Nyheter

Skulle møte israelsk utøver i OL – trakk seg

TOKYO-OL: To judo-utøvere valgte å trekke seg fra OL i stedet for å møtte israelske Tohar Butbul i konkurransen.

An Changrim of South Korea, left, and Tohar Butbul of Israel compete during their men's -73kg quarterfinal judo match at the 2020 Summer Olympics in Tokyo, Japan, Monday, July 26, 2021. (AP Photo/Vincent Thian)

Tohar Butbul er en israelsk judoutøver i klassen opp til 73 kilo. Fethi Nourine fra Algerie og Mohamed Abdalrasool fra Sudan, trakk seg fra OL da han skulle kjempe mot israeleren.

Møtte ikke opp til kampen

Sudanske Mohamed Abdalrasool møtte ikke opp til den oppsatte kampen mot Butbul. Israeleren gikk dermed videre til åttendedelsfinalen, uten å gjennomføre kampen.

Det er ennå uklart hvorfor Abdalrasool trakk seg. Verken Det internasjonale judoforbundet (IJF) eller sudanske olympiske ledere, har uttalt seg om årsakene hans, ifølge Times of Israel.

Som en mulig grunn nevner den israelske avisen at Sudan er misfornøyd med den såkalte Abraham-avtalen.

Abraham-avtalen ble utarbeidet av Donald Trumps administrasjon, og skal normalisere Israels relasjoner med De forente arabiske emirater, Bahrain og Sudan. At Sudan signerte avtalen, ble møtt med store protester blant sudanere.

– I total motsetning

Abdalrasool hadde selv kampløst gått videre fra runden før. Hans motstander, algeriske Fethi Nourine, hadde trukket seg fordi han også ønsket å unngå å kjempe mot Butbul.

Som konsekvens ble den olympiske akkrediteringen til Nourine og hans trener Amar Benikhlef trukket, og de ble sendt hjem. IJF suspenderte Nourine og Benikhlef. Også den algeriske olympiske komité trakk akkrediteringen.

– Nourines holdning er i total motsetning til IJFs filosofi, kommenterte IJF.

– Judo er basert på sterke etiske regler. Disse inkluderer respekt og vennskap, og fremmer solidaritet. Vi skal ikke tolerere noe form for diskriminering. Det er mot vår idretts kjerneverdier og prinsipper, sa de videre.

Støtter palestinere

Nourine uttalte på algerisk TV at hans politiske støtte for palestinerne, gjorde det umulig for ham å konkurrere mot en fra Israel.

– Vi jobbet hardt for å nå OL. Men den palestinske saken er større enn alt dette, sa han.

Også i verdensmesterskapet i 2019, trakk Nourine seg for å unngå å møte en israeler i konkurransen.

In this photo taken Sept. 12, 2019, Iranian judoka Saeid Mollaei poses for a portrait photo at an undisclosed southern city of Germany. Saeid Mollaei has been in hiding since he left the Iranian judo team last month, saying he had been ordered to withdraw from the world championships on political grounds. (AP Photo/Michael Probst)

Bannlyst i fire år

I 2019 avslørte den iranske judoutøveren Saeid Mollaei at han hadde fått ordre om å tape i og å trekke seg fra, kamper for å unngå å møte Israelere i konkurranser.

Som følge av avsløringen bannlyste IJF det iranske judoforbundet i fire år, med tilbakevirkende kraft fra 2019. Iranere er likevel med i OL i år, fordi de ikke blir utsendt av forbundet, men av landets olympiske komité.

Etter avsløringen flyktet Mollaei til Tyskland. Den internasjonale olympiske komité har godtatt at han kan fortsette som judoutøver for Mongolia, skriver CBC.

Egypt's Islam El Shehaby, blue, declines to shake hands with Israel's Or Sasson, white, after losing during the men's over 100-kg judo competition at the 2016 Summer Olympics in Rio de Janeiro, Brazil, Friday, Aug. 12, 2016. (AP Photo/Markus Schreiber)

Ikke første gang

I de olympiske lekene i Rio de Janeiro i 2016, trakk den egyptiske judoutøveren Islam El Shahaby seg fra idretten. Han nektet å håndhilse på sin israelske motstander Or Sasson, som hadde vunnet over ham.

Butbul tapte i kvartfinalen og deretter i et senere oppsamlingsheat.I en tidligere utgave av artikkelen var bildeteksten innledet med ordene «Antisemittisk boikott». Det er ikke grunnlag i artikkelen for å slå fast at boikotten mot den israelske bryte-utøveren er utslag av antisemittisme.


Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter