– Vi er glade for å ha fått på plass alt dette nå, sier Raymond Bjuland, leder i NLMs hovedstyre på nettsiden til misjonsorganisasjonen.
I desember i fjor avdekket en intern rapport svakheter i NLMs håndtering av varsler. I rapporten, som ble utarbeidet av organisasjonens eget kontrollorgan, Kontrollkomiteen, var konklusjonen tydelig og alvorlig:
«Komitéens arbeid har avdekket svakheter i behandlingen av varslinger. Varslingene har i noen saker vært gjenstand for manglende og tilfeldig behandling av hovedstyret».
Manglende avstand mellom hovedstyret og NLM-general Øyvind Åsland ble trukket fram som problematisk i behandlingen av noen av sakene.
Kontrollkomiteen anbefalte derfor at det etableres «klarere regler og prosedyrer for hovedstyrets håndtering av varslinger i hovedstyret, og i særdeleshet regler for hvordan hovedstyrets formann og hovedstyret som kollegium håndterer varslinger mot generalsekretær».
Kontrollkomiteen foreslo også at «det etableres en funksjon for oppfølging av varslingssaker på alle nivå i organisasjonen».
Nå er varslingsrutiner for frivillige i organisasjonen vedtatt, melder NLM. Det skjedde under hovedstyrets møte i juni.
[ Intern rapport avdekker svakheter i NLMs håndtering av varsler ]
Alle varsel skal tas seriøst
Kontrollkomiteen påpekte i desember i fjor at de ikke kunne finne varslingsrutiner for de mange frivillige i organisasjonen. De mente at det er naturlig at slike varslinger knyttes opp mot forskriftene i Arbeidsmiljøloven selv om frivillighet ikke formelt er underlagt denne.
---
Dette er saken
- Norges største misjonsorganisasjon hadde i fjor en tøff høst. I tillegg til å håndtere koronaviruset, har også påstander om maktmisbruk og ukultur blitt belyst i Vårt Land og Dagen.
- På forsommeren i fjor ble et varsel mot ledelsen sendt til kontrollkomiteen (KK), organisasjonens eget kontrollorgan.
- I desember 2020 presenterte KK en rapport som viste svakheter i hovedstyrets behandling av varslinger.
---
– Noen av sakene vi har sett på har vært varslinger fra frivillige, og vi har sett behovet for rutiner som også innbefatter disse, uttalte Arvid Gusland, leder for NLMs kontrollkomité til misjonsorganisasjonen.
Ifølge de nye varslingsrutinene for frivillige skal alle varsel tas seriøst, og den som mottar et varsel lokalt eller regionalt skal umiddelbart informere personalleder om dette. Dette for å sikre kvaliteten på oppfølgingen. Videre presiseres at varselet som hovedregel skal behandles på lavest mulig nivå i organisasjonen, ifølge organisasjonen.
Varslinger fra ansatte
I tillegg oppretter NLM nå et eget varslingsutvalg som skal vurdere varslinger fra ansatte. Dette består av generalsekretær, personalleder, leder Misjonssambandet Norge, samt hovedverneombud.
Varslingsutvalget mottar varsel, vurderer det, og videresender det til behandling på riktig nivå. Gjelder varselet generalsekretær, skal det normalt behandles av hovedstyret ved styreleder, skriver NLM.
– Varslingsrutinene for frivillige er det hovedstyret som har vedtatt, mens det er arbeidsmiljøutvalget som skal vedta rutiner og prosedyrer for varslinger for ansatte, sier Bjuland.
Hovedstyret ble i juni også presentert for oppdaterte varslingsrutiner som Arbeidsmiljøutvalget i organisasjonen har vedtatt. Det er også blitt utarbeidet en prosedyre for håndtering av varslinger.
[ Dette er utvalget som kun skal behandle varsler mot NLM-generalen ]
Har ikke konkludert
I kjølvannet av Kontrollkomiteens rapport ble det i mars i år også nedsatt et eksternt varslingsutvalg som kun skulle vurdere hovedstyrets behandling av varsler mot generalsekretæren. De er fortsatt ikke ferdig med sitt arbeid, ifølge organisasjonen.
– Jeg har ikke mer å si enn at utvalget fortsatt arbeider med saken, men det er beklagelig at dette har dratt ut i tid, opplyser Bjuland til NLM-bladet Utsyn.
Styreleder i Misjonssambandets medarbeiderforening (NLM-MAF), Frode Granerud, sier til Utsyn at han håper på en snarlig konklusjon.
– Dette er en tålmodighetsprøve for hele organisasjonen og må landes nå. Først ventet vi i høst på kontrollkomiteens rapport, og nå venter vi på varslingsutvalget, sier Granerud, men legger til:
– På den andre siden er det viktig at dette blir gjort grundig. Tidligere har saksbehandlingen av varslinger blitt kritisert, så da er det verdt det å vente til over sommeren hvis det er nødvendig for å sikre en god behandling nå.
[ Ble kastet ut av NLM-styre: – Jeg fikk aldri en skikkelig begrunnelse ]