Nyheter

Kritiserer ny trossamfunnslov: – Uklart når prester har plikt til å varsle

TAUSHETSPLIKT: Den nye trossamfunnsloven mangler en tydelig bestemmelse for når prester og andre ansatte og frivillige i trossamfunn skal varsle om omsorgssvikt mot barn, ifølge jurist i Stine Sofies Stiftelse.

– Vi synes det er spesielt at departementet valgte å sette bestemmelsen om taushetsplikt på vent i forbindelse med ny trossamfunnslov, sier Malin Albrechtsen van der Hagen, jurist i Stine Sofies Stiftelse.

Det siste halvåret er stiftelsen blitt kontaktet av flere trossamfunn som er usikre på hva slags handlingsrom de har, når de for eksempel i sjelesorg får informasjon om omsorgssvikt mot barn, forteller hun. Kan de varsle om forholdet, eller er de bundet av taushetsplikten? Der er den nye trossamfunnsloven uklar, mener Albrechtsen.

I forarbeidene til den nye loven, som trådte i kraft 1. januar i år, skriver Barne- og familiedepartementet at det er behov for å vurdere nærmere om det bør tas inn en spesialbestemmelse om taushetsplikt i trossamfunnsloven, og hvordan denne isåfall skal utformes. «Departementet vil komme tilbake til dette», skriver de.

– Vårt spørsmål er: Hvor lenge skal vi vente på en slik vurdering fra departementet? spør Albrechtsen.

På bakgrunn av henvendelser fra en rekke trossamfunn jobber stiftelsen med en uttalelse som kommer til å bli sendt departementet til høsten. I den kommer de til å be om fortgang i prosessen med å utforme en spesialbestemmelse. Den bør være klokkeklar på følgende, mener de:

  • Alle representanter for trossamfunn som er underlagt taushetsplikt, skal varsle politiet dersom de får informasjon om vold mot barn eller opplysninger som kan avverge dette.
  • I tillegg bør de ha mulighet til å melde saker til barnevernet.
  • Videre må tros- og livssynssamfunnet ha plikt til å innhente politiattest for alle ansatte og tilsatte. Dagens «kan»-bestemmelse gir ikke barn og unge tilstrekkelig vern og åpner for ulik praksis.

Albrechtsen ønsker på nåværende tidspunkt ikke å opplyse hvilke trossamfunn stiftelsen er blitt kontaktet av.

Tror de må tie

Det er i dag straffeloven som regulerer taushetsplikten til prester og forstandere i registrerte trossamfunn. Den gir prester avvergeplikt, det vil si plikt til å varsle hvis det er mistanke om at et alvorlig lovbrudd skal begås, eller gjentakende alvorlige hendelser.

Men til tross for at det finnes flere bestemmelser i straffeloven som setter taushetsplikten til side, tolker prester taushetsplikten så strengt at de tror at de må tie, viser en doktorgrad skrevet av Kjartan Leer-Salvesen i 2016. Funnene illustrerer behovet for en klarere bestemmelse i trossamfunnsloven, mener Albrechtsen.

Straffeloven gir dessuten ikke prester meldeplikt, det vil si plikt til å melde fra til barnevernet hvis de mistenker omsorgssvikt.

I 2018 tok derfor Hamar-
biskop Solveig Fiske til orde for at regelverket må endres. Halvannet år senere bestemte Bispemøtet at de vil ta initiativ til et arbeid med sikte på å innføre meldeplikt etter barnevernloven for enkelte yrkesgrupper i Den norske kirke.

– Her er Den norske kirke helt på linje med Stine Sofies stiftelse i betydningen av meldeplikten. Forståelse av taushetsplikt må ikke hindre at barn som opplever omsorgssvikt får hjelp, sier Fiske.

I tillegg mener hun det er hensiktsmessig å få inn en tydeliggjøring av avvergeplikten i den nye trossamfunnsloven.

– Det er viktig med en trygghet og tydelighet rundt taushetsplikt og avvergeplikt, fordi det handler om hensyn til det mest sårbare vi har, nemlig barn og unge som trenger hjelp. Dette temaet er ikke bare et indre anliggende i trossamfunn, men et samfunnsanliggende. Myndighetene har en offentlig interesse i dette og kan uttrykke det i trossamfunnsloven, sier hun

UTRYGG: Biskop Solveig Fiske mener pandemien skaper utrygghet, og at bibelordet "Frykt ikke" da er gode å ha.

Skal vurdere egen bestemmelse

Til høsten skal departementet starte arbeidet med å vurdere en taushetspliktbestemmelse i trossamfunnsloven. Det opplyser Reid Ivar Dahl (KrF) i Barne- og familiedepartementet.

– Vi tar veldig gjerne imot innspill både fra Stine Sofies stiftelse og fra andre i dette arbeidet, skriver han.

Dahl påpeker at alle har en plikt til at avverge alvorlige straffbare forhold.

– Dette gjelder også for ansatte og frivillige i trossamfunn og uten hinder av taushetsplikt.

I tillegg har altså noen yrkesgrupper som er underlagt taushetsplikt, en meldeplikt. Det gjelder for eksempel lærere og helsearbeidere, men altså ikke ansatte og frivillige i trossamfunn.

Et vanskelig spørsmål er hvem som eventuelt skal omfattes av en meldeplikt, da det er mange frivillige og ulike yrkesgrupper som jobber med barn og unge i trossamfunn.

Stor barriere å varsle

Malin Albrechtsen van der Hagen, jurist i Stine Sofies Stiftelse, tror fortsatt at det sitter langt inne for mange å varsle om kritikkverdige forhold.

– Ivaretakelsen av taushetsplikten ligger i ryggmargen på de fleste. I tillegg er dagens regelverk komplisert og vanskelig for mange å forstå. Mitt inntrykk er derfor at det er en stor barriere å varsle, framfor å skjule seg bak taushetsplikten.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter