Nyheter

Punktert rusreform blir vedtatt i Stortinget

Intet skifte i ruspolitikken, men et par oppmykninger i straffeloven ligger an til å bli vedtatt når Stortinget stemmer over den omstridte rusreformen torsdag.

Regjeringen og statsminister Erna Solberg (H) har frontet den omstridte rusreformen, men torsdag blir nederlaget en realitet i Stortinget. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Blant annet går et flertall inn for at mindre alvorlige narkotikalovbrudd, som bruk og besittelse av brukerdoser, heretter skal slettes fra rullebladet etter tre år – såfremt det ikke er registrert andre straffbare forhold i perioden.

I tillegg vil Stortinget innføre en såkalt «barmhjertig samaritan»-regel, nemlig at den som tilkaller hjelp i en akutt krisesituasjon, som overdose, ikke selv skal risikere å bli straffeforfulgt for bruk og besittelse av mindre mengder narkotika.

Forholdsmessige reaksjoner

Avisa Vårt Land skrev før helgen at det også kan bli flertall for å fjerne fengsel som straffereaksjon for mindre narkolovbrudd og bringe loven i tråd med dagens praksis, som er å gi bøter.

Stortinget ber også regjeringen sørge for at samfunnets reaksjoner i forbindelse med rusbruk er «forholdsmessige og kan knyttes til selve bruken».

Dette gjelder særlig praksisen med å frata rusbrukere førerkortet, også når det ikke er noen sammenheng mellom rusbruk og bilkjøring.

Det har lenge vært klart at regjeringen ville gå på et nederlag når det gjelder dens forslag til rusreform, der avkriminalisering av bruk og besittelse av mindre mengder narkotika var ett av hovedgrepene.

SV, Rødt og MDG vendte tommel opp, men både Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Fremskrittspartiet sa nei, og torsdag blir nederlaget altså en realitet.

Nei til Sp-forslag

Men heller ikke Sp vil få flertall for sitt forslag om at tunge rusavhengige ikke skal straffeforfølges. Dette er blitt behandlet av helse- og omsorgskomiteen sammen med regjeringens reformforslag, men i innstillingen heter det at Sp-forslaget «vedlegges protokollen».

Også Ap har programfestet en delvis avkriminalisering for tunge rusbrukere.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter