Familien på fire kom som vanlige asylsøkere. De fikk avslag på asylsøknaden. To kirkeasyl, en politiaksjon og to rettssaker senere behandles saken deres i Høyesterett. Der er kjernespørsmålet: Er de troverdige når de hevder at de som muslimer har fått en kristen tro?
[ Regjeringsadvokaten tror ikke på at kirkeasylantene drømte seg til tro ]
Første gang i Høyesterett
Det er første gang Høyesterett behandler en såkalt konvertittsak. Rettens dom vil avgjøre om de får opphold i Norge, eller må forlate landet.
Taper familien rettssaken kan de fremme saken for Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD), men de er ikke sikret at EMD tar saken opp til behandling.
[ Dom i Høyesterett kan bety håp for asylsøkere som skifter tro ]
Dommen vil påvirke UDI og UNE
– Høyesterett sin avgjørelse i saken kommer til å påvirke hvordan UDI og UNE håndterer konverteringssaker fremover, sier Kristian Andenæs, professor emeritus på Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo (UiO), til Vårt Land:
- Vinner den afghanske kirkeasyl-familien på Hønefoss fram med sin sak i Høyesterett, bør utlendingsmyndighetene lytte mer til asylsøkeres forklaringer, mener juristnestoren.
- Hvis UNE derimot får medhold i saken, betyr det at utlendingsmyndighetene kan fortsette å utføre den restriktive praksisen i denne type saker, sier han.
[ Tor B. Jørgensen: Mye står på spill i høyesterettsaken ]
Høyesterettsdommen vil være klar rundt 19. mai, tre uker etter at retten tok opp saken til behandling.