Nyheter

Får pris for sitt arbeid for transpersoner

KJØNNSIDENTITET: Årets Brobyggerpris går til Stiftelsen Steensveen. – Gjennom 25 år har ressurssenteret jobbet målbevisst for å bygge ned fordommer og stigma mot sårbare enkeltmennesker, skriver Norske kirkeakademier.

Siden 1983 har Norske kirkeakademier (NKA) delt ut Brobyggerprisen til en person, organisasjon eller institusjon de mener har bygget broer av innsikt og forståelse, samt stimulert til å utvikle kontakt og dialog mellom ulike grupper i samfunnet.

I år gikk prisen til Stiftelsen Stensveen, som ble overrakt under torsdagens Olavsfest-dag.

Stiftelsens formål er å bidra til bedre helse og livskvalitet for mennesker med utfordringer knyttet til kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk og seksuell orientering. Den er et lavterskeltilbud med tjenester rettet mot enkeltpersoner og tilbyr veiledning, samtaler og fellesskap. I tillegg bidrar de til kunnskap- og kompetanseøkning i samfunnet generelt, særlig gjennom kurs og foredrag for helse- og utdanningssektoren.

Marion Arntzen fra stiftelsen ble rørt da hun hørte nyheten.

– Det er overveldende og veldig fint, sier hun.

Arntzen mener det betyr mye for veldig mange, særlig de som er tilknyttet både stiftelsen og kirken, og som ved denne prisutdelingen føler seg velkommen til en liberal og åpen kirke.

Lite kunnskap

Det har skjedd store endringer siden stiftelsen startet opp for 25 år siden.

Et godt eksempel er det som hendte i Hoff kirke på Toten i juli. Der ble Elin Stillingen den første til å gjennomføre en navneseremoni for å bekrefte sin kjønnsidentitet i en norsk kirke. Prost Stein Ovesen, som ledet seremonien, er styreleder i Stiftelsen Stensveen.

Holdninger og kunnskap er annerledes enn i 1996.

– I begynnelsen var det et helt ukjent felt. Ingen jeg kjente kunne noe om temaet. Ikke skolen eller helsevesenet heller. Det var nesten ingen kunnskap i det hele tatt.

Tidligere fikk stiftelsen først og fremst henvendelser fra transkvinner, ofte i voksen alder. Nå er det langt mer mangfoldig. Alt fra barn i 3-4-årsalderen til eldre over 70 kommer til Stiftelsen Stensveen for å bli en del av felleskapet og dele sine utfordringer.

– I begynnelsen var det et helt ukjent felt. Ingen jeg kjente kunne noe om temaet

—  Marion Arntzen, daglig leder Stiftelsen Stensveen – trygg i eget uttrykk

– Å møte menneske der det er

Arntzen mener noe skjedde etter dokumentarserien Jentene på Toten fra 2010 ble sendt på NRK. Serien fulgte 10 transpersoner, eller personer med kjønnsinkongurens. Den mener hun bidro til å normalisere.

---

Stiftelsen Stensveen - trygg i eget uttrykk

  • Stiftelsen Stensveen – trygg i eget uttrykk er et lavterskeltilbud startet i 1996 av Marion Arntzen og Harald Sundby. Stiftelsen er for alle som har utfordringer med sin kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk, eller opplever kjønnsinkongruens og -dysfori.
  • Kjønnsinkongruens betyr at en person har en vedvarende følelse av at deres opplevde kjønn ikke samsvarer med det kjønnet de fikk tildelt ved fødselen.
  • Stiftelsen leverer foredrag om mangfold, likeverd og alles rett til å definere seg selv, i tillegg til å være et sosialt møtepunkt med treff og mangfoldskafé.

---

– Folk fikk sett at det var mer naturlig enn de trodde, sier Arntzen, som mener den største fordommen ofte er å tro en ikke har fordommer.

Det er ikke noe som er unaturlig, poengterer hun, men mye som kan hende er uvant. Det er en viktig distinksjon.

– Å møte menneske har alltid vært viktig for oss. Ikke der jeg er, men der de selv er, forteller hun.

Juryens begrunnelse

Norske kirkeakademiers begrunnelse for å gi prisen til nettopp Stiftelsen Stensveen, understreker deres arbeid for mennesker som opplever utenforskap og trakassering knyttet til kjønn og identitet.

«Stiftelsen Stensveen – trygg i eget uttrykk har gitt et betydelig bidrag til større åpenhet om disse spørsmålene, og bidratt til økt forståelse for utfordringene mennesker i denne gruppa møter i livet», heter det i begrunnelsen.

«Gjennom 25 år har ressurssenteret jobbet målbevisst for å bygge ned fordommer og stigma mot sårbare enkeltmennesker. Gjennom sitt arbeid har de også bygd forståelse og aksept i storsamfunnet. Stiftelsen Steensveen har gjennom dialog basert på kunnskap og informasjon, greid å bygge bro mellom fagmiljø, myndigheter og offentlighet. Slik har de vist at brobygging og dialog er sterke virkemidler som vinner fram, også når utgangspunktet er særlig krevende».




Les mer om mer disse temaene:

Geir Magne Staurland

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter