Nyheter

Vedum er statsministerkandidat for Senterpartiet

VALGKAMP: Trygve Slagsvold Vedum tar opp kampen med Jonas Gahr Støre om å bli Norges statsminister.

– Jeg har opplevd hvor mange ganger dere i media har stilt meg det spørsmålet. Nå er det avklart, nå vet folk det, så kan de ta stiling til det, sa Trygve Slagsvold Vedum da han møtte pressen under Sps landsmøte.

Det skjedde kort tid etter at parlamentarisk leder Marit Arnstad lanserte Vedum som statsministerkandidat for Senterpartiet.

Dermed går han inn i valgkampen som en tredje statsminsterkandidat, sammen med Jonas Gahr Støre (Ap) og Erna Solberg (H). Målet til Vedum er en regjering basert på Ap og Sp.

På spørsmål fra Vårt Land under pressekonferansen, avviser Vedum at at han setter seg opp som en motkandidat til Jonas Gahr Støre.

– Jeg har ikke behov for å sette meg opp mot Støre. Det viktige er å få en ny regjering etter 8 år med sentralisering. Så får folk bestemme om det er Senterpartiet eller Arbeiderpartiet skal være den ledende kraften.

Se intervjuet med den nye statsministerkandidaten her:

Tanken modnet siden midten av mai

Under pressekonferansen fortalte Vedum at diskusjonen om han som statsministerkandidat, skøyt fart rundt midten av mai.

– Vi hadde sentralstyremøte 18. mai, da dette var oppe til diskusjon. Da merka jeg godt det var et press i partiet. Jeg har fått mange tilbakemeldinger, og har gått noen runder med dette, sa Vedum.

Det var Arnstad som formelt lanserte han som kandidat, men at hun hadde støtte i hele sentralstyret.

Vedum: – Posisjonene ikke er et mål i seg selv

Vedum takket landsmøtet for tilliten da han gikk på talerstolen. Så han la til:

– Men husk at posisjonene ikke er et mål i seg selv. Posisjoner et viktig middel for folk. Det som er viktig for oss, er at vi får en ny regjering i Norge.

Under den korte talen fortalte Vedum om “kaffekopp-strategien” der han reiste rundt for å møte folk, lytte og mobilisere til valg. Han fortalte om gode valgresultat ved de siste tre valgene, og økende medlemstall.

– Vi har vært på en stor reise som parti siden 2014, sa Vedum.

Mente største parti burde ha partilederen

Ved forrige stortingsvalg sa Vedum at det var naturlig at det største partiet hadde statsministerkandidaten.

Siden den gang har Senterpartiet vokst på målingene. I Norfaktas partibarometer for juni, på oppdrag for Nationen og Klassekampen, går Senterpartiet kraftig fram fra 14,8 prosent til 17,6 prosent.

Samtidig går Arbeiderpartiet tilbake til 23,5 prosent.

Vårt Land meldte kandidaturet fredag kveld

Vårt Land meldte fredag kveld at Vedum etter alt å dømme ville bli kronet som statsministerkandidat på lørdag.

Nationen var også tidlig ute å melde om saken.

Fra informert hold kjenner Vårt Land til noe av diskusjonene som har gått internt rundt Vedums kandidatur. Det skal være flere grunner til at Vedum blir utpekt:

  • Internt press om at Vedum må stille som kandidat. Under programdebatten fredag, tok flere representanter til orde for Vedum som statsministerkandidat.
  • Usikkerhet rundt Støre som statsministerkandidat.
  • Hensyn til velgere fra høyresiden. Sp tar mange velgere fra Høyre og Frp. Man frykter at å gå til valg der man støtter en Ap-statsminister, vil kunne skremme vekk disse velgerne.

Les mer om mer disse temaene:

Maria Lavik

Maria Lavik

Maria Lavik er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter