Nyheter

Junta blokkerer humanitær hjelp: Tusenvis kan miste livet sitt i Myanmar, advarer FN

MYANMAR: Hvis det internasjonale samfunnet ikke handler nå, kan tusenvis miste livet sitt, i langt større grad enn vi har sett siden kuppet i februar, hevder FNs spesialrapportør.

– Massedødsfall som følge av sult, sykdom og eksponering kan forekomme i Kayah i Myanmar. Mange av de 100.000 som ble tvunget til å flykte inn i skogene fra juntabomber, har nå ikke tilgang til mat, vann og medisin. Det internasjonale samfunnet må handle, sier Tom Andrews, FNs spesialrapportør for menneskerettigheter i Myanmar, i en offisiell uttalelse.

Det var nyhetsbyrået Al Jazeera som først omtalte saken.

Juntastyret har hatt makten i landet siden militærkuppet den 1. februar. Det er daglige protester over hele landet og kamp i grenseområder mellom juntastyrker og væpnede etniske minoritetsgrupper. Menneskerettighetsgrupper sier at sikkerhetsstyrker har drept minst 849 mennesker siden kuppet og arrestert 5800 andre.

---

Fakta om Myanmar

  • Tidligere kalt Burma. Grenser til Kina, Laos, Thailand, Bangladesh og India.
  • Tidligere britisk koloni, uavhengig i 1948. De militære grep makten i 1962.
  • I august 1988 slo regimet hardt ned på demokratibevegelsen, som marsjerte i hovedstadens gater.
  • I 1990 ble det holdt valg. Nasjonalligaen for demokrati (NLD) med Aung San Suu Kyi i spissen vant, men militærjuntaen annullerte resultatet.
  • Militærjuntaen innledet i 2011 demokratiske og økonomiske reformer.
  • Grunnloven gir landets militære hver fjerde representant i nasjonalforsamlingen og dermed vetorett over grunnlovsendringer.
  • Landet har fått sterk internasjonal kritikk for behandlingen av den muslimske rohingya-minoriteten. Siden høsten 2017 har regjeringsstyrker drevet over 800.000 rohingyaer på flukt til Bangladesh.

Kilde NTB

---

Alvorlige helseproblemer

Tom Andrews opplyser at han har fått flere rapporter som viser at det er stor mangel på drikkevann og ly og alvorlige diaréutbrudd blant de rundt 100.000 som har flyktet for livet sitt.

– Det er rapportert om at juntastyrker stanser den humanitære hjelpen ved å sette opp militære blokkeringer. Jeg har også mottatt bekymringsfulle rapporter om at juntastyrker legger landminer på offentlige veier, sier han.

Han berdet internasjonale samfunnet å benytte alle midler for at juntaregimet ikke kan fortsette å angripe folk i Myanmar.

Angrep fra sikkerhetsstyrker mot sivile områder i delstaten Kayah, har ført til intern flukt for cirka 100.000 menn, kvinner og barn. Mange av dem søker for øyeblikket sikkerhet i vertssamfunn og skog over Kayah og sørlige deler av nabolandet Shan. Denne krisen kan presse folk over internasjonale grenser for å søke trygghet, som ble allerede observert i andre deler av landet, opplyser FN Myanmar.

I mai fortalte utviklingsminister Dag Inge Ulstein til Vårt Land at den norske regjeringen har frosset stat-til-stat-samarbeidet med Myanmar etter militærkuppet 1. februar i år.

– I stedet har vi valgt å støtte frivillige organisasjoner som arbeider mot sårbare grupper i landet, sa han.

In this photo provided by Karen National Liberation Army, soldiers of the Karen National Liberation Army are seated in a forest Friday, May 7, 2021, in Mutraw district, Karen State, Myanmar. Ethnic Karen guerrillas burned down a Myanmar military outpost Friday morning, capturing it without a fight after its garrison fled at their approach, a senior Karen officer said. (Karen National Liberation Army via AP)


Ismail Akkan

Ismail Burak Akkan

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter