Nyheter

Støre støtter ikke opposisjonens patentkritikk: – Det ville vært feil å åpne i fjor

INNGANGSORD: Pinlig, mente SV og Rødt. Sammen med Sp har de kjempet for at Stortinget skulle gå inn for patentunntak. Ap-leder Jonas Gahr Støre er ikke enig i opposisjonens kritikk av regjeringen.

Når det gjelder kommuner som ønsker å flytte fra et fylke til et annet, må vi se på det hvis den situasjonen oppstår, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.  Foto: Terje Pedersen / NTB

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre sier det er riktig å oppheve patenter for koronavaksiner nå, men er ikke enig i opposisjonens kritikk av regjeringen.

Pinlig, mente SV og Rødt, mens Senterpartiets Marit Arnstad sa regjeringen kom ut av patentstriden uten å ha æren i behold. De tre partiene har kjempet for at Stortinget skulle gå inn for et patentunntak.

USA for å åpne

Onsdag gikk USA inn for å oppheve patentbeskyttelsen, noe Norge har stemt imot i Verdens handelsorganisasjon (WTO). Arbeiderpartiet og Frp har sammen med regjeringen stemt imot slike forslag i Stortinget.

– Det er riktig å støtte en opphevelse av patentbeskyttelse for koronavaksiner nå. Det kan legge grunnlaget for at vi får økt vaksineproduksjon og nye vaksiner mot muterte varianter, sier Støre til NTB.

– Jeg mener det ville ha vært feil å fravike patentbeskyttelse i fjor høst da det ble foreslått. Da sto man midt i utviklingen av både forskning og utvikling i vaksiner, men nå handler det om å kunne legge til rette for økt produksjon, sier partilederen.

Støre sier de tidligere forslagene som har vært fremmet i Stortinget, har vært mer omfattende enn det som diskuteres nå.

Ber regjeringen ta Stortingets signal

Ap-lederen vil ikke kritisere rollen Norge har spilt i Verdens handelsorganisasjon (WTO), der Norge har stemt imot forslag om patentunntak.

– Jeg vet som WTO-ansvarlig i sju år at det ofte handler om å bygge bro mellom ulike land. Det er en rolle som jeg forutsetter at regjeringen også spiller nå, sier Støre.

– Hvis målet er å få til økt vaksineproduksjon, så går det gjennom å få til godt samarbeid, ikke en konflikt som blokkerer for ny produksjon. Nå er det riktig å fravike patentunntaket, sier Ap-lederen.

Støre mener Stortinget ikke trenger å gjøre vedtak i saken, men ber regjeringen ta signalet om at det er flertall på Stortinget for å legge seg på en slik linje.

– Norge får en viktig rolle, og signalet fra flertallet på Stortinget er at vi vil bidra til en løsning der vi kan produsere flere vaksiner, sier Støre.

– Samlende rolle

Dagbladet har meldt at representanter fra India og Sør-Afrika, som har fremmet forslag om patentunntak i WTO, er sjokkert over Norges håndtering.

Støre er ikke enig i at Norges omdømme er skadet som følge av håndteringen av patentspørsmålet.

– Det er jeg ikke enig i. Norge har en posisjon i WTO der vi kan bidra til å finne samlende løsninger, og når et lite land kan få en sånn rolle, må vi bruke den, og det ansvaret må vi være oss bevisst nå, sier Støre.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter