Nyheter

Det er ingen rett måte å sørge på

SORG: Traumatiske hendelser kan føre til dyp sorg, som for enkelte værer livet ut. Rådet fra familieterapeutene Eli Landro og Terje Tilden er tydelig: Gråt når du må, le når du kan.

Sorg kan være tungt. Hver eneste dag mister noen sine kjære og etterlatte må lære seg å leve videre med en dyp sorg. Men hvordan kan vi møte sørgende på en best mulig måte? Og hvordan kan vi som mister, komme oss videre?

– Det finnes to spor i sorglandskapet. Det ene er at livet går videre. Det andre er hvordan sorgen kommer til uttrykk, sier Eli Landro i Vårt Lands sommerpodkast Samlivspanelet.

– Det er pendlingen mellom de to sporene som setter i gang sorgprosessen og som gjør at livet på sitt vis går videre. Utfordringen dukker opp hvis pendelen står fast i ett av sporene, forklarer hun.

Vårt Lands nyhetsleder Kjell Kvamme leder snakker denne uken med Eli Landro og Terje Tilden ved Modum bad om hvordan vi oppfører oss i møte med mennesker i sorg og hvordan sorg kan prege samlivet.

Samlivspanelet, sommerpodkast

– Le når du kan

Et av rådene fra Landro er at man i tiden etter et tap bør bli med på aktiviteter, gitt at man orker. Sorgen er der uansett og kommer til å komme i små og store bølger gjennom en periode. Det er uansett viktig å erkjenne at det er vanlig og ikke farlig å oppleve bølger etter tragedier, mener terapeutene.

– Det er ingen rett måte å sørge på. Gråt når du må, le når du kan, sier Landro.

Tilden er enig med Landro:

– Sorgen er kjærlighetens pris. Hvis vi ikke tillater oss å sørge, har vi ikke heller muligheten til å elske. Skal vi ha det gode, må vi si ja takk til det onde, sier Terje Tilden.

Har du mistet en kjæreste eller ektefelle, skal du bære med deg sporene den personen har satt i deg livet ut. Den langvarige sorgen er ikke nødvendigvis en rå form for sorg, men savnet blir for mange med hele livet.

For noen kan dette være en lettelse, ganske enkelt fordi vi vil ha med oss minnene og historiene om de vi er glade i gjennom hele livet, heller enn å glemme dem, forklarer Landro.

Hør episoden her:

Det er krevende å møte mennesker i sorg

Det er de som sørger som kjenner sin egen sorg best, forklarer Tilden. Det er vi som skal møte de sørgende som er nærmest maktesløse i det møtet, legger han til.

– Det kan være vanskelig å møte et menneske i sorg. Man har behov for god tid og å finne riktig sted for møtet eller samtalen. Det kan også være vanskelig å uttrykke seg eller vite hva man skal si til den sørgende. Her er det viktig å være ærlig og kanskje bare si: «Jeg ikke vet hva jeg skal si», sier Tilden.

I møte med en som sørger, bør man klare å presentere sin egen usikkerhet. Det er også viktig å være forberedt på at det både kan komme mange og få tårer, sier Landro. I slike situasjoner er det viktig med en avklaring fra begge parter.

– Her ligger det også en viktig oppgave for de sørgende. De må være tydelige på hva de trenger. De aller fleste vil bare hjelpe, men sliter kanskje med å vite hvordan. Tydelighet skaper trygghet for begge parter, sier hun.

Begge terapeutene er klare på at det kan oppleves sårende for de sørgende, hvis de merker at folk unngår dem.

---

Vårt Lands sommerpodkast

  • I en serie på syv podkaster snakker Vårt Lands Kjell Kvamme med psykologer og samlivsterapeuter ved Modum Bad. Podkastene først publisert i 2021.
  • Eli Landro er diakon og familieterapeut ved Institutt for sjelesorg.
  • Terje Tilden (PhD) er familieterapeut, klinisk sosionom og seniorforsker.
  • Podkasten tar opp aktuelle tema – blant annet ferieforventninger, sorg, traumer og mannsrollen. Hva gjør vi med dette i sommerferien?
  • Podkasten finner du på Spotify, Apple sin podkast-app og andre steder du hører podkast

---

Sorg i offentligheten

Noen ganger blir sorgen offentlig. Det så vi blant annet i forbindelse med 22. juli i 2011 og i årene etter. Å håndtere sorg i offentligheten er en krevende balansegang, ifølge Tilden.

– Offentlig oppmerksomhet kan gi støtte til etterlatte i møte med sorgen. Det viser erfaringen etter 22. juli. Likevel føler mange av de etterlatte etter en tid at de ble etterlatt til seg selv. Mange har også kjent på at de ikke har fått den hjelpen de hadde forventet eller har hatt behov for, sier Tilden.

Sorg når ikke bare offentligheten i forbindelse med store tragedier, men får ulik oppmerksomhet. Mens trafikkulykken kanskje bare fått en kort notis i lokalavisa, får store tragedier bred dekning. Det kan føles urettferdig, mener Eli Landro.

– Sorgen kommer ubedt. Alle trenger oppmerksomhet etter at man blir utsatt for en uventet hendelse, uansett om det er en nær som har gått tapt i kampen mot kreft eller i en stor samfunnstragedie. Sorgen er uansett den samme for alle, sier hun.



Les mer om mer disse temaene:

Ismail Akkan

Ismail Burak Akkan

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter