Nyheter

Rasisme mot asiater har økt under pandemien

ASIATERE: Norsk-asiater er inspirert av demonstrasjoner mot rasisme på andre siden av Atlanterhavet. Aktivister mener pandemien fører til økte rasistiske holdninger også i Norge.

– I fjor startet jeg Facebook-gruppen Norsk-asiater mot rasisme for å vise solidaritet til Black Lives Matter-bevegelsen som fant sted i USA, men som viste seg å ha relevans for norske borgere med minoritetsbakgrunn, sier norsk-vietnamesisk Justine Nguyen til Vårt Land.

Gruppen fungerer som et felleskap for norsk-asiater som har opplevd eller opplever rasisme, hvor de deler erfaringer og kunnskap om tematikken.


– Det er viktig å ikke føle skam rundt egne opplevelser av rasisme, men erkjenne hva disse opplevelsene faktisk er. Før var det slik at vi ikke turte å si fra om urettferdig behandling fordi rasisme mot asiater er så iboende i kulturen. Vi håper at gruppen kan skape en følelse av å være med i et større fellesskap, sier hun.

Den siste tiden er det mange mennesker med asiatisk bakgrunn som har stått frem og fortalt om erfaringene de har og har hatt med rasisme i Norge.

– Jeg har selv opplevd rasisme i mer eller mindre grad. Det er snakk om for eksempel underdanige og seksualiserte stereotyper om asiater – spesielt asiatiske kvinner. Likevel ville man ikke snakke om disse før, fordi disse holdningene ikke ble anerkjent som rasisme, sier Nguyen.

Demonstrasjoner i USA

60 prosent av amerikanerne mener at diskrimineringen av amerikanere med asiatisk bakgrunn har økt merkbart sammenlignet med i fjor. Det viser en nylig meningsmåling utført av Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research.

– Selv om statistikken er annerledes i Norge enn i USA, er det viktig å fremme kampen mot rasisme her hjemme også. Stop Asian Hate-bevegelsen i USA har fungert som et springbrett til å ta opp kampen mot rasisme mot asiater i Norge, men på norsk-asiaters premisser og i en norsk kontekst, sier Nguyen.

Stop Asian Hate er en bevegelse som har holdt demonstrasjoner over hele USA i 2021, som svar på rasisme mot asiatiske-amerikanere i løpet av pandemien.

I 2017 ble norske Johanne Ihle-Hansen (17) drept av stebroren Philip Manshaus på grunn av sin etnisitet.

FILE - In this March 19, 2021, file photo, members of the Korean American Federation of Los Angeles drive with signs reading: "#Stop Asian Hate," in a caravan around Koreatown to denounce hate against the Asian American and Pacific Islander communities in Los Angeles. After more than a year filled with attacks on Asian Americans unfairly blamed for the coronavirus, a majority of Americans across racial and ethnic groups believe anti-Asian American discrimination has worsened over the last year. A poll from the The Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research finds nearly half of Americans believe Asian Americans encounter "a great deal" or "quite a lot" of discrimination. (AP Photo/Damian Dovarganes, File)

Oppgjør

Justine Nguyen mener man må erkjenne at denne rasismen også er et problem i Norge og at det tas et oppgjør med den.

Hun forventer at politikerne står fremst i debatten og er forbilder på tvers av politiske partier, som da Tina Bru i en Facebook-post slo hardt ned på hetsen og rasismen Oslo-byråd Lan Marie Nguyen Berg har blitt utsatt for over lengre tid.

– Dersom politikerne ikke slår hardt ned på det, kan vi ikke forvente at den vanlige borgeren viser solidaritet og forståelse for sine medborgere, mener Nguyen.

På Instagram har Eileen Kim skrevet hvordan hun har opplevd rasisme i Norge:

Ikke bare knyttet til pandemien

Carima Tirillsdottir Heinesen, kommunikasjonsansvarlig for Antirasistisk Senter, er ikke overrasket over at mennesker med asiatisk bakgrunn opplever rasisme og diskriminering på lik linje med andre minoritetsnordmenn.

– De aller fleste av historiene strekker seg langt tilbake til før pandemien. Men de konkrete hendelsene knyttet til pandemien har kanskje blitt en mulighet til å få problemet frem i lyset, sier Heinesen til Vårt Land:

– I lys av fortellingene som kommer frem, håper jeg at vi får en grundig kartlegging og konkrete tiltak for å bekjempe rasismen mot minoritetsnordmenn med asiatiske bakgrunn.

Carima Tirillsdottir  Heinesen, kommunikasjonsansvarlig for Antirasistisk senter

---

Norsk-asiater

  • 26.000 filippinere, 22.000 thailendere, 23.000 vietnamesere bor i Norge, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå.
  • Omtrent halvparten av adopterte barn fra og med 2006 er opprinnelig fra Kina, Sør-Korea, Thailand og Filippinene.
  • Nordmenn med bakgrunn fra India, Kina og Sri Lanka er best utdannet, skriver forskning.no.
  • I fjor fikk politiet i Norge inn 541 anmeldelser for hatkriminalitet, basert på rase eller etnisitet. Det er 55 prosent flere enn for fem år siden.

---

Ismail Akkan

Ismail Burak Akkan

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter