Nyheter

Regjerings-vennen Høyre er KrFs største stemmetyv

LANDSMØTE: Mens KrF kjemper mot sperregrensen, er Høyre på topp i å rappe velgere fra dem siste år. Fersk gallup sender Kjell Ingolf Ropstads parti under grensen igjen.

Rett før starten på KrFs landsmøte synker KrF fra 4,1 til 3,8 prosents oppslutning på Norstats aprilmåling for Vårt Land. Det er under fem måneder til valget – hvem er det KrF må kjempe velgere tilbake fra?

Vårt Land har gjennomgått Norstat-målingene siden forrige årsskifte og kartlagt hvilke partier KrF lekker til – og vinner fra. Ut fra tallene har KrF én stor stemmetyv:

Partiet Høyre, som med unntak av tre galluper siden januar 2020, forsyner seg tidvis grovt av KrFs velgere fra forrige stortingsvalg. «Storebror» i regjeringen tapper KrF gjennomsnittlig mer enn Ap og Sp i denne perioden.

Håpet var å hente hos blå

Får ikke KrF tettet den lekkasjen, kan Høyre i et hårfint valgdrama for KrF være nettopp den farlige rivalen.

– Skal partiet løfte seg, så må de altså kjempe sperregrensekamp mot Høyre?

– I en slik situasjon kan Høyre være en reell hovedmotstander. Det er et paradoks: Mange i KrF forventet jo at ved å gå inn i en borgerlig regjering, ville de hente en del velgere med opphold på høyre side tilbake til partiet. Men nå ser det derimot ut til at KrF heller har tapt mer til Høyre, sier valgforsker Bernt Aardal.

For KrFs del viser Norstats ferske apriltall altså en liten tilbakegang på 0,3 prosentpoeng. Et lyspunkt for KrF er at partiet de tre siste månedene har ligget over 3,5 prosent og dermed hatt kontakt med den viktige sperregrensen for utjevningsmandater.

På topp i usikre velgere

Men ingen andre partier en så høy andel usikre velgere som KrF: Hele 30 prosent av dem som stemte sist, er usikre, ifølge Norstats apriltall. KrF henter knapt nye velgergrupper av betydning. Og bare seks av ti fra forrige valg ville i dag stemt KrF på nytt.

– At en så stor andel velgere befinner seg på gjerdet, er partiets hodepine. Selv om partiet vippet litt oppover i vår, så har KrF over tid en nedadgående kurve, sier valgforskeren ved Institutt for samfunnsforskning.

---

Det viktige firetallet

  • Ved forrige stortingsvalg i 2017 havnet KrF rett over sperregrensen med 4,2 prosent. Det ga åtte på Stortinget.
  • Faller KrF under sperregrensen, kan partiet likevel få direktemandater fra valgkretser der partiet står sterkt.
  • Norstats gallup for Vårt Land i april gir KrF 3,8 prosent og tre stortingsmandater.

---

Noen jafser er store

Men viktige andeler av de 4,2 prosentene KrF fikk i 2017, oppholder seg altså i andre partier. Denne gang er det bare liten andel i Høyre. Men slik har det ikke vært siste år, viser Vårt Lands dykk i bakgrunnstall fra forrige årsskifte og til nå:

  • Bare i januar, mai og juni i fjor hadde KrF nettogevinst fra Høyre.
  • Ellers var det tap på rad: I snitt i overkant av 6000 velgere per måned fra august i fjor og frem til nå i april.
  • I oktober og november anslo Norstat at nettotapet var så høyt som 10.000 hver måned til Høyre. I januar hele 15.000 KrF-velgere.

Partileder Kjell Ingolf Rostad avviser at han over overrasket over Høyres jevne velgerfangst hos KrF:

– Jeg er mest bekymret om velgere går over streken, til de rødgrønne. For KrF vil fortsette i regjering. En del av de sakene vil vektlegger fremover - verdispørsmål og familiepolitikk - kan appellere til lyseblå velgere fordi vi er kvassere i slike saker, sier Ropstad til Vårt Land.

Her er KrF-velgere blitt av

I perioden fra forrige årsskifte har også lekkasjene til Senterpartiet vært store. Men ikke så hyppige og så høye: Gjennomsnittlig 4000 i måneden siden august. Sp forsynte seg grovt i fjor vinter, da med opp mot 15.000.

Har KrF skjulte reserver hos Ap? De er i alle fall færre enn hos Høyre og Sp. I syv av de 15 aktuelle målingene var det ikke overganger til Ap. Siden august handler det bare i gjennomsnitt 2000 per måned og i 2021 bare i februar.

Bildet av hvor KrF kan hente tilbake velgere, er også dette:

  • Innimellom har 3-4000 velgere fra 2017 oppholdt seg i Miljøpartiet De Grønne.
  • SV og Venstre er svært sjelden noe sted for KrF-ere «på rømmen».

Derimot har KrF tidvis draget på Frp-ere. Mens KrF knapt henter noen gevinster fra andre partier, har det etter forrige sommer flere måneder vært påfyll fra Frp.

resenterer handlingsplan mot diskriminering av og hat mot muslimer i Marmorhallen.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Farlige «småtusener» - det vet Venstre

Summen av «småtusener» som har opphold i andre partier, kan kan være avgjørende i et valgdrama. Venstre manglet bare 4000 stemmer i 2009 på å komme over sperregrensen.

Den svært store andelen usikre KrF-velgere er likefullt utfordring nummer én:

– Men man vet ikke så mye om hva slags velgere dette er. Er det sentrum/venstre-velgere som kvier seg for å forlate KrF for godt? Foran valget er jobben for KrFs strateger ikke lett, sier valgforsker Aardal.

Valgforsker: Abort-temaet kan konsolidere

Han trekker frem en ukjent «X» i KrFs videre ferd mot valgdagen: De nye omdreiningene i abortdebatten etter SVs og andre partiers landsmøter.

– Det er aldri noe galt for et parti å bli stående litt alene med en sak som er blant deres egne hjertesaker. Polarisering kan bidra til at velgere på gjerdet hopper ned igjen. Temaet kan gi KrF en sjanse til å samle troppene, slik klassiske hjertesaker tidligere har vist seg å kunne mobilisere og konsolidere, sier Aardal.

Valgkamp i Sandnes. Kjell Ingolf Ropstad

Her møter KrF trøbbel

På oversiktene til gallupnettstedet Pollofpolls har KrF ved landsmøtestart langt igjen til sperregrensen: Gjennomsnittet nå er 3,2 prosent. Og på NRKs «supermåling» forrige uke – med hele 10.400 spurte – ble KrF notert til 3,4 prosent.

I stor-gallupen møter KrF enkelte farlige varsler:

  • I folkerike Akershus måles KrF til bare 0,5 prosent.
  • I Rogaland - et nøkkelfylke i stemmesanking for å nå sperregrensen – får KrF «bare» 5,7 prosent. Det er 2,7 prosent lavere enn i 2017, men mandat er trygt.
  • I Hordaland ligger KrF over forrige valgresultat, i Vest-Agder tett ved. Per nå har KrF sikre direktemandater fra begge fylkene.
  • I flere landsdeler er KrFs oppslutning svært lav, i følge Pollofpolls: I Nord-Norge får KrF samlet 1,6 prosent, i Innlandet 1,2 og i Trøndelag 2,3.
Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Mer fra: Nyheter