Nyheter

Her står KrFs valgdrama - sjefen og statsråd kan ramle ut

SUPERMÅLING: Partileder Kjell Ingolf Ropstad og statsråd Dag Inge Ulstein står foran nervevalgkamp: De berger seg på ny supermåling - men kan tape stortingsplass.

NRKs nye stormåling med over 10.000 spurte gir KrF fortsatt dystre utsikter knappe tre måneder før valget: 3,6 prosent hos velgerne og bare tre representanter på Stortinget.

Vårt Land har fått tilgang til fylkesvise bakgrunnstall i NRK-målingen og gir her en formrapport for KrF.

I valgkretser hvor partiet må hanke inn storgevinst for å klare sperregrensen på fire prosent oppslutning nasjonalt, blinker varsellamper. KrF kjemper ikke bare for å redde utjevningsmandatene sine, men også for å å redde utsatte direktemandater:

Olaug Bollestad er fortsatt sikker i Rogaland, men KrF har tapt en av fire stemmer etter forrige valg.

Dag Inge Ulstein går på en smell i Hordaland - og er såvidt inne på direktemandat.

Kjell Ingolf Ropstad kan havne i valgdrama - selv om KrF holder stand i Vest-Agder.

Sør- og Vestlandet berget KrF

NRKs supermålinger er de største før valget 13. september, fordi de bygger på galluper i hvert av landets fylker. KrF går riktignok frem 0,2 prosentpoeng siden april, men har fortsatt lav lojalitet og mange usikre velgere.

Det var gamle kjernefylker på Sør- og Vestlandet som berget KrF så vidt over sperregrensen i 2017.

• 53,5 prosent av KrFs velgere kom da fra Agder, Rogaland, Hordaland og Møre og Romsdal.

• Ved forrige stortingsvalg kom 17,2 prosent av KrFs velgere på landsplan fra Rogaland alene.

Klabbeføre i vippefylker

Men NRKs supermåling viser klabbeføre nettopp i noen avgjørende enkeltfylker:

Rogaland

Selv på skrekkmålinger under tretallet nasjonalt har KrF-bastionen sikret Olaug Bollestad et direktemandat. Fortsatt er hun sikker: KrF går et halvt prosentpoeng fram fra april, men ligger med 6,5 prosent over to prosentpoeng under forrige valg.

Hovedproblem: Rundt 5.000 velgere - en fjerdedel - er usikre. KrF lekker anslagsvis 1.000 velgere til gruppen «andre», der minipartiet Sentrum er størst av småpartiene i oljefylket.

Hordaland

Dag Inge Ulstein, som overtok som førstekandidat etter Knut Arild Hareide, redder et sistemandat i Hordaland med lav margin. Partiet går tilbake 1,6 prosentpoeng. Med 4,8 prosent ligger KrF nær prosenten bak forrige valg. Syv av ti ville valgt KrF på nytt. Sp er den store stemmetyven.

Vest-Agder

Kjell Ingolf Ropstad ble nominert på topp i Vest-Agder, fordi KrF ville sikre partilederen mandat i en krisesituasjon. På en kalddusj av en måling i vinter ville KrF tapt mandatet - i stormålingen nå går KrF prosentpoenget frem og kaprer de 12 prosentene partiet fikk sist valg.

Men: Sp har gått forbi og ville stå foran KrF i mandatkøen. KrF snapper likevel et av de fem mandatene, fordi Høyre går på en stjernesmell og taper andremandatet sitt. Det gjør Ropstad plass på Stortinget mer usikker. I Vest-Agder er vel å merke KrFs velgere mer lojale, partiet vinner fra Høyre og lekker lite til småpartier.

– Helt på håret i Hordaland

– Vest-Agder holder nesten stand fra 2017. Klarer resten av landet det samme, så vil KrF få fire blank nasjonalt, sier Johan Giertsen, ildsjelen bak nettstedet pollofpolls.no.

Giertsen maner til forsiktighet med å fintolke tall for de enkelte valgkretser. 600 respondenter i hver er litt lite, synes han, særlig for små partier.

– I Hordaland får man mandat hvis man klarer lavt firetall. 1.600 stemmer er marginen ned for KrF på målingen. Med feilmarginen vil det statistisk si at det er helt på håret, sier Giertsen.

KrFs landsmøte 2019. Familiefest i Stavanger sentrum. Ny ledertrio. Kjell Ingolf Ropstad, Olaug Bollestad

Så mange stemmer trenger KrF

Men for KrF er det først og fremst det å runde sperregrensen som gjelder. Med over fire prosent vil partiet veksle inn et knippe utjevningsmandater.

– 12.000. Så mange stemmer mangler KrF på supermålingen for å klare sperregrensen, beregner Giertsen.

Han legger til grunn en valgdeltakelse på tre millioner for regnestykket, hundre tusen flere enn i 2017.

Giertsen: Abortsaken kan mobilisere

For å få til det, må KrF sette alle kluter inn i sine sterkeste valgkretser i Agder-fylkene, Rogaland og Hordaland. Der er det flest velgere å hente for partiet i valgkampen.

Han ser én mulig oppskrift for å mobilisere tidligere velgere: abortsaken.

– Så langt i 2021 er det bare abort som har mobilisert flere velgere for KrF, sier Giertsen.

I månedene før SV i april ga sitt historiske ja til selvbestemt abort fram til uke 22, lå KrF lavt på tretallet på snittet av meningsmålingene. I mai fikk partiet 3,8.

I 11 av 19 valgkretser - de gamle fylkene - ligger KrF mer enn 0,5 prosent under resultatet i 2017. I Rogaland, Telemark og Østfold er tallet over én prosent.

KrFs landsmøte 2019. Familiefest i Stavanger sentrum. Ny ledertrio. Kjell Ingolf Ropstad, Olaug Bollestad

Fryktet å bli utradert i røde fylker

«KrF radbrukket i røde innlandet», meldte Vårt Land etter lokalvalget i 2019. KrF falt med et prosentpoeng fra valget i 2015 og mistet tolv av 20 representanter i kommunestyrene i fylket.

Hedmark og Oppland KrF sto begge på rød side i retningsstriden i 2018. Mange fryktet derfor at partiet ville bli utradert i røde fylker ved stortingsvalget i år. Men NRKs ferske måling tyder på at det ikke vil gå så ille.

KrF holder noenlunde stand i røde Hedmark, Oppland, Sør-Trøndelag og i Nord-Norge. Det er snarere i blå valgkretser KrF faller tyngst.

Slutt på Telemark-tradisjon?

I supermålingen stuper KrF hele to prosentpoeng i Telemark. Faller partiet også under sperregrensen, vil det bety slutten på KrFs tradisjon med å kapre utjevningsmandat herfra. Det har de gjort de siste tre valgene.

---

NRKs supermålinger

  • Før stortingsvalet i 2021 gjennomfører NRK fire supermålinger.
  • Målingen har 11.400 respondenter. 600 velgere i hvert av de 19 valgdistriktene blir spurt om hvilket parti de vil stemme på.
  • Funn i distriktsmålingene blir delt med region- og lokalaviser som er interesserte – og med Vårt Land.
  • Dette er den andre supermålingen Norstat har gjennomført for NRK.
  • Norstat gjennomfører målingane for NRK.
  • Kilde: NRK

---

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter