Nyheter

Bekymret for farlig skolegang i Sahel-regionen – frykter færre kommer tilbake etter pandemien

SAHEL: Organisasjoner som jobber med Sahel er glade for at Norge oppdaterer strategien, og viderefører satsningen i regionen: - Situasjonen er trist, sier Redd Barna.

Onsdag denne uken kommer Utenriksdepartementet med en oppdatert strategi for flere av landene like sør for Sahara-ørkenen, den såkalte Sahel-regionen. Anne Pedersen er regionleder for Vest-, dentral og det sørlige Afrika hos Redd Barna, og understreker behovet for innsats i området.

– Situasjonen er trist, og vi har dessverre sett at den er blitt dårligere. Dette skyldes covid 19-pandemien, og at sikkerhetssituasjonen er blitt forverret i mange områder i det sentrale Sahel, sier Pedersen.

Bekymret for skolegang

Det som spesielt bekymrer Redd Barna er at færre barn, og særlig færre jenter, nå går tilbake til skolen. Både pandemi og konflikt har ført til skolestenging.

I 2020 alene ble 4000 skoler stengt på grunn av angrep fra væpnede opprørere i Burkina Faso, Mali og Niger. I tillegg har medier rapportert om en økning i angrep på skoler, og kidnappinger i Nigeria. Når jentene forlater skolene ser man også en økning i tenåringsgraviditeter og barneekteskap.

For å dokumentere utviklingen har organisasjonen sendt tre lokale fotografer, Seyba Keita, Apsatou Bagaya og Adrien Bitibaly, til henholdsvis Mali, Burkina Faso og Niger, som er rammet av den doble krisen.

– De kom på motorsykler om morgenen og ba oss om å dra, vi dro samme kveld. Det er to og et halvt år siden nå. Jeg liker å leke med dokker, men den jeg hadde ble igjen i landsbyen, forteller Balkisa (12 år) til organisasjonen.

Navnet er endret for å beskytte tolvåringen, som bor i Niger. Et annet av vitnene, som Redd Barna kaller Kadidia, er fjorten og bor i den urolige Mopti-regionen i Mali.

– Det var en skole i landsbyen vår, skolen ble stengt da folk grep til våpnene. Foreldrene mine ville at jeg skulle fortsette, og det ville jeg også. Så de brakte meg hit så jeg kunne fortsette skolegangen.

M

– Vi ser at det er en økende frykt i befolkningen og i lokalsamfunnene, angrepene øker mot landsbyer, skoler, helsestasjoner og andre institusjoner, i alle de tre landene i sentrale Sahel. Niger var tidligere mest påvirket av angrep fra nabolandene, men har det siste året vært rammet av interne grupper fra Niger selv.

Sikre skoler

Redd Barna har etterspurt en større satsning på utdanning fra G7-landene når de har møttes om Sahel. Norge har fulgt opp med økt støtte.

Pedersen mener det er viktig at det kommer en ny norsk strategi på Sahel. Det er et signal om at man satser på regionen, men det må følges opp med handling og midler. For Redd Barna er det viktig at en slik strategi fokuserer på å styrke sikkerheten for sivile, at det jobbes målrettet med å sikre skoler og andre beskyttelsestiltak.

– Man må jobbe med fredsskaping og humanitær respons, men man må også ha fokus på den langsiktige utviklingen. Det er også viktig at man støtter opp om myndighetenes ansvar og bidrar i rollen til sivilsamfunnet og lokale aktører skal ha i dette, mener Pedersen.

---

Ny strategi for Sahel

  • I 2018 kom den første strategien for norsk innsats i Sahel-området. I den het det at Norge skulle medvirke til å forebygge og løse konflikt, å medvirke til stabilitet, politisk og sikkerhetsmessig, samt å bygge motstandskraftig gjennom utvikling.
  • Sahel er et tørt savanneområde sør for Saharaørkenen. Området strekker seg gjennom en rekke stater, inkludert Mali, Burkina Faso, Niger, deler av Nigeria og Tsjad.
  • Siden 2012 har det pågått et opprør i Mali, hvor blant andre flere islamistiske bevegelser har utmerket seg. Norge har siden 2013 bidratt militært i landet, gjennom flere operasjoner til støtte for FN-styrken Minusma. Siden 2017 har Norge hatt en ambassade i Malis hovedstad Bamako.
  • På tross av økt internasjonal tilstedeværelse i Sahel, for å stabilisere flere av landene, har islamistiske grupper fått fotfeste i alle landene i Sahel.

---

Les mer om mer disse temaene:

Maren  Sæbø

Maren Sæbø

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter