Nyheter

Helsingforskomiteen: – Yara må bli værende i Hviterussland

HVITERUSSLAND: Gjødselsgiganten Yara bør bli værende i Hviterussland for at vestlige land kan påvirke regimet til president Lukasjenko, mener Helsingforskomiteen.

Etter at Hviterussland tvang et fly til å lande i Minsk og arresterte en regimekritiker og hans kjæreste, fortsetter de sterke reaksjonene internasjonalt. EU truer med harde sanksjoner mot Lukasjenkos regime.

Trekker bedrifter seg ut av Hviterussland kan tomrommet raskt bli fylt av aktører fra land som Kina, og det økonomiske tapet for regimet vil derfor bli mindre.

– Vestlige lands mulighet til å påvirke vil bli betraktelig redusert, sier fagsjef Berit Lindemann i Den norske Helsingforskomité.

Vil stoppe handel

Opposisjonsleder Svetlana Tikhanovskaja har sagt at man må slutte å kjøpe eksportprodukter som kan støtte opp om økonomien og legitimiteten til regimet til Aleksandr Lukasjenko. Da hun snakket til EU-parlamentet ba hun G7-landene øke presset på presidenten. Den samme meldingen går til USA – regimet må isoleres.

– Forby import av hviterussiske oljeprodukter, kaliumgjødsel, metall og trevareprodukter, sier hun.

Dermed øker presset på norske Yara, som er den største enkeltkunden til den statlige bedriften Belaruskali. De er et av Hviterusslands største selskaper. De produserer og eksporterer såkalt pottaske, også kalt kaliumkarbonat. Yara er en av deres største kunder.

Svetlana Tikhanovskaja ber G7-landene invitere den hviterussiske opposisjonen med på sitt toppmøte i Storbritannia i neste måned. Foto: AP / NTB

Kineserne overtar

Berit Lindemann i Den norske Helsingforskomité har jobbet med Hviterussland for i 25 år. Hun forteller om forferdelige forhold, tortur og voldtekter i fengslene i landet. Aktivisten og journalisten Roman Protasevitsj og kjæresten Sofia Sapega ble pågrepet rett etter at flyet hadde landet i Minsk.

– Boikott eller å trekke seg ut, er ikke nødvendigvis det riktige å gjøre nå. For oss er det en viktig faktor at den uavhengige fagforeningen ønsker at Yara skal bli. De er livredde for at Yara skal ut, for da vet de at de er fritt vilt for andre eiere uten de samme verdiene som Yara, sier hun til Vårt Land.

Helsingforskomiteen er først og fremst opptatt av individuelle sanksjoner, ifølge Lindemann. Det vil ramme de som er ansvarlige for menneskerettighetsbrudd – som statsledere, KGB, politi eller enkeltpersoner som støtter et regime økonomisk.

Dette gjøres av Norge og EU i dag. Akkurat nå er det sanksjoner mot 88 personer i Hviterussland. Måten de rammes på er visumnekt og fryste bankkonti.

En annen måte er å holde dem strafferettslig ansvarlige, som det finnes visse muligheter til også internasjonalt.

Boikott eller å trekke seg ut, er ikke nødvendigvis det riktige å gjøre nå

—  Berit Lindemann

Ineffektive

Helsingforskomiteen støtter også sanksjoner som gjelder bedrifter, men at man må være oppmerksomme på hvordan de fungerer. Komiteen har fulgt med på Yara, som de mener er en synlig aktør i landet.

– Vi har sett at Yara har gjort ganske mye mer enn andre vestlige bedrifter, sier hun, og trekker fram reaksjonene da Belaruskali foretok masseoppsigelser etter streiker og demonstrasjonene mot regimet i fjor. Yara gikk gjentatte ganger ut i offentligheten og krevde at et av Hviterusslands største selskaper slutter å straffe ansatte som streiker.

Da fikk de ros fra den hviterussiske opposisjonslederen.

– Noen – men langt fra alle – fikk jobben tilbake. Yara er også i diaolog med fagforeninger og opposisjonen, sier Lindemann.

Foto: Sergei Shelega / pool via AP / NTB

Målrettede sanksjoner

I likhet med det internasjonale fellesskapet fordømmer Yara hendelsene i Minsk, skriver administrerende direktør Svein Tore Holsether i en e-post til Vårt Land.

– Vi vurderer nå denne nye situasjonen, inkludert mulige sanksjoner. Vår fremste prioritet er fortsatt helse, miljø og sikkerhet for arbeiderne i Belaruskali.

– Er det viktigere å bli og påvirke enn å trekke seg ut?

– Yara har et sterkt engasjement for universelle menneskerettigheter, og vi ønsker å øve positiv innflytelse gjennom regelmessig dialog og å være tilstede. Hvis vi ikke er til stede har vi ingen mulighet til å påvirke. Jeg har vært i Hviterussland flere ganger de siste ni månedene for å observere med egne øyne, og for å gjøre vår forventning til etisk forretningsførsel hos samarbeidspartnere helt klar.

Holsether sier de har møter med opposisjonslederen og en rekke andre, inkludert den uavhengige hviterussiske fagforeningen (BITU).

Konsernsjef Svein Tore Holsether i Yara la fredag fram selskapets resultat for første kvartal. Her er et bilde fra februar 2020. Foto: Terje Pedersen / NTB

---

Hviterussland

• Hviterussland tvang søndag 23. mai et fly på vei fra Aten til Vilnius til å lande i Minsk.

• Om bord var den hviterussiske aktivisten og journalisten Roman Protasevitsj, som har bodd i eksil i Litauen, og som hviterussiske myndigheter har siktet for forræderi. Han og kjæresten Sofia Sapega ble pågrepet rett etter at flyet hadde landet.

• Presidenten og hans nærmest er allerede ilagt sanksjoner fra EU og USA etter den politiske volden i kjølvannet av valget i fjor sommer. Titusener har demonstrert i protest mot at 66-åringen ble tilkjent seieren i et valg som ifølge EU verken var fritt eller rettferdig.

• EU vurderer å innføre ytterligere sanksjoner og har krevd at de løslates umiddelbart. EU-toppmøtet har bedt medlemslandene stenge europeisk luftrom og flyplasser for hviterussiske flyselskaper.

Kilde: NTB

---

Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter