Ettermiddagen er hektisk på kjøttbutikken Delikat’n på kjøpesenteret Grønland Basar i Oslo. Men det er ikke lave kjøttpriser som trekker folk fra alle kanter av hovedstaden, til butikken.
En ung gutt løper ut av butikken med en stor plastpose i favnen når Vårt Land kommer inn. Fra små barn til eldre – alle er spente før de skal få møte sin første qurbani i Norge.
– Det er en del av vår religion og tro. Jeg synes det er veldig bra at norske muslimer har denne muligheten, sier Nadia Benyouseff, og fyller en pose med lammekjøtt.
:quality(70)/cloudfront-eu-central-1.images.arcpublishing.com/mentormedier/AHWTJ5DEUJGFLMVH3VAUEJYUHI.jpg)
Muslimer verden rundt ofrer dyr under Id al-Adha. Offerdyret kalles qurbani. Id al-Adha ble avsluttet fredag, etter fire dager.
– Muslimer ofrer dyr for å feire profeten Ibrahims (Abraham, red. anm.) hengivenhet til Allah, og hans vilje til å ofre det som var viktigst for ham i troens navn, tilføyer Benyouseff.
Hun forteller at Ibrahim var villig å ofre sin egen sønn, men fikk i stedet et lam som gave. Dette ble til dagens offerdyr, qurbani.
– Vi vil tilby muligheten til norske muslimer
Shahzad Ghufoor er mannen bak qurbani-initiativet, og kjent fra Facebook-gruppen for halal-mat i Norge. Prosjektet er ikke direkte knyttet til et bestemt muslimsk trossamfunn.
– I hele verden slakter man dyr for å spise dem, så jeg ser ikke noen stor forskjell mellom å slakte lam som qurbani og slakte dem som vanlig, sier Ghufoor.
:quality(70)/cloudfront-eu-central-1.images.arcpublishing.com/mentormedier/KTRGRQIZS5H5HP6ZRB4KRSKGKE.jpg)
Han samarbeider med flere kjøttbutikker og slakteribedriften Fatland Oslo for å realisere den spesielle slaktingen.
I fjor ble det gjennomført et prøveprosjekt med et mindre antall lam.
– I år har vi 3.000 lam som kan brukes til qurbani eller halalslakt rundt id-tiden, sier Ghufoor.
[ Religionskritikk i Frankrike: Blasfemi eller islamhat? ]
Følger regelverket
Prosjektet er organisert slik at sauebønder har sagt seg villige til å samle inn og selge lam til slakteriet Fatland i Oslo, selv om det ikke er sesong for lam midt på sommeren. Den begynner tradisjonelt i september, når dyrene er samlet inn fra beite.
Fatland slakter lammene som er bestilt som qurbani. I år ble det 550.
– Det er veldig gledelig at slakteriet Fatland ble sertifisert av Islamsk Råd Norge i mai. Det gjorde alt enklere for alle, sier Ghufoor.
Han opplyser at slakteprosessen er i samsvar med norsk lovgivning og islamske regler.
:quality(70)/cloudfront-eu-central-1.images.arcpublishing.com/mentormedier/FDLK52O4ABCGNLAJNA2RE4OZQQ.jpeg)
Dyrene som ofres kan være geit eller lam. Geitene skal være minst 12 måneder gamle, mens lammene skal være minst seks måneder. I tillegg må dyrene være helt friske, og de kan ikke være drektige.
Dessuten må en muslim lese en bønn mens dyret slaktes. Slaktingen bør foregå mellom id-bønnen på den første dagen av id og på kvelden den tredje dagen.
[ Slakter brukte svinekjøtt i pølser som var halal-merket ]
Har kontakt med Fattighuset
En tredjedel av kjøttet bør gis til de fattige, ifølge islamsk teologi.
– Vi har lagt til rette for at Fattighuset i Oslo kan dele ut, og de er veldig takknemlige for å være med.
Ghufoor har ambisjoner. Neste års qurbani-prosjekt skal bli enda større, og kjøttilbudet skal spres til enda flere.
Ikke alle årets 3.000 qurbanilam ble slaktet som qurbani. De resterende 2.450 lammene skal slaktes i etterkant av Id og selges som halalkjøtt.
[ Frykt for at manglende halal-sertifisering kan gi vaksine-skepsis ]
Deler kjøtt med andre
– Da jeg så innlegget om qurbani-prosjektet på sosiale medier, tenkte jeg «hvorfor ikke?». Vanligvis pleier vi å bestille fra hjemlandet, for så å gi det videre til de som trenger det, forteller Nadia Benyouseff på kjøttbutikken.
Hun fortsetter tradisjonen med å dele kjøttet med trengende.
– Ikke glem at det finnes folk som faktisk ikke har mat på bordet, minner hun om.
Adnan Ashfaq er også klar for å ta med seg kjøtt hjem – som han håper skal bære med seg gode gjerninger.
:quality(70)/cloudfront-eu-central-1.images.arcpublishing.com/mentormedier/UCYJEF3DBFDUFHOKCFTLN2KSPQ.jpg)
– Dette har vært ett av mine største ønsker i mange år, at vi muslimer skal få denne muligheten også her i Norge. Jeg skal benytte meg av tilbudet så lenge jeg lever, inshallah (om Gud vil, red.anm.), sier en smilende Ashfaq, som skal dele kjøttet med familie og venner – og andre som trenger det.
[ Id-markering for hele familien: – Jeg fikk nesten ikke sove i natt ]
– Stor betydning
Eieren av kjøttbutikken Delikat’n går blant folkemengden i kjøttbutikken. Vårt Land avbryter ham innimellom hyppige telefonsamtaler.
– Dette prosjektet har stor betydning for muslimer i Norge, sier Mohamed Yousef.
Han håper å kunne spre id-gleden også neste år – og i årene som kommer.
– Jeg ser at alle er fornøyde. Det føles veldig bra å glede andre, sier Yousef.
:quality(70)/cloudfront-eu-central-1.images.arcpublishing.com/mentormedier/RNGHGLXNPFFVRKIHQFQBPX7ILM.jpg)