoner for Stopp Islamiseringen Av Norge (SIAN). Det er ikke riktig.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter