Nyheter

Polsk biskop går av etter at overgrep ble dysset ned

En katolsk biskop i Polen går av etter at han er blitt anklaget for å ha forsøkt å skjule presters overgrep mot mindreårige.

Pave Frans og Vatikanet har sparket flere polske biskoper den siste tiden. Årsaken er at de ikke har gjort noe for å stanse overgrep mot mindreårige. Foto: Gregorio Borgia / AP / NTB

Pave Frans har akseptert at biskopen av Legnica, Zbigniew Kiernikowski, går av, kunngjorde erkebispedømmet i Lublin mandag.

De siste månedene har Vatikanet avskjediget flere polske biskoper som ikke reagerte på meldinger om at prester forgrep seg på mindreårige.

Den katolske kirken i Polen har offentliggjort to rapporter med opplysninger om omfattende overgrep. Den siste ble publisert mandag og inneholder anklager om at 368 jenter og gutter ble misbrukt av kirkens prester fra 2018 til 2020.

I den første rapporten, som gjaldt for årene 1990-2018, ble det rapportert om overgrep mot 625 mindreårige begått av 382 prester. 42 av prestene figurerer i begge rapportene.

Vatikanet etterforsker også meldinger om at den pensjonerte erkebiskopen i Krakow, kardinal Stanislaw Dziwisz, har latt overgrep og misbruk av mindreårige passere.

Før han ble erkebiskop, arbeidet Dziwisz som personlig sekretær for den nå avdøde pave Johannes Paul.


Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter