Nyheter

Ap og Sp mener Raja burde lyttet bedre: – Dette går ikke an!

KORONASTØTTE: Kulturminister Abid Raja må få opp farten på koronastøtten til barne- ungdomsorganisasjoner som ikke får planlagt sommeraktiviteter, mener Sp og Ap. – Det går rett og slett ikke an, sier Kari Henriksen (Ap). ///

Forrige uke meldte Vårt Land at barne- og ungdomsorganisasjoner sliter med å arrangere aktiviteter som speiderleir, sommerleir og landsstevner i sommer fordi støtteordningene kommer for sent.

Senterpartiets Åslaug Sem Jacobsen og Arbeiderpartiets Kari Henriksen er svært kritiske til regjeringens støtte.

– Det er nesten ikke til å tro. Vi hører hver dag om at det er de unge som betaler prisen, barn og unge opplever ensomhet og isolasjon og det er kø for å få psykisk behandling. Så klarer altså regjeringen å levere tilskuddsordninger til barn og unge som treffer så dårlig som dette. Det går rett og slett ikke an, sier stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap) til Vårt Land.

Hun peker på at Stortinget i februar stilte seg bak å utvide rammene for koronaordningene for frivillige organisasjoner med 300 millioner kroner, nettopp fordi sommeren er den viktigste aktivitetsperioden for mange barne- og ungdomsorganisasjoner.

Barne- og ungdomsorganisasjoner fortviler og mener regjeringen ikke forstår deres behov for forutsigbarhet.

– Glemmer Raja at det tar tid å planlegge aktiviteter?

– Sommerleirene er ofte de største aktivitetene mange gjennomfører i løpet av hele året. Uten forutsigbarhet for at det finnes ordninger som vil treffe dem, hindres nå planleggingen. Glemmer Raja at det tar tid å planlegge aktiviteter? spør Henriksen.

Hun sier at kulturministeren raskt må få på plass ordningene for sommeren.

Henriksen synes det er uforståelig at Raja velger å avgrense ordningene til utgangen av juni når det er satt av penger til og med august. Ap-politikeren mener at det er helt bak mål at regjeringen har satt søknadsfristen for pengene i etterkant. Ordningene som er ment å stimulere til aktivitet fra januar til juni, kan først søkes på 1. juni.

– Det betyr jo at organisasjonene må ta all risiko for aktivitetene uten å vite om de får økonomisk hjelp. Dette kommer i tillegg til manglende forutsigbarhet for å kunne planlegge sommeraktivitetene, sier Henriksen.

– Dette skulle regjeringen ha forutsett

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) mener regjeringen burde sett tidligere at smittesituasjonen ikke ville bli noe bedre over jul, og at det ville bli behov for å utvide ordningen. Forrige uke sendte hun et skriftlig spørsmål til kultur- og likestillingsminister Abid Raja, som ble besvart i går.

– Jeg har stor forståelse for at barne- og ungdomsorganisasjonene føler at de ikke blir sett, hørt eller forstått.

Hun syns at det mest tragiske er at mange organisasjoner velger å avlyse arrangementer, slik som 4H som måtte avlyse flere av sine sommerleirer.

Åslaug Sem-Jacobsen

Håper på mer midler

Sem-Jacobsen forstår ikke hvorfor kompensasjonsordningen fra i fjor ikke ble videreført. Hun håper regjeringen velger å utvide ordningen til hele sommeren, helst frem til september.

– Man skulle vist bedre dømmekraft og skulle fortsatt ordningene, fremfor å komme med nye ordninger, sier hun.

Stortingsrepresentanten håper at det kommer godt med midler til kultur og barne- ungdomsorganisasjonene i det reviderte statsbudsjettet 11. mai.

Raja forventet bedre smittesituasjon

I kulturminister Abid Rajas (V) svar til Sem-Jacobsen, skriver han at han ser «behov for å justere ordningen slik at den er bedre tilpasset den faktiske smittesituasjonen i 2021». Han er klar over at søknadsskjemaet blir lansert sent, men at det var viktig å legge til rette for en god og effektiv saksbehandling.

Raja innrømmer at ordningen ble utarbeidet med en forventning om en bedre smittesituasjon enn i dag, og at han er klar over at dette rammer organisasjonene hardt.

Over 20.000 lag og foreninger får denne veka midlar frå Lotteritilsynet, som ein del av stimuleringsordninga til regjeringa og kultur- og likestillingsminister Abid Raja. Foto: Jil Yngland / NTB / NPK


---

Koronastøtte

  • Rett før påske kom regjeringen med en ny stimuleringsordning for frivillig sektor og til arrangementer av nasjonal verdi.
  • Barne- og ungdomsorganisasjoner tilknyttet Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) klager på at de ennå ikke kan søke på ordningen og at perioden de kan søke for er ut juni i år.
  • Regjeringen har bevilget 300 millioner kroner til støtteordninger for idrett og frivillighet i juli og august, men det er ennå uklart hvordan den støtten blir.
  • LNU har bedt regjeringen bruke eksisterende ordninger for frivillige organisasjoner: Frifond-ordningen og grunnstøtte.

---

Artikkelen er oppdatert 29. april 2021 kl 10.30

Les mer om mer disse temaene:

Sarah Hervé

Sarah Camille Hervé

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter