Nyheter

Slik rydder Sp bort verdikamp mot Ap

LANDSMØTE: Sp flytter verdipolitikk. Et knippe saker som før skapte bråk i samarbeid med Ap vil være borte etter at partiet har klubbet nytt partiprogram.

Strid om bioteknologi med Ap? Tautrekking om tro- og livssyn? Tøffe rivninger om abort? Vårt Land har gjennomgått det som ofte kalles verdipolitiske løfter det nye stortingsprogrammet som Sp vedtar under landsmøtet.

På en rekke felt er årets utgave av Sp mindre spiss enn for fire år siden. Skulle Ap og Sp forhandle regjeringsprogram etter valget, ligger det an til færre verdipolitiske basketak.

• I hele åtte år de regjerte sammen – mellom 2005 og 2013 – stoppet eksempelvis Sp alle Aps fremstøt for å liberalisere bioteknologiloven. I nytt program legger Sp ned stridsøksen.

• I å ønske krav til livssynspolitikk står de to partiene klart nærmere hverandre enn før.

Før var de ofte KrFs verdi-fetter

Sp var lenge KrFs restriktive fetter i biopolitikk og i alkoholpolitikk. Men på alkoholfeltet justerer Sp programpunkter og har atskillig mer handlingsrom. Hva som vedtas i nye programmer under landsmøter er for alle partier utgangspunkt dersom det skal forhandles om en regjeringsplattform.

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning mener endringene tegner Sp som et tydeligere rødgrønt parti:

– At partiet i verdispørsmål beveger seg som samfunnet forøvrig, trenger ikke overraske. Og når Sp er blitt et så stort parti og har overtatt så mange av Aps velgere, kan det tenkes at partiet vil unngå å gjøre verdisakene til større tema. De velger heller omkampene sine på andre områder, sier Bergh.

Oslo 20201008. 
Marit Arnstad under pressekonferansen om nytt prinsipp- og handlingsprogram for Senterpartiet.
Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Her er felt Sp flytter verdipolitikk

På flere felt vil det uansett være kjelker i veien i mulige forhandlinger mellom Sp og Ap. Et av dem er politikk for oppvekst – inkludert trolig Sp-ja til fortsatt kontantstøtte. Her er Vårt Lands gjennomgang av verdipolitiske felt i det nye Sp-programmet:

Bioteknologi

Senterpartiet var KrFs kampfelle mot liberal bioteknologilov. I helgen skrotes all omkamp mot loven som Stortinget vedtok i fjor vår. Gamle punkter om nei til eggdonasjon, rutinetilbud om tidlig ultralyd og assistert befruktning bare til par, er historie også for Sp.

Programmet gjentar heller ikke Sps nei til embryodonasjon – altså donasjon av ferdig befruktet egg. Det var et punkt Frp forhindret at ble vedtatt i fjor.

Sp er imidlertid et av få partier som formulerer et klart nei til aktiv dødshjelp. Partiet vil vedta forbud mot surrogati og at ingen skal bli utnyttet gjennom surrogati-tjenester i utlandet. Men Sp parkerer løftet fra forrige program om å «innskrenke» muligheten for surrogati utenlands.

Abort – og tvillingabort

Sp har inntil nylig hatt strengere syn på fosterreduksjon enn selv Solberg-regjeringens omstridte lovendring: Fosterreduksjon av friske fostre skulle ikke tillates i det hele tatt.

I nytt program står det ingenting om dette. Og Ap har høyt og tydelig lovet å reversere KrFs tvillingabort-seier om partiet får makt.

Sp vil opprettholde dagens abortlov med selvbestemmelse frem til uke 12, selv om et mindretall i programkomiteen ville gi kvinnen siste ord frem til uke 18. På landsmøtet kan en tilleggsformulering om å «gjennomgå nemndenes rolle, arbeidsmåte og navn» bli vedtatt og ventelig samle bredt.

Da Ap vedtok å gi kvinnen siste ord frem til uke 18, var nettopp det å utrede et alternativ til nemndene med «trygg oppfølging og medisinsk veiledning» en del av vedtaket.

---

Sps makt-løfter

  • Senterpartiet avvikler digitalt landsmøte fredag 4. og lørdag 5. juni.
  • Hovedsak er å vedta nytt partiprogram. Får partiet makt etter valget, ligger dette i bunn ved regjeringsforhandlinger.
  • Partiet har tradisjonelt vært et motstrøms-parti i en rekke verdispørsmål.

---

Tro- og livssyn

Fra å være «statskirkepartiet» har Sp etter frikoblingen av kirke fra stat lagt inn på politisk hovedvei: En stat som «likebehandler alle innbyggere» på hele tros- livssynsfeltet.

Men i helgen skjerper Sp tonen – og vedtar «krav» om at styringsorganer for tros- og livssynssamfunn skal ha representanter for begge kjønn – og være demokratisk valgt – for å kunne tildele støtte.

Den mulige regjeringsmakkeren Ap har krav om 40 prosent «av hvert kjønn» for at støtte skal bli gitt. Et lignende punkt var å finne i Sp første programutkast, men ble tatt ut.

Sp er også på linje med Ap når programmet utstyres med løfte om forbud mot konverteringsterapi.

Oslo 20051013. Partilederne for de rød-grønne (Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV) kunne torsdag ettermiddag legge fram sin felles regjeringserklæring under en pressekonferanse på Soria Moria i Oslo. Her Åslaug Haga, Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen under presentasjonen.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB .

Alkohol

Sp kaller ikke lenger alkoholpolitikken «restriktiv», et ord som forbindes med å holde igjen på tilgang og være streng. For de neste fire årene skal partiet «føre en ansvarlig» alkoholpolitikk – et mer tøyelig begrep.

I gjeldende program heter det at Sp vil «ta i bruk avgiftspolitikken og å regulere tilgangen til alkohol». I det nye programmet er formuleringen fjernet.

Men Sp gjentar løftet sitt om en ny «nasjonal alkoholpolitisk strategi» for å nå målet om 10 prosents reduksjon i alkoholforbruket innen 2025. Det er innen neste stortingsperiode er omme. Partiet vedtar også å «øke oppslutningen om alkoholfrie soner» og å innholdsmerke alkohol.

Bistand

Nytt program lover minst 1 prosent av BNI til utviklingshjelp. En ny formulering om retning er på plass: «En større del av bistandsmidlene må gå til landbruk», heter det.

Innvandring

Årets landsmøte vil gjenta programløfter om forholdsvis strenge kursen partiet har hatt på innvandringsfeltet: At dagens asylsystem ikke er rettferdig og kvoteflyktninger gjennom FN og hjelp i nærområder må prioriteres.

Ny er forsikringen om at partiet ikke vil utvide rammene for familiegjenforening. Partiet lover å gjennomgå situasjonen for ureturnerbare asylsøkere.


Oslo, NORGE 20190620. 
Senterpartiets partileder Trygve Slagsvold Vedum og parlamentarisk leder Marit Arnstad under Senterpartiets siste pressekonferanse før sommeren.
Foto: Gorm Kallestad / NTB

Privatskoler

Sp vil fortsatt kjempe for dagens statsstøtte til private skoler som «tilbyr alternativ pedagogikk eller bygger på et annet livssyn» – og stramme inn overfor private profilskoler.

Men den private skolenæringen møter nå tøffere tak: Utbytteforbud – og samme innsynskrav som offentlige skoler.

Oppvekst

Sp kan gi Ap bry i regjeringsforhandlinger om partiet gjør som ventet: Vedtar et videre liv for kontantstøtten for barn mellom ett og to år og «målrette den mot de minste barna».

Også om SFO har de to partiene ulik kurs: Mens Ap vil ha mer kobling mellom det som skjer i SFO og skolefag, lover Sp at SFO skal være «et frivillig tilbud som utformes lokalt». Det skal være «fritidstilbud» – ikke «forlengelse av skoledagen».

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter