Nyheter

Minnesmerket til Benjamin Hermansen utsatt for hærverk

Minnesmerket til Benjamin Hermansen har blitt tagget ned. «Breivik fikk rett», står det på minnesmerket.

Oppdagelsen ble gjort av Holmlia-beboer Johannes Dvorak Lagos som oppdaget hærverket da han gikk tur i nærområdet, skriver Aftenposten.

– Dette er forkastelig. Minnesmerket til Benjamin Hermansen har blitt tagget ned av rasister, skriver han på Twitter.

Støre: Ikke overrasket

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre sier politiet må ta saken på alvor.

– Benjamins minnesmerke tagget ned med referanse til 22. juli-terroristen. På dagen Id-feiringen starter. Det er forkastelig, skriver han på Twitter.

Til NTB sier Støre at en burde ha lært etter 22. juli.

– Jeg blir fortvilet og opprørt, men dessverre ikke overrasket. Vi har ikke klart å stanse framveksten av høyreekstreme holdninger i Norge. Om vi leser Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sin trusselvurdering, så ser man at hat, trusler og sjikane av minoriteter florerer og ansees som farlig, utdyper han.

– Men vi kan ikke kun overlate håndteringen av slike saker til PST og politiet. Dette må hver og en håndtere, legger han til.

At det kommer i samme uke som markeringen av 22. juli, tror han neppe er tilfeldig.

– Det kan jeg selvfølgelig ikke vite, men det er ikke overraskende om dette ikke er tilfeldig, sier Støre.

Store reaksjoner

Også partifelle og byrådsleder Raymond Johansen reagerer på taggingen.

– Det er avskyelig, skriver Raymond Johansen i en SMS til Avisa Oslo.

Avisa har også snakket med ordfører Marianne Borgen, som også reagerer sterkt på handlingen.

– Nei huff, sier en tydelig skuffet ordfører da hun får høre om hærverket.

Venstre-leder Guri Melby og leder Audun Lysbakken i SV er begge sjokkert over hærverket av minnesmerket.

– Dette er et trist og avskyelig eksempel på at holdningene til terroristen fortsatt eksisterer i det norske samfunnet, sier Melby.

– Dette fyller meg med både raseri og sorg, skriver Lysbakken på Twitter.

Statsminister Erna Solberg (H) dro opp til Holmlia etter at minnesmerket over Benjamin Hermansen ble tagget ned. – Jeg blir lei meg og forbannet, sier Solberg. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Solberg besøkte minnesmerket

Statsminister Erna Solberg (H) besøkte minnesmerket tirsdag.

– Det er helt forferdelig å se at Benjamin Hermansen-minnesmerket på Holmlia har blitt tagget ned rett før 22. juli, sier Solberg, og fortsetter:

– Jeg blir lei meg og forbannet, og dette viser hvor viktig det er at vi hver eneste dag står opp mot rasisme og hatprat.

Naboer fjernet taggingen

Folk som bor i nabolaget tok raskt grep og fjernet taggingen. En av dem var Kristina Lie-Hagen, som tok med seg white-spirit for å forsøke å vaske det vekk. Til slutt kom en annen nabo til unnsetning med en slipeskive.

– Jeg kom etter at jeg så et bilde som var lagt ut i en nabolagsgruppe. Da ble jeg fryktelig sint og opprørt, sier Lie-Hagen til NTB.

Politiet etterforsker hærverket, og skriver i en pressemelding at de ser svært alvorlig på saken.

– Etterforskningen vil også omfatte straffebestemmelsene om hatkriminalitet, skriver Oslo politidistrikt i en pressemelding.

Naboene i området tok raskt grep og fikk fjernet taggingen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Rasistisk drap

I januar 2021 var det 20 år siden drapet på 15 år gamle Benjamin Hermansen. 15-åringen ble drept på Holmlia i Oslo i januar 2001, og drapet var rasistisk motivert. Tre medlemmer av den nynazistiske gruppen Boot Boys ble dømt til fengsel for medvirkning til drapet.

Den unge gutten ble drept da han sto utenfor en butikk sammen med kameraten sin.

Da kjørte en bil inn på parkeringsplassen med tre nynazister. To av dem jaget guttene og fikk til slutt tak i 15-åringen. Han ble knivstukket i ryggen, brystet og armen.

Drapet vekket sterke reaksjoner i den norske befolkningen, og i etterkant av drapet samlet 40.000 personer seg i en demonstrasjon mot rasisme. Dette var den største folkemarkeringen i hovedstaden siden andre verdenskrig.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter