Nyheter

Protestaksjonen ved Repparfjorden: – Klar for å bryte loven

AKSJON: Nå har protestaksjonene mot kobbergruvene ved Repparfjorden i Finnmark startet. Seks personer har lenket seg fast, men ingen er så langt pågrepet.

– Jeg kan ikke stå å se på at hensynet til min kultur, samiske næringer og livet i fjorden blir overkjørt av gruvedrift. Nå er jeg klar for å bryte loven og stå i veien, og gjøre det vanskelig å komme i gang med denne gruva. Nå er tida for politikerne å ta til vett, skriver Ella Marie Hætta Isaksen, artist og aktivist, i en e-post til Vårt Land.

Aksjonistene i protestleiren er i ferd med å ta seg inn på det planlagte industriområdet etter at gruveselskapet Nussir ASA startet med grunnundersøkelser onsdag morgen, opplyser Natur og Ungdom.

Flere har lenket seg fast

– Jeg forventer at alle politikere som stiller til stortingsvalget i høst tar en runde med seg selv på hva slags Norge de ønsker å leve i. Vi har stadig mer kunnskap om sårbare økosystemer og en pressa reindriftsnæring, og nå må tillatelsene til denne gruva trekkes tilbake, skriver Lea Justine Nesheim i en e-post til Vårt Land.

Hun er nestleder i Natur og Ungdom. Nesheim har deltatt i protestleiren som har stått i Repparfjorden siden 23. juni.

Nussir ASA planlegger en kobbergruve i Hammerfest kommune og har fått tillatelse til å dumpe 40 millioner tonn gruveavfall. Første aksjonsdag, Ella Marie Hætta Isaksen og Sara Andersen

Ifølge Miljøpartiet De Grønne har seks personer lenket seg fast på veien inn mot anlegget, og noen er inne på anlegget.

Direktør Øystein Rushfeldt i Nussir ASA sier til Altaposten at de er i dialog med Natur og Ungdom og aksjonistene i protestleiren på stedet.

– Det er viktig både for oss og leiren at vi har god tone og respekterer hverandre, sier han.

Ifølge MDG har Nussir ringt politiet, men ingen av demonstrantene er foreløpig pågrepet.

Første aksjonsdag med Ella Marie Hætta Isaksen og Sara Andersen, Foto Åse-Marie Småvik.jpg

Nussir ASA planlegger en kobbergruve i Hammerfest kommune og har fått tillatelse til å dumpe 40 millioner tonn gruveavfall i Repparfjord, deriblant avfallsmasser som inneholder kobber, krom, nikkel og andre tungmetaller.

I april hadde over 4.000 personer meldt seg til å være med på aksjonene.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Lea Kvadsheim

Lea Heljesdatter Kvadsheim

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter