Nyheter

Israel og Hamas bekrefter våpenhvile

ENIGHET: Både Israel og palestinske Hamas melder at de inngår våpenhvile. Den trer i kraft klokka 2 natt til fredag, ifølge tjenestemenn.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu vil fortsette offensiven mot Gaza, selv om USAs president Joe Biden oppfordrer til nedtrapping med sikte på en våpenhvile. Foto: Sebastian Scheiner / AP / NTB

De siste dagene har det foregått et intenst diplomati for å få Israel og palestinske grupper på Gazastripen til å inngå våpenhvile.

Torsdag kveld, etter 11 dager med intense angrep, kom meldingen som mange hadde håpet på. I en uttalelse fra sikkerhetsutvalget i den israelske regjeringen står det at Israel ensidig godtar våpenhvileforslaget som Egypt har meglet fram. Ifølge meldingen diskuterer partene fortsatt når våpenhvilen skal tre i kraft, men en rekke andre kilder sier at den vil gjelde fra klokka 2 natt til fredag lokal tid, klokka 1 norsk tid.

Det vil innebære at den trer i kraft bare tre timer etter den israelske beslutningen.

Det er store ødeleggelser på Gazastripen etter elleve dager med israelske angrep. Foto: AP / NTB

– Situasjonen på bakken avgjør

– De politiske lederne understreket at realitetene på bakken vil være det som avgjør framtiden til operasjonen, heter det i uttalelsen.

Like etter ble våpenhvilen bekreftet offisielt av både Hamas og Islamsk hellig krig (Jihad), de palestinske gruppene som har avfyrt raketter mot Israel siden 10. mai.

Israel har svart med et voldsomt bombardement som har lagt både kontorbygg og bolighus i grus, som ifølge Israel har ødelagt mange kilometer med underjordiske tunneler, og som har drept over 200 palestinere. Ifølge helsedepartementet på Gazastripen har dødstallet passert 230, hvorav over 60 er barn.

Kraftig press

I Israel har de over 4.000 rakettene fra Gazastripen tatt livet av tolv personer, hvorav to barn. Svært mange av rakettene er blitt skutt ned av det israelske luftforsvaret.

Avgjørelsen kommer etter kraftig internasjonalt press. FNs sikkerhetsråd har flere ganger forsøkt å vedta en felles uttalelse om en våpenhvile, men USA har ikke villet stille seg bak uttalelsen. Amerikanerne har sagt at de jobber via diplomatiske kanaler for å få til en våpenhvile, og de siste dagene har USA trappet opp presset mot Netanyahus regjering.

Netanyahu har fram til nå fastholdt at angrepene mot den palestinske enklaven vil fortsette.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter