Nyheter

8,4 millioner flere barnearbeidere i verden på fire år

BARNEARBEID: Antallet barnearbeidere har nå steget til 160 millioner. Hovedårsaken til økningen fra 2017 er koronapandemien.

«Lange, varme arbeidsdager. Hardt arbeid med skarpe macheter og løft av tunge ting. Nesten ingen skolegang», sier barn i alderen 8-15 år som det danske undersøkende mediesenteret Danwatch har intervjuet.

Det er første gang på tjue år at antall barnearbeidere i verden har økt, skriver Danwatch, og viser til en rapport fra ILO og Unicef som nylig er publisert.

Det er særlig familier som i utgangspunktet var sårbare, som har tatt skade av pandemiens økonomiske konsekvenser. I tillegg til at de har blitt mer fattige, er trolig nedstengningen av skoler en av årsakene til hvorfor antall barnearbeidere har økt.

Lengre og hardere arbeidsdager

Generaldirektør i FN-organet Den internasjonale arbeidsorganisasjon (ILO) Guy Ryder reagerer i en pressemelding, utsendt fra Unicef og ILO:

– De nye tallene er en wake-up call. Vi kan ikke stå på sidelinjen mens en ny generasjon av barn blir utsatt for fare, skriver Ryder.

Rapporten fastslår at barn som jobbet før pandemien står i fare for å jobbe både lengre og hardere, på grunn av de økonomiske belastningene som pandemien har medført.

Det er spesielt i landbruket barnearbeidere finner sted – hele 70 prosent. Videre er antallet barnearbeidere tre ganger høyere i landbruksområdene enn i byene.

Rapporten beskriver både mentale og fysiske skader relatert til barnearbeid, hvor mørkere fremtidsutsikter vil prege fremtidige generasjoner.

Økte investeringer og flere barn i skole

For å bryte den negative spiralen, oppfordrer Unicef og ILO til at alle barn skal i skole, også de som ikke var i skole før pandemien. I tillegg oppfordrer de til å øke i investeringer i utviklingen av land- og byområder, i barnebeskyttelsesprogram og i ordentlige arbeidsforhold for voksne.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Cathrine Northug

Cathrine Northug er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter