Nyheter

Forlater Partiet De Kristne - kjent profil har fått nok

TAKK OG FARVEL: Kulturprofilen Torolf Nordbø bryter med Partiet De Kristne (PDK) og det han mener er en «sekt-kultur» i partiet.

For fire år siden toppet Nordbø stortingslisten for PDK i Rogaland. Utover hjemfylket er han kjent som kulturprofilen «Han Innante», og har årelang virksomhet som revyartist, humorist og plateartist bak seg.

Og før årets valgkampinnspurt er det takk og farvel til PDK:

– Jeg kommer ikke til å melde meg inn i noe annet parti. For første gang siden ungdommen er jeg partiløs, skriver han i en pressemelding.

Overfor Vårt Land gir Nordbø uttrykk for at ikke nå vet hva han skal stemme. Stridigheter rundt den nå utmeldte lokalpolitikeren Lill May Vestly i Agder, og partiets måte å profilere seg på er hovedårsak til bruddet.

Var vara for KrF – brøt ut

Det vakte oppsikt da Nordbø i 2016 forlot KrF og gikk over til nettopp PDK. Da var han første vararepresentant for KrF i Stavanger bystyre. I valgkamper hadde artisten og revymannen gitt KrF hyppig drahjelp.

I tiårene før KrF-tiden har kristenkonservative Nordbø også hatt medlemskap i Senterpartiet og Venstre. Nordbø har i offentligheten vært en kritisk stemme til sider ved norsk innvandrings- og integreringspolitikk.

Arendalsuka 2018. Partiet De Kristne. Erik Selle og Marita Moltu. Einar Christensen.

I pressemeldingen om PDK-utmeldelsen tar han oppgjør med det han kaller partiets «sekt-kultur», som han mener bidrar til at PDK ikke baner seg tydeligere vei inn i rikspolitikken.

At debattanten Lill May Vestly overraskende ble kumulert inn i Agder fylkesting og Kristiansand bystyre for PDK, var ifølge Nordbø en stor sjanse for partiet. Men nå er Vestly utmeldt, og Nordbø mener i pressemeldingen at hun er blitt dårlig behandlet lokalt.

– Jeg kan ikke være medlem i et parti som motarbeider seg selv, sitt eget gode gode partiprogram, og det eneste mennesket som kunne dratt partiet opp, skriver han.

«Kaster ikke bort stemmen»

Partiet De Kristne fikk ved forrige lokalvalg 0,4 prosent av stemmene. Det ga seks folkevalgte fra egne lister. Ved forrige stortingsvalg fikk minipartiet 0.3 prosent med 8.700 stemmer.

Nordbø mener partiet har «dyktige og gode folk» lokalt i hjemfylket og som han godt kan stemme på ved neste kommune- og fylkestingsvalg.

– Men jeg kaster ikke bort stemmen ved stortingsvalget på dette partiet, skriver han i pressemeldingen.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter