Nyheter

Fem år siden presten Jacques Hamel ble knivdrept under gudstjeneste

MARTYR: Det er fem år siden den 85 år gamle presten Jacques Hamel ble drept av IS-tilhengere. Pave Frans har kalt ham for martyr og påskyndet prossessen for å få ham helligkåret.

Den 85 år gamle presten Jacques Hamel ble knivdrept den 26. juli 2016. Han ble myrdet av to IS-tilhengere mens han holdt morgenmesse i kirken i Saint-Étienne-du-Rouvray i Rouen i Frankrike.

Ifølge vitner ble presten tvunget ned på kne før han ble knivstukket. De to 19 år gamle gjerningsmennene ble drept av politiet da de kom ut av kirken etter angrepet.

Kan bli helgen

I mars 2019 avsluttet bispedømmet i Rouen sitt arbeid for at Hamel skal bli kåret til helgen. Resultatet er en rapport på 11.496 sider. Rapporten ble overlevert til Vatikanets kongregasjon for helligkåring.

Hvis kongregasjonen erklærer Hamel for «ærverdig», går prosessen videre til paven. Dersom paven anerkjenner at Gud har gjort et mirakel fordi den «ærverdige» har gått i forbønn, kan han eller hun erklæres «salig». Hvis den avdøde er martyr, er mirakel ikke påkrevet, ifølge Store norske leksikon.

Martyr

Pave Frans har allerede kalt Hamel for en martyr, et ledd i kjeden av «menn og kvinner som be myrdet, torturert, fengslet, eller slaktet fordi de nektet å gi avkall på troen sin og fornekte Jesus Kristus.»

Slik omtalte paven Jacques Hamel på en minnegudstjeneste for tre år siden, ifølge Vatican News.

Det er også Hamels martyrdom som bispedømmets rapport legger vekt på. 4.100 sider i rapporten er viet Hamels omdømme som martyr.

Vanligvis må det gå fem år før en helgenprosess kan startes. Men i oktober 2016 gikk pave Frans med på å framskynde prosessen for Hamel, som åpnet allerede i april 2017.

Beskjeden, hengiven og tilgjengelig. Dette er blant ordene som ble brukt i lokalsamfunnet der Jacques Hamel bodde.

– Det var en elskelig mann, en mann som hadde omsorg for andre, en 85 år gammel prest som alltid tok seg av andre og forkynte det glade budskap, sa kollegaen Alexandre Joly etter terrorhandlingen.

Les mer om mer disse temaene:

Joanna Martina Bauer

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter