Nyheter

Ungarns statsminister lover folkeavstemning om LHBT-lov

LHBT: Ungarns statsminister Viktor Orbán lover folkeavstemning om det han kaller en barnevernlov, men som kommisjonen sier er brudd på EU-retten.

Ungarns statsminister Viktor Orbáns regjering har kranglet med Brussel i en rekke spørsmål, deriblant rettsreformer, asylregler og LHBTQ-rettigheter. Arkivfoto: Olivier Matthys / AP / NTB

Den omstridte loven ble vedtatt i juni, til sterke protester fra kommisjonen og flere medlemsland.

Regjeringen mener at den beskytter mindreårige mot reklame og oppslag i massemedier som viser det Orbán kaller avvik fra biologisk kjønn, kjønnsbytte og omtale av homoseksualitet.

Loven forbyr også seksualundervisning for mindreårige.

– I løpet av de siste ukene har Brussel tydelig angrepet Ungarn for vår barnevernlov. Ungarske lover tillater ikke seksuell propaganda i førskoler, skoler, på fjernsyn og i annonser, sier Orbán i en video som ble lagt ut på Facebook.

Men han opplyste at ungarerne skal få si sin mening i en folkeavstemning. Det ble ikke sagt noe nærmere om hvordan og når dette skal skje.

Loven er blitt møtt med sterke protester fra aktivister, menneskerettighetsorganisasjoner og EU-kommisjonen. De mener at loven er LHBT+-fiendtlig og bryter med grunnleggende rettigheter.

– Denne loven bruker beskyttelse av barn som et påskudd til å diskriminere. Det er skammelig, sa EU-kommisjonens leder, Ursula von der Leyen, tidligere i juli.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter