Nyheter

Kan barn og unge dra på sommerleir? Organisasjoner kritiserer utydelige retningslinjer

SOMMERAKTIVITET: Vaksine-sertifikat og testregime kan føre til en nedprioritering av barn og unge, mener en rekke organisasjoner. De frykter at arrangementer avlyses.

For andre sommeren på rad risikerer barn og unge å miste muligheten til å delta på arrangementer. Barne- og ungdomsorganisasjoner etterlyser tydeligere beskjed fra regjeringen og Kulturdepartementet.

– Vi er bekymret for hva regjeringens planer om korona-sertifikat og testing betyr for arrangementer i sommer. Dette kan i realiteten føre til en nedprioritering av barn og unge, understreker Isa Maline Isene, styreleder for Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU), som samler rundt 100 organisasjoner og 450.000 barn og unge.

Hun mener at hvis man virkelig mener at barn og unge skal prioriteres i gjenåpningen, må det komme klarere regler og retningslinjer. Tirsdag kom FHI med nye råd for organiserte fritidsaktiviteter. I sommer anbefales det å begrense totalt antall deltakere til 200 på sommerleir. Deltakerne anbefales å deles inn i mindre grupper på omtrent 20 personer, som holder avstand til de andre gruppene. Isene mener de nye rådene fra FHI er bra, men at det fortsatt er mye som er uavklart.

---

Det er særlig stor usikkerhet rundt disse spørsmålene:

  • Kan man samle deltagere over og under 20 år?
  • Kan man ha deltakere fra ulike kommuner?
  • Kommer det testkrav? Hvem skal stå for testing?
  • Må deltagerene være vaksinert?

---

Vårt Land har tidligere skrevet at, barn og unge er utsatt i pandemien. Men barne- og ungdomsorganisasjoner tør ikke ta risikoen på å lage sommeraktiviteter uten statlig pengestøtte.

Abid Raja (V), kultur- og likestillingsminister, avviser i en epost at at barn og unge er nedprioritert i gjenåpningsplanen. Han viser til at helsemyndighetene utreder hvordan koronasertifikat og hurtigtesting skal tas i bruk og at dette vil være virkemidler for lettelser, ikke innstramninger.

– Vi tør ikke å gamble

Barne- og ungdomsorganisasjoner frykter at de selv må stå for testing av deltakerne. Ifølge Isene vil det føre til færre arrangementer. Frivillige barne- og ungdomsorganisasjoner vil trolig bli hardest rammet. De har verken den praktiske eller økonomiske muligheten til å gjennomføre testing.

Den frivillige organisasjonen 4H har hatt mye lokal aktivitet, men lite nasjonal aktivitet gjennom pandemien. 4H er en organisasjon med nærmere 12.000 medlemmer fordelt på ca. 550 4H-klubber over hele landet. Medlemmene er fra 10-25 år. I fjor sommer avlyste de nesten alle arrangementene sine. I år prøver de å få til sommerleirer i fylkene, men generalsekretær Signe Lindbråten sier det blir stadig vanskeligere. Hun mener at regjeringen og Kulturdepartementet ikke forstår deres behov for forutsigbarhet.

– Tiltakene er lite konkrete. Det trengs mer avklaring for at våre frivillige skal kunne klare å arrangere leir til sommeren. For eksempel med tanke på testing. Hvem skal teste? Hvordan skal man teste? Hvordan skal det registreres, spør Lindbråten.

Det trengs mer avklaring for at våre frivillige skal kunne klare å arrangere leir til sommeren.

—  Signe Lindbråten, generalsekretær i 4H

Hun understreker at 4H er en viktig arena for mange barn og ungdommer. Det er behov for både økonomisk og praktisk forutsigbarhet.

– Barn og unge trenge arenaer hvor de kan få fri fra deres vanlige rammer og møte nye folk. Vi tør ikke å gamble med deltagere sin helse eller organisasjonen sine penger, sier Lindbråten. Hun viser til at pengene de bruker på å arrangere sommerleirer primært kommer fra en deltakeravgift.

Barne- og ungdomsorganisasjoner fortviler og mener regjeringen ikke forstår deres behov for forutsigbarhet.

– Mulig testing og vaksinekrav fører til ekstra stress

Også Embla Mathisen, leder i ungdomsorganisasjonen Changemaker, forteller at det er mye de ikke kan ta stilling til nå. Changemaker jobber med utviklingspolitikk og er ungdomsorganisasjonen til Kirkens Nødhjelp. Den pleier å ha en sommerleir som varer i en liten uke med 80 til 100 deltakere mellom 13 til 30 år. De kommer fra ulike kommuner. I fjor sommer måtte leiren avlyses. Den er finansiert gjennom Norads informasjonsstøtte.

– Det er ubehagelig å sitte en måned før leiren skal starte, med få ting på plass. Vi får mange forespørsler fra medlemmer og foreldre om hvordan leiren blir i år, sier Mathisen.

Det er ubehagelig å sitte en måned før leiren skal starte, med få ting på plass

—  Embla Mathisen, leder i ungdomsorganisasjonen Changemaker

Hun forteller at de skulle hatt landsmøte 4. til 6. juni, men hotellet avlyste på grunn av usikkerhet om reglene. Mathisen frykter at leirstedet de skal være i sommer, også kommer til å avlyse. Hun er bekymret for at det kommer krav om testing.

– Mulig test- og vaksinekrav fører til ekstra stress. Hvis det kommer krav om testing, kan ikke vi stå for det. Vi har verken ressurser eller penger til å gjøre det, understreker hun.

Inger Johanne Brandsrud, leder i Norges Bygdeungdomslag, forteller at de har to store arrangementer i året: Et landsstevne med 2000 deltagere og et høstarrangement med rundt 200 til 400 deltagere. Landsstevnet er blitt avlyst, men Brandsrud håper at høstarrangement går som planlagt.

Barne- og ungdomsorganisasjoner fortviler og mener regjeringen ikke forstår deres behov for forutsigbarhet.

– Skuffet

Harald Schytz, prosjektleder i Norges speiderforbund, har i likhet med Lindbråten og Mathisen, mange spørsmål om hvordan smittevern best kan opprettholdes. Schytz forteller at hvert fjerde år har organisasjonen et stort sommerarrangement med rundt 10 000 barn og unge. I år skulle den ha vært i Askim.

Allerede i høst gikk Speiderforbundet inn for å splitte den store landsleiren i 120 mindre leirer, i håp om å kunne gjennomføre tross pandemien. Hvis ting går etter planen, skal leiren starte i midten av juni og vare frem til midten av august.

Schytz understreker at det var en stor jobb å sy sammen det nye «konseptet». Det er nå usikkerhet rundt dette også. Han forteller at de har prøvd å komme i kontakt med Kulturdepartementet for å få tydeligere retningslinjer om hva som er lov og ikke. Ifølge Schytz har de har ikke fått svar. Han understreker at Kulturdepartementet skulle tatt seg bedre tid til å lytte til frivilligheten for å skjønne deres behov i denne vanskelig tiden.

Barne- og ungdomsorganisasjoner fortviler og mener regjeringen ikke forstår deres behov for forutsigbarhet.

– Det virker som at Kulturdepartementet ikke har fått med seg at vi har det største arrangementet i sommer. Vi er skuffet over at vi ikke har blitt invitert til å diskutere dette. Vi har prøvd, men vi har ikke klart å etablere en dialog om hvordan vi kan sikre gode tilbud for barn og unge – og følge smittevernregler. Dette handler om mer enn økonomisk kompensasjon. Vi ønsker å skape aktivitet. Derfor må vi bli lyttet til på dette området, sier Schytz.

– Departementet har hatt jevnlige møter med frivilligheten

Kulturminister Abid Raja viser til at regjeringen har iverksatt en rekke tiltak for å avhjelpe situasjonen for frivillig sektor. Han understreker at fritidsaktiviteter og idrett for barn og unge kan samle flere deltakere enn for voksne, men han er opptatt av ikke å tillate større forsamlinger blant barn og unge enn det som er smittevernmessig forsvarlig.

– Både jeg og andre i departementet har hatt jevnlige møter med frivilligheten gjennom hele pandemien, og vi er godt kjent med sektorens utfordringer. Smittesituasjonen har gang på gang vist seg å være svært uforutsigbar, og dessverre får det også konsekvenser for frivillig sektor, skriver Raja.

– Blant annet har Kulturdepartementet stilt opp med over 10 milliarder kroner i kompensasjons- og stimuleringsordninger for kultur, frivillighet og idrett. Så har frivillige organisasjoner som får tilskudd fra staten fått beholde tilskuddet uavhengig av aktivitetsnivå. I tillegg har ordninger der medlemstall benyttes i utregningen av tilskudd tatt hensyn til organisasjonenes varslede frafall av medlemmer ved å bruke 2019 som grunnlagsår for utregning av tilskudd. Organisasjonene som har mistet medlemmer har dermed ikke mistet økonomisk støtte for disse, skriver Raja.

Kulturminister Abid Raja (V) har en gladmelding til filmer som ble rammet av pandemien – 10 millioner kroner. Foto: Gorm Kallestad / NTB


Les mer om mer disse temaene:

Lea Kvadsheim

Lea Heljesdatter Kvadsheim

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter