Nyheter

Ny leder i Changemaker: - Norge må ta ansvar globalt

UTVIKLINGSPOLITIKK: Naja Amanda Lynge Møretrø (24) skal kjempe for en mer rettferdig utviklingspolitikk i verden.

– Vi må legge press på norske politikere for å sette et godt eksempel for resten av verden.

Det sier nyvalgt leder i Changemaker, Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon, Naja Amanda Lynge Møretrø. Hun mener at Norge må stå i bresjen for en bedre global utviklingspolitikk.

Den nyvalgte lederen vil jobbe for at flere unge skal engasjere seg i kampen for rettferdighet. Hun trekker frem klimakrisen, fattigdomskrisen og global ulikhet som de store utfordringene verden står overfor i dag.

– Changemaker har i en årrekke bevist at unge faktisk kan forandre verden til det bedre. Det var også hovedgrunnen til at jeg valgte å engasjere meg her, sier Møretrø.

---

Changemaker

  • Changemaker er Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon, og jobber med utviklingspolitikk.
  • De har rundt 1300 medlemmer.
  • Naja Amanda Lynge Møretrø er fra Kristiansand, og ble medlem i 2018.
  • Hun har tidligere vært leder for Changemakers politiske utvalg for klima og miljø, samt nestleder og styremedlem i organisasjonen.
  • Den nye ledergruppa ble valgt på Changemakers årssamling, som ble avholdt i Oslo 4. til 6. juni.

---

Jobber mot å nå klimamålene

Videre forteller hun om hvordan organisasjonen skal jobbe opp mot FNs klimatoppmøte i Glasgow i november.

– Vi er nødt til å nå klimamålene innen 2030, og vi kommer til å jobbe for at dette skal skje gjennom å jobbe tett opp mot norske politikere. Vårt bidrag i denne saken er å fremme det globale Sør sitt perspektiv, som vi mener Norge må slå et slag for.

Gjennom sitt tidligere verv som leder av Changemakers politiske utvalg for klima og miljø, har Møretrø fått være tett på norske politikere i klimaforhandlinger:

– Vårt mål er at det vi unge skal kunne delta i debatten på en meningsfull måte, og at politikerne skal ta det vi sier i betraktning når de vedtar politiske beslutninger.

Kampanje mot kapitalflukt

I høst lanserer Changemaker en kampanje om skatteflukt. Møretrø forteller at organisasjonen skal jobbe for å få på plass globale systemer som forhindrer at det forsvinner penger til skatteparadiser som heller kunne blitt brukt til å nå klimamålene:

– Vi vil jobbe for å unngå kapitalflukt, og at Norge skal ta til orde for dette. I den globaliserte verden vi lever i, kan vi ikke kun ha systemer nasjonalt, for da vil det uansett forsvinne penger til skatteparadiser i utlandet.

Det er likevel viktig med god lokal og nasjonal politikk, mener Møretrø:

– Vi ønsker at norske kommuner tar et standpunkt om dette, og at de skal bli skatteparadisfrie kommuner.

Møretrø forteller at Changemaker skal jobbe tett opp mot stortingsvalget i september, og vil sette krav når det gjelder bistand, klima og norsk våpeneksport.

Les mer om mer disse temaene:

Idun Kjøl Wiig

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter