Nyheter

Snowboardprofil Terje Håkonsen krever svar fra idrettspresidenten om OL i Kina

UTÅLMODIG: President i Norges Idrettsforbund, Berit Kjøll, har fortsatt ikke svart på kritikken om at norske OL-utøvere mangler ytringsfrihet. – Bruk skjorta jeg ga deg og spill på lag med menneskerettighetene, lyder oppfordringen fra Terje Håkonsen.

I ny video oppfordrer snowboardprofil Terje Håkonsen Idrettspresident Berit Kjøll til å bruke t-skjorta og ta menneskerettighetssituasjonen i Kina på alvor.

Terje Håkonsen hadde nylig en kronikk på trykk i Vårt Land om Norges deltakelse i vinter-OL i Kina. Der spurte han Norges Idrettsforbund (NIF) om hvor grensen for utøvernes ytringsfrihet går – og utfordret samtidig forbundet til å kritisere den internasjonale OL-komiteen IOC og vertsnasjonen Kina.

Forut for kronikken hadde flere langrennsprofiler ikke ønsket å kommentere menneskerettighetsbrudd i Kina, fordi «de var idrettsutøvere, ikke politikere».

Uttalelsene «minner mistenkelig om et samkjørt opplegg preppet av skiforbundets kommunikasjonsrådgivere», mente Håkonsen.

– Jeg har sagt det samme i 25 år, og før jeg sa noe var det noen andre som sa noe. Alt blir bare dysset ned. Folkefesten overskygger lovbruddene, sier Håkonsen.

– Som en dårlig mafiafilm

– Hvis utøverne har full ytringsfrihet, er det ikke da veldig rart at alle har samme svar, spør Håkonsen i en debatt i Dagsnytt 18 om samme tema.

– Det blir som en dårlig mafiafilm, legger han til.

Håkonsen venter fortsatt på et tydelig svar fra Berit Kjøll. Med en ny video på Youtube håper Håkonsen at idrettspresidenten kommer på banen med et svar.

Videoen kan du se i YouTube-vinduet nedenfor.

– Bruk skjorta jeg ga deg

– Nå venter vi spent på om du lar deg avbilde med den skjorta vi ga deg, og se om du har hjerte til å spille på lag med menneskerettighetene, sier Håkonsen i videoen.

Med seg til NRK-debatten hadde Håkonsen en t-skjorte med påskriften «Raise your hand for human rights», en oppfordring til å si tydelig ifra om menneskerettighetsbruddene i Kina.

Snowboardprofilen håper presidenten i NIF vil tørre å ta t-skjorta i bruk.

Vårt Land har vært i kontakt med Norges Idrettsforbund, som forteller at Idrettspresident Berit Kjøll vil komme med tilsvar i løpet av helgen.

KLAR TALE: – Bruk skjorta og spill på lag med menneskerettighetene, sier snowboardkjører Terje Håkonsen til Idrettspresident Berit Kjøll.

Ytringsfriheten under press

Programleder og musiker Thomas Seltzer har lest inn stemmen til videoen over. Han mener vi står i en tid der «ytringsfriheten er under press», og sier det er på tide med «strengere krav til pampene» i idretten.

– Idrettsorganisasjonene er veldig topptunge organisasjoner med mange pamper og mye makt. Det er rart at toppledelsen ikke kan bruke makten til å gjøre noe mange av utøverne og seerne ønsker at de skal gjøre, sier Seltzer.

Seltzer er glad for at det har vært større rom for markeringer i fotballen, og viser til de norske spillernes «human rights – on and off the pitch»-protest.

– Når et land som Qatar, som bygger fotballstadioner av blod, får arrangere VM, så må spillerne få lov til å si ifra.

Programlederen mener OL-utøvere må ha samme mulighet, og fnyser av IOCs ønske om å holde idretten «fri for politikk».

– Idrett er nesten ikke noe annet enn politikk lenger. Bare se på konseptet «sportsvasking», altså når bedritne regimer bruker sportsarrangementer for å sette seg selv i et bedre lys, påpeker han.

– Det vitner om en skrikende dobbeltmoral når statsledere og andre mektige mennesker bruker store idrettsarrangement for alt de er verdt politisk, mens de som utfører det arrangementet faktisk handler om skal nektes å ytre seg, sier Seltzer.

Oslo  20171121.
Thomas Seltzer er programleder under utdelingen av Brageprisen 2017 på Dansens Hus i Oslo tirsdag kveld. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Absurd og urettferdig

– Berit Kjøll kan glemme å få vinter-OL til Norge hvis «Rule 50» fortsatt skal gjelde, sier Håkonsen til Vårt Land.

Ifølge det offisielle OL-nettstedet skal regel nummer 50 «beskytte idrettens og de olympiske lekers nøytralitet». Regelen sier at «ingen demonstrasjoner eller politisk, religiøs eller raserelatert propaganda skal være tillatt under OL».

– Hvis det noen gang skal bli entusiasme og flertall for et nytt OL i Norge, kan ikke ytringsfriheten til OL-utøverne være begrenset slik den er nå, sier Håkonsen.

Snowboardprofilen mener denne regelen er absurd og urettferdig, særlig når den ses i lys av andre markeringer som har vært synlige den siste tiden.

– Se hvordan folk mobiliserer for Black Lives Matter, UEFA/Pride og Kina/menneskerettigheter. Dette vil gjelde alle internasjonale mesterskap i Norge i fremtiden. Folk vil ikke akseptere at ytringsfriheten begrenses hvis det skal skje på norsk jord, utdyper han.

SNOWBOARD: Terje Håkonsen er en av Norges mest kjente snowboardkjørere gjennom tidene. Nå hever han stemmen for å sikre at andre idrettsutøvere kan gjøre det samme.

Norsk lov må gjelde

Snowboardkjøreren er ikke fornøyd med at idrettsforbundet aksepterer å ha strengere regler enn norsk lov. I norsk lov er det kun hatefulle og diskriminerende ytringer som er forbudt.

– Det burde holde for idretten også, slår Håkonsen fast.

Håkonsen forteller at norske myndigheter allerede krever at alle arrangementer som mottar statsstøtte, slik som ski- og snowboard-eventet X Games, må ha avtale med Antidoping Norge.

– På lik måte kan man stille krav til eiere av internasjonale mesterskap at de ikke kan ha regler som begrenser ytringsfriheten, foreslår Håkonsen.

Nå håper Håkonsen at idrettspresidenten endelig vil ta tak i saken og «pushe» IOC til å endre reglene. Han mener tematikken har blitt oversett i altfor lang tid.


Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter