Nyheter

Nekter å hente flere eks-ansatte fra Afghanistan

TALIBAN: I Afghanistan fester Taliban grepet om landet. Afghanere som har jobbet for Forsvaret, frykter for livet. Regjeringen sier døren til Norge er lukket, og vil ikke hente ut flere.

Fra departementet som har det øverste ansvaret for å vokte porten inn til Norge, Justis, kommer en tindrende tydelig melding:

– Vi har forståelse for at situasjonen i Afghanistan er krevende. Det er flere av dem som har vært ansatt av Forsvaret og deres familier som har fått komme til Norge. Det legges ikke opp til nye vurderinger for dem som tidligere har fått avslag, sier Hilde Barstad (H) til Vårt Land.

Hun er statssekretær for justisminister Monica Mæland.

Frykter å bli drept av Taliban

Onsdag kveld ba UD nordmenn i Afghanistan om å forlate landet. I juni sendte Justisdepartementet ut en instruks som sier at også sivilt ansatte afghanere ved Norges ambassade i Kabul skal få tilbud om å få komme til Norge – om det blir nødvendig.

I krigsherjede Afghanistan trekker USA og Nato hjem soldatene. Mange som har jobbet for vestlige land frykter å bli drept når Taliban tar over stadig mer av landet.

I Danmark øker regjeringen nå antall ansatte i en spesialavdeling som behandler søknader om opphold, skriver Berlingske. Avisen melder at også afghanere som tidligere har fått avslag, kan få søknadene behandlet på nytt i lys av dagens situasjon.

Har hentet utvalgte til Norge

Vårt Land fortalte for to uker siden at sivile afghanere som har jobbet for Forsvaret i Afghanistan har fått komme til Norge i flere runder. Det særlig snakk om tolker, men også noen renholdere har fått opphold i Norge sammen med familiene, og da som kvoteflyktninger.

Forsvarsdepartementet opplyste at tallet var totalt 362 menn, kvinner og barn – 91 tidligere ansatte og 271 familiemedlemmer.

Vårt Land fortalte også at flere tidligere ansatte har fått avslag på søknader om å få opphold i Norge, og at de når frykter for livet når Taliban fester grepet om stadig større deler av Afghanistan.

krig

---

Afghanistan

  • USA og Nato trekker seg nå ut av Afghanistan, krigen mot den islamistiske opprørsbevegelsen Taliban førte ikke fram.
  • Norge har hatt soldater i landet i 20 år, de siste kampsoldatene kom hjem i juni.
  • Sivile afghanere har jobbet for Nato-land som særlig tolker, renholdere og sjåfører.

---

Blir stemplet som svikere

– Jeg og 13 andre har jobbet for Norge i perioden 2006 til 2014, en jobb som har satt oss i fare og gjort oss livredde for å bli tatt eller henrettet av grupper i opposisjon til den afghanske regjeringen», skrev en afghaner i et åpent brev til norske myndigheter i starten av juli – publisert i Forsvarets forum.

Til Vårt Land sa mannen at han og de 13 andre frykter Talibans hevn, for etter å ha jobbet for utenlandske styrker blir de definerte som spioner og svikere.

23. juli forteller CNN om skjebnen til en afghaner som jobbet som tolk for amerikanske avdelinger. Han skal ha blitt halshugget av Taliban etter at han ble stoppet i en kontrollpost.

Regjeringsstyrker blir slått

Bare de siste par ukene har situasjonen i Afghanistan gått fra vondt til verre, melder NTB:

Natt til mandag angrep Taliban minst tre provinshovedsteder – Lashkar Gah, Kandahar og Herat – etter en uke med tunge kamphandlinger som har sendt tusenvis på flukt. Afghanske regjeringsstyrker kjemper for å unngå at den første store byen faller i Talibans hender.

Tirsdag ba afghanske regjeringsstyrker de 200.000 innbyggerne om å forlate Lashkar Gah, hovedstaden i Helmand-provinsen, der Taliban har rykket inn.

USA og Storbritannia anklaget mandag Taliban for å ha massakrert et høyt antall sivile i landsbyen Spin Boldak på grensa til Pakistan. Taliban tok kontroll over Spin Boldak i midten av juli og har siden kontrollert den strategisk viktige hovedveien mellom Kandahar i Afghanistan og Quetta i Pakistan.

Tar med seg ansatte

Utviklingen i Afghanistan får nå flere NATO-land til å vurdere om de må hente ut flere av de sivile som jobbet for de militære eller på ambassader.

I disse dager flyr USA ut rundt 2.500 personer og deres familier. Alt i alt har 20.000 afghanere med ulike tilknytning til USA vist interesse for å forlate hjemlandet.

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhendeavdelinga i Vårt Land. Han har arbeidd i Vårt Land sidan 1992 og har tidlegare vore deskjournalist, vaktsjef, nyhendeleiar og samfunnsredaktør (nyhenderedaktør) i avisa. Han skriv særleg om asyl-, flyktning- og integreringspolitikk, oppvekst og utanriks – og konsekvensar av vedtak i regjeringa og Stortinget. Tips gjerne på: bjbj@vl.no

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Nyheter